Titel:Verneukt Verneukt
Auteur: Stiny Huizing
Genre: Roman
Uitgeverij: AquaZZ
Publicatiedatum: augustus 2018
Aantal bladzijdes: 180 
Recensie: Danielle  

Stiny is geboren in Ter Apel en heeft in verschillende plaatsen in de provincie Groningen gewoond. Uiteindelijk is ze neergestreken in Oude Pekela.  Behalve van schrijven houdt ze ook van kunst en sport. Stiny Huizing schrijft al jaren proza. Na twee jaar heeft Stiny Huizing weer een boek uitgegeven. De titel Verneukt is nogal heftig, toch is deze zowel letterlijk als figuurlijk van toepassing.
Eerdere publicaties: Als het regent, De acht, Ik zal je vinden, Een vurig proces, Antillenschool, Chatvriendinnen, IJzige vlucht, Het ruige leven in de middeleeuwen, Laaiend.  

Marja en Kars zijn vier jaar getrouwd, maar hun huwelijk gaat niet van een leien dakje. Kars ergert zich niet alleen aan zijn vrouw maar ook aan zijn baan als leraar Nederlands. Daarentegen vindt Marja haar werk in de bibliotheek juist heerlijk. Door het contact met haar collega Trea en haar nieuwe vrienden Ilse en Victor krijgt ze een andere kijk op het leven, waardoor haar gedrag verandert.   

Je valt bij het lezen van de eerste pagina meteen in het relaas over hoe Kars zijn baan als leraar ervaart. Zijn frustratie om voor de klas te staan is meteen duidelijk. Daarbij komt ook nog eens dat hij moet leven met een vrouw die hij liever dood dan levend ziet. 

Al snel merk je dat Stiny Huizing een vlotte nonchalante schrijfstijl heeft en niet schuwt om de woorden zo neer te zetten zoals ze bij velen in het dagelijks leven vast ook voorbijkomen.   

Marja is het gebrom van haar man Kars ook meer dan zat en ziet een mogelijkheid om haar saaie leven een beetje meer vrolijkheid te geven door het contact dat ze krijgt met buurtvrienden Ilse en Victor. Of zij dezelfde bedoeling hebben met die vriendschap als Marja heeft, valt nog te bezien.  

Verneukt is een leuke roman met een vleugje spanning eraan toegevoegd waarbij ieder personage, in een verkapte vorm, een hekel heeft aan de ander. Soms schiet het verhaal een beetje uit de bocht en is de geloofwaardigheid niet meer van toepassing. Dit heeft echter geen nadeel op de plot die er op het einde lekker uitrolt en voordat je het weet heb je de laatste bladzijde bereikt en tevreden het boek dichtgeslagen. Ik ben in ieder geval nieuwsgierig geworden naar haar andere boeken.  

Ik geef Verneukt 3 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)