In het kader van onze rubriek Even voorstellen is het vandaag de beurt aan Sonja Renaud.

1.Stel jezelf even voor, wie is…?
Mijn naam is Sonja Renaud, ik werk als freelance tekstcorrector.

2.Bij welke uitgeverij werk je en hoe ben je daar terechtgekomen?
Ik werk voor verschillende uitgeverijen als corrector, o.a. Querido, A.W. Bruna, De Arbeiderspers, Athenaeum, Lebowski, Ambo Anthos, Luitingh Sijthoff, De Bezige Bij, HarperCollins en Gottmer. Ik doe zowel fictie als non-fictie.

3.Wat doe je precies? Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Ik kijk manuscripten na en haal de laatste fouten eruit. Dit kunnen spel- of tikfouten zijn, maar het werk bestaat uit zoveel meer dan alleen de d’s en de t’s. Ik let bijvoorbeeld ook op inhoudelijke fouten, zoals of plaatsnamen wel kloppen. Namen moeten consequent hetzelfde geschreven worden, en soms is er iets niet correct vertaald. Ook is het zaak om te controleren of het manuscript helemaal volgens de huisstijl van de uitgeverij is geschreven. Mijn doel is dat het boek uiteindelijk zonder fouten in de boekhandel ligt en daar werk ik graag aan mee. Als het boek verschenen is ben ik altijd een beetje trots dat ik eraan heb bijgedragen.

Ik werk vanuit huis. In 2016 ben ik mijn eigen tekstbureau gestart, eerst nog een tijdje naast mijn vaste baan als ambtenaar, maar ondertussen ben ik al meer dan een jaar fulltime ondernemer. Het bevalt me heel goed. Mijn werkdag begint meestal als mijn twee kinderen naar school zijn. Ik probeer zo veel mogelijk te doen als ik alleen thuis ben. Vaak is het ook nodig om te werken als ze wel thuis zijn, ook werk ik wel eens ’s avonds of in het weekend. Deadlines zijn heilig en ik werk nu harder dan ooit, maar het geeft enorm veel voldoening om een mooi product af te leveren.

4.Wat is jouw favoriete boek aller tijden?
Echt één favoriet boek vind ik moeilijk op te noemen. The Secret History van Donna Tartt en The Book Thief van Markus Zusak behoren wel tot mijn favorieten. Verder geniet ik ook erg van de boeken van Stephen King. Ik lees Engelstalige boeken het liefst ook in het Engels.

5.Wie is jouw favoriete auteur?
Stephen King.

6.Welke boeken gaan in jouw vakantiekoffer?
Voor de vakantie neem ik mee: een fijne thriller. Ik hou erg van de Scandinavische thrillers, maar uiteraard gaat er ook iets mee van Stephen King. Op dit moment ben ik nog bezig met The Outsider.

Kijk voor meer informatie op tekstbureaurenaud.nl/

Leave a Reply

  • (not be published)