Titel: ElanusElanus
Auteur: Ursula Poznanski
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Lemniscaat
Vertaling: Esther Ottens
Publicatiedatum: juni 2018
Aantal bladzijdes: 333
Recensie: Amanda

Auteur
Ursula Poznanski volgde vele verschillende studies waaronder theaterwetenschappen. Ze heeft al meerdere jeugdboeken op haar naam staan en schreef ook twee thrillers voor volwassenen met Beatrice Kaspary in de hoofdrol, Vijf en Blind verleden. Elanus is een jeugdthriller.

Achterflap
Jona is uitermate intelligent. Op zijn zeventiende studeert hij al aan de universiteit. Maar wat hij aan intelligentie bezit, mist hij aan sociale vaardigheden: hij heeft een talent om mensen tegen zich in het harnas te jagen. Veel kan het hem niet schelen. Hij sleutelt het liefst in het geheim aan zijn project: Elanus, een drone met geluids- en filmapparatuur aan boord.
Iedere nacht laat Jona zijn drone los op zijn vijanden: hij verzamelt materiaal over hun geheimen met het idee dat later tegen hen te kunnen gebruiken. Maar al snel komt hij achter geheimen die groter zijn dan hij verwachtte. Geheimen die hem in gevaar brengen…

Mijn mening

Je denkt dat niemand weet wat je doet.
Maar daar vergis je je in.
Geen gordijn kan je beschermen, al is het nog zo rood.
Ik ken je geheim.
Misschien heb je geluk en vertel ik het niet verder.

Elanus vertelt het verhaal over de zeventienjarige Jona. Hij is hoogbegaafd en enorm intelligent, vooral als het om wiskundige problemen gaat. Daarnaast heeft hij helemaal zelf een drone gebouwd en alle software hiervoor ontwikkeld. Met deze drone, Elanus genaamd, bespiedt hij mensen. Maar wanneer hij de verkeerde dingen filmt en hiermee een ‘grapje’ uithaalt, gaat het helemaal fout.

Jona is een boeiend, excentriek en soms een beetje een betweterig personage. Hij wordt goed uitgewerkt en je kunt je zo een beeld vormen van dit jonge genie. Maar op sommige momenten heb ik mij ook wel een beetje geërgerd aan zijn betweterigheid. Maar daarnaast is zijn onhandigheid in sociale vaardigheden met regelmaat erg grappig. Hij begrijpt namelijk regelmatig niet wat hij verkeerd gedaan heeft wanneer hij er weer iets uitflapt. Overige personages spelen een vrij kleine rol in het boek en worden voor hun rol voldoende belicht.

Bij het opstarten van het plot was het even wennen. Hier kwamen regelmatig wat moeilijke termen voorbij uit de wiskunde en dergelijke, sorry, maar daar heb ik geen kaas van gegeten. Die waren wat mij betreft ook overbodig. Dit zorgde er alleen voor dat ik moeilijker in het verhaal kwam. Eenmaal een eindje op weg en zonder moeilijke termen, wordt het een vlot verhaal. Goeie opbouw en de spanning wordt langzaam opgevoerd waarbij net over de helft het steeds moeilijker wordt om het boek weg te leggen. Je wordt steeds nieuwsgieriger naar hoe het nou toch in elkaar steekt! Want wat er nu precies aan de hand is blijft lang een raadsel en wordt steeds weer een andere richting opgestuurd.

Al met al was Elanus een boeiende en spannende Young Adult en zeker een aanrader.

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Daarmee kom ik aan een ruime 3,5 ster voor Elanus van Ursula Poznanski.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)