Titel: Het meisje zonder naamHet meisje zonder naam
Auteur: Diney Costeloe
Genre: Roman
Uitgever: De Fontein
Vertaling: Lia Belt
Publicatiedatum: augustus 2018
Aantal bladzijdes: 494
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Diney Costeloe groeide op met boeken dankzij haar vader die uitgever was in Londen. Ze heeft gewerkt als lerares voor ze haar tijd volledig ging wijden aan schrijven.
Diney Costeloe verovert lezersharten over de hele wereld. Haar nieuwe roman Het meisje zonder naam (‘The Girl With No Name’) is net als de wereldhit De verloren kinderen (‘The Throwaway Children’) een aangrijpend relaas, gebaseerd op historische feiten.

Achterflap:
Londen 1939. Lisa Becker is pas 13 jaar als ze aankomt in Londen. Haar moeder heeft voor Lisa een van de laatste felbegeerde plekken op een Kindertransport weten te bemachtigen – maar haar broertje blijft achter in Duitsland. Alleen in een vreemde stad, de taal niet machtig, moet Lisa zich proberen te redden. Dat gaat haar gelukkig vlot af met de hulp van haar pleegouders, en al snel maakt ze vrienden en vindt ze haar draai. Maar dan begint de Blitz. Tijdens een bombardement vlucht Lisa over straat, op weg naar een schuilplaats, als vlakbij een bom ontploft. Wanneer ze bijkomt in het ziekenhuis weet niemand wie ze is – zijzelf ook niet…

Mijn mening:
Het meisje zonder naam draait om het leven van Lisa Becker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stuurt haar moeder haar uit liefde op kindertransport naar Engeland, ze is daar veiliger, niet inschattend wat dit voor impact heeft op de dan 13-jarige Lisa. Een onmenselijk besluit wat diepe sporen nalaat.
Lisa vindt niet de veiligheid die haar moeder daar verwachtte, ook Engeland wordt letterlijk zwaar onder vuur genomen.

Het personage Lisa Becker is door Costeloe bijzonder goed neer gezet, je voelt angst, onmacht, verdriet en vooral het gevoel van eenzaamheid als ze haar identiteit kwijt is en ze wederom ergens wordt geplaatst waar ze niemand kent.
Toch lukt het haar elke keer om bijzondere vriendschappen te sluiten, ze probeert iets van het leven te maken, dit gaat met veel vallen en opstaan, haar sterke sociale karakter overheerst en redt haar van de ondergang.

Het meisje zonder naam is een oorlogsroman gebaseerd op ware feiten, gruwelijke taferelen passeren de revue en vooral de angst van de mensen is voelbaar. Onbeschrijfelijk is het gevoel als je je nooit veilig voelt, waar je ook bent.
Met momenten vond ik het tijdens het lezen iets teveel van hetzelfde, het is dan misschien wel deels realiteit, maar toch….
Vooral de tweede helft van het boek bevat meerdere scenes waar het gevoel van de hoofdpersonen zo binnenkwam dat ik even moest slikken.
Buiten de rol die de oorlog speelt in dit boek is er ook veel aandacht voor de opbouw van intense vriendschappen en hoe belangrijk deze voor mensen zijn om te kunnen overleven.
Als dan ook nog de liefde om de hoek komt kijken is het verhaal compleet en kun je het boek met een gerust hart dichtslaan.

Het meisje zonder naam krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)