Titel: VoorlopersVoorlopers
Auteur: Mirjam Hildebrand
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Kluitman
Publicatiedatum: 2017
Aantal bladzijdes: 262
Recensie: Yfke

Auteur
Mirjam Hildebrand studeerde psychologie aan de Universiteit Leiden en heeft haar eigen psychologiepraktijk in Haarlem. Daarnaast is zij schrijfster en vaste columnist voor haarlem.nieuws.nl. Ze werkte mee aan diverse verhalenbundels.

Achterflap
De vijftienjarige Emma voelt zich anders: ze voelt, hoort en weet meer dan andere mensen. Dan vertelt de mysterieuze Philana haar dat Emma’s vader – die ze al ruim twee jaar niet meer heeft gezien – deel uitmaakt van een groep mensen die zich Voorlopers noemen.
Emma besluit met haar mee te reizen naar het bergdorp in Frankrijk, waar de Voorlopers zich gevestigd hebben. Daar blijkt haar leven nog gecompliceerder te worden. Is Emma zelf ook een Voorloper? Waarom wil haar vader niet dat ze de Voorlopers helpt? Wat is er met de ouders van Philana gebeurd? En wie probeert haar in de val te lokken?

Mijn mening
Vanaf het allereerste hoofdstuk duik je diep in de originele wereld die Mirjam Hildebrand heeft gecreëerd: een wereld waarin Voorlopers bestaan, mensen met bijzondere gaven. Emma weet dat ze anders is dan anderen en wanneer haar de kans wordt geboden om erachter te komen wie en wat ze precies is, grijpt ze die met beide handen aan. De (h)erkenning die ze voelt onder de gemeenschap van Voorlopers waar ze terechtkomt, is echter maar van korte duur. Ze botst voortdurend met haar vader, krijgt vreemde dromen en bevindt zich ineens in een groter en meeslepender avontuur dan ze eerder voor mogelijk had gehouden.

De wereld van de Voorlopers is er eentje waarin je Verpakte Boodschappen kunt verzenden met je gedachten, visioenen ziet, een speciale band met een dier kunt ontwikkelen, en zo meer. Waar Harry Potter meer inspeelt op een wereld van magie, is de wereld van Emma Smit er eentje die meer magisch spiritueel aandoet en directer in verband staat met de natuur, maar ook met de eindeloze mogelijkheden van het menselijk brein.

Bestaat er een gemeenschap van begaafde mensen, dan is er ook altijd een dreiging van buitenaf aanwezig. Deze had wat mij betreft iets scherper mogen worden neergezet en had iets spannender gemogen. De gebeurtenissen in de laatste twee, drie hoofdstukken gaan zo snel dat ik moeite heb te volgen wat er nu precies is gebeurd.

Voorlopers toont je een originele nieuwe wereld met eindeloze mogelijkheden die echt aanspreekt (want stel dat je een Voorloper bent, stel dat het kan). Het is best lastig om origineel te zijn, maar dit is Mirjam Hildebrand absoluut gelukt. Ik hoop dan ook dat Emma nog veel spannende avonturen gaat beleven met haar mede-Voorlopers.

Voorlopers krijgt van mij 3,5 ster.

~Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)