Titel: Opgejaagd wildOpgejaagd wild
Auteur: Wouter Helders
Serie: Sofie LaFleur #3
Genre: Thriller
Uitgeverij LetterRijn
Publicatiedatum: september 2018
Aantal bladzijdes: 275
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Wouter werkte jarenlang als militair journalist voor het ministerie van Defensie en bezocht in die functie verschillende uitzendgebieden. De dingen die hij zag, hoorde en meemaakte vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zijn thrillers zijn dan ook doorspekt met realisme en feiten, ingebed in een rijke fantasie.

Zijn debuut Machtstrijd haalde de shortlist van de Diamanten Kogel en won de Hebban Thriller debuutprijs. Verraad, Wouters tweede thriller, werd door ThrillZone genomineerd voor beste Nederlandstalige thriller. Opgejaagd wild is het derde deel uit de Sofie Lafleur-reeks.

Achterflap:
Wanneer een eindoefening in de jungle van Frans-Guyana ontaardt in een gevecht met dodelijke afloop, is de militaire carrière van Sam de Wild voorbij. Als na enkele maanden de bodem van zijn spaarpot in zicht komt, is de ex-commando de wanhoop nabij. Dan krijgt Sam een kans uit duizenden: hij wordt gerekruteerd als huurling. Een goed betaalde baan, met een nobel doel. Samen met een groep elite-huurlingen moet hij een grensoverschrijdend nationaal park, een laatste toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten, beveiligen tegen stropers. Toch blijken ook hier duistere krachten aan het werk. Al snel wordt Sam gezocht voor moord en moet hij, opgejaagd door zijn voormalige collega’s, rennen voor zijn leven. Hij weet fotografe Emma Young met een leugen te overtuigen hem te helpen, maar die leugen blijkt hem, net als zijn achtervolgers, al snel in te halen…

Mijn mening:
Opgejaagd wild is alweer het derde deel met Sofie Lafleur in de hoofdrol. Al moet ik eerlijk bekennen dat die rol in dit deel toch echt is weggelegd voor Sam de Wild. Als ex-commando krijgt hij de kans om zijn vak nog een keer uit te oefenen maar dan als huurling. In eerste instantie denkt Sam dat het een mindere baan is, bestemd voor mensen die niet doordringen tot de commando’s maar het aanbod is te aantrekkelijk om te laten schieten.

Daarna zit je als lezer in een rollercoaster vol actie. Zodra Sam op pad gaat kun je hem amper bijhouden en dat geldt ook voor degenen die op hem jagen. Als een ware cowboy is hij iedereen te slim af en gaat recht op zijn doel af.
Ondertussen probeert Sofie Lafleur invulling aan haar leven te geven, ze kampt met heftige lichamelijke klachten die haar dagelijks functioneren ernstig belemmeren. Ook zij komt voor de keuze te staan of ze toch weer aan de slag gaat als journalist, of zal ze kiezen voor haar gezondheid?

Zoals we van Helders gewend zijn is elk hoofdstuk geschreven vanuit een andere plek op de wereld. Dit houdt de spanning, maar zeker ook de afwisseling in het verhaal. Het houdt de lezer alert en er is voldoende ruimte om de persoonlijke sores van Sofie aan bod te laten komen. De uitwerking van de personages geeft zeker een meerwaarde aan het verhaal, het zorgt ervoor dat je meeleeft, we zijn allemaal mensen met gevoel en dat weet Helders ook goed over te brengen ondanks dat sommige personages wel wat gevoelskwaliteiten missen als ze op jacht zijn naar hun prooi.

De schrijfstijl van Helders is beeldend, alsof jezelf door de jungle banjert, het verhaal komt zeker in aanmerking voor een verfilming. Waar sommige actiescenes iets of wat over de top zijn is dit zeker acceptabel, een verfilming zal ervoor zorgen dat ik af en toe niet durf te kijken, hierbij denkend aan een scene in het bijzonder waarover ik nu verder niet in detail zal treden.

De plot wordt met kleine aanwijzingen ontrafeld waarna de ontknoping zorgt voor een eind wat ik wel bevredigend vind, al had ik degene meer gegund dan wat hij uiteindelijk heeft gekregen.
Opgejaagd wild is een actiethriller die je als lezer op de sneltrein zet en pas stopt als hij het eindstation bereikt heeft, er is geen ruimte om eerder uit te stappen want dan mis je de aansluiting en doe je jezelf tekort.

Originaliteit: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 3
Schrijfstijl: 4
Spanning: 5
Plot: 4

Opgejaagd wild krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)