Titel: RusteloosRusteloos
Auteur: Damen & Vandermeeren
Genre: Thriller
Uitgeverij: Van Halewyck
Publicatiedatum: september 2018
Aantal bladzijdes: 336 
Recensie: Danielle

Hilde Vandermeeren studeerde psychologie en is een van de meest bekroonde Vlaamse thrillerschrijfsters. Ze won de Hercule Poirot publieksprijs 2013 en stond op de shortlist Gouden Strop 2016. Haar bestseller Schemerzone werd bekroond met de Hercule Poirotprijs 2017 en haalde de longlist Bookspot Gouden Strop 2018.  

Walter Damen studeerde rechten aan Ufsia in Antwerpen en aan de KU Leuven. In het kader van zijn studies haalde hij ook bijkomende certificaten, waaronder gerechtelijke geneeskunde. Hij trad op als advocaat in verschillende gemediatiseerde dossiers en is medeauteur van verschillende boeken, waaronder meerdere bestsellers. Hij was ook een van de gezichten in de serie Strafpleiters op Canvas.  

Kirsten is een jonge strafpleitster die voor een gerenommeerd advocatenkantoor in Lissabon werkt. Wanneer de dochter van een Portugese partijvoorzitter vermist wordt, krijgt Kirsten haar eerste grote strafzaak. Ze verdedigt een Vlaamse projectontwikkelaar die verdacht wordt van betrokkenheid bij deze verdwijning. Volgens de publieke opinie is hij schuldig en de druk van de media is enorm. Haar cliënt houdt zijn onschuld vol, maar is hij te vertrouwen?  

Een onderzoeksjournalist ontdekt feiten die een nieuw licht werpen op de zaak. Sommigen hebben er alles voor over om de waarheid te verbergen. Zelfs moord. Er staat veel op het spel. Wie wint en wie verliest?  

Het verhaal start met de proloog waar we Kirsten leren kennen op het moment dat ze nog een jong meisje is. Het valt niet mee als ze getuige is van een moord en dit verder niet mag delen met de buitenwereld, aangezien ze als anonieme getuige de dader achter de tralies heeft weten te krijgen.
Vervolgens stap je over na het heden waarin Kirsten inmiddels als strafpleitster voor het advocatenkantoor Fontes & Associados werkt.  

Op het advocatenkantoor is ook niet alles in kannen en kruiken en als haar collega Carla opeens op staande voet wordt ontslagen heeft Kirsten daar zo haar bedenkingen bij. Waar Kirsten eerst als een onzeker iemand overkomt, groeit ze gaandeweg het verhaal tot een meer zelfverzekerd type.  

Je moet je doel niet verschuiven, maar je grenzen verleggen’.

Zodra Kirsten in een grote strafzaak moet gaan verdedigen loopt de media storm om de waarheid van de verdachte boven water te krijgen. Hierbij komt Miguel in beeld. Hij werkt als journalist bij Público en heeft een grote drang om telkens bij Kirsten aan te kloppen voor nieuwe feiten rondom de strafzaak, mede doordat hij eigen informatie binnenkrijgt die wel eens tot andere inzichten zou kunnen leiden.  

Damen & Vandermeeren weten je met Rusteloos van het begin af aan bezig te houden met heel veel vragen. Het machtsspelletje is begonnen en aangezien dit een trilogie gaat worden weet je op voorhand dat niet al je vragen beantwoord gaan worden. De rand van de puzzel wordt gelegd en een enkel stukje valt op de goeie plek. Desondanks blijven er nog genoeg aan de zijkant liggen waarvan je de afbeelding wel al enigszins herkent maar nog niet precies weet waar ze passen.  

De schrijfstijl is compact en in elkaar verweven en laat je elke bladzijde weer snel doen omslaan. De personages hebben allen hun eigen verhaal en ze worden net voldoende uitgediept om zo nog meer vragen te creëren voor de lezer. Wie er uiteindelijk aan het kortste eind trekt in deze serie ligt nog ver vooruit, dit zorgt er wel voor dat je nu al nieuwsgierig bent naar deel 2.  

‘Het leven is geen sportwedstrijd, hoorde hij zijn broer zeggen. ‘Op ons,’ zei hij en hij hief zijn flesje bier op naar de gedenkkaart.
‘Op de afvallers.’ 

Rusteloos is een goede start voor wat zeker uit kan bloeien tot een spannende trilogie. Het woord is nu weer aan de schrijvers.  

Leesplezier: 4,5 sterren
Originaliteit: 4 sterren
Plot:  4,5 sterren
Psychologie: 4 sterren
Spanning: 4 sterren
Schrijfstijl: 5 sterren  

Ik geef Rusteloos’ 4 sterren.

Danielle

 

Leave a Reply

  • (not be published)