Titel: De laatste zomerDe laatste zomer
Auteur: Rebecka Edgren Aldén
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: augustus 2018
Aantal bladzijdes: 334
Recensie: Amanda

Auteur
Rebecka Edgren Aldén werkt als journalist en redacteur. In Nederland debuteerde zij met de thriller De achtste doodzonde. De laatste zomer is haar tweede thriller.

Achterflap
Als jonge tiener brengt Gloria samen met haar moeder een zomer door op een eiland in de Zweedse archipel. Haar moeder heeft met een groep vriendinnen een vakantiekolonie opgericht, en de dorpsbewoners bekijken de vrijgevochten groep met argwaan.
Twintig jaar later keert Gloria terug naar het eiland, naar het luxe zomerhuis van de familie van haar nieuwe vriend Adam. Ze geniet van de luxe en de heerlijke zomerse weken, maar langzaam keren ook de herinneringen terug aan die laatste zomer, toen een van de jongens uit de groep zich met zijn scooter doodreed. Wanneer Gloria op een dag rond de leegstaande villa van de woongroep loopt, vindt ze daar het levenloze lichaam van een vrouw, met een sluier voor haar gezicht en een verwelkt boeket in haar handen.

Mijn mening

De afwezigheid van een gezond relatievoorbeeld in je jeugd heeft ervoor gezorgd dat je de juiste tools mist om een bestendige relatie aan te gaan.

Gloria is een jonge vrouw die een relatie heeft gekregen met de rijke Adam. Ze kent hem van haar tienerjaren toen ze met haar moeder in de zomervakantie op het eiland kwam waar Adam toen woonde. Gloria is een onzeker en wispelturig personage, ze heeft last van nachtmerries van de laatste zomer dat ze op het eiland is geweest. Zeker wanneer ze met Adam mee naar zijn ouderlijk huis gaat op het eiland. Ik vond het moeilijk om mij echt in te kunnen leven in haar, ze wordt naar mijn idee niet voldoende uitgediept. De overige personages blijven sowieso enorm aan de oppervlakte, weinig achtergrondinformatie en verdieping in gevoelens.

De metamorfose. Ze was een larf in een beschermde pop geweest en vervolgens weggefladderd als een onzekere en breekbare vlinder.

Het verhaal start traag, er gebeurt weinig. We krijgen voornamelijk een beschrijving over het leven van Gloria en hoe ze Adam heeft ontmoet, hoe goed de seks is enzovoorts. Halverwege komt er eindelijk een beetje vaart in het verhaal als er een lijk gevonden wordt. Maar ook daarna zakt het eigenlijk weer een beetje in, de spanning is van korte duur en komt eigenlijk pas vlak voor het einde weer een beetje terug. Heel jammer, want er had zeker meer ingezeten.

Een mens moet de consequenties aanvaarden van wat hij doet. Van zijn vergissingen.

Het boek is wel vlot en eenvoudig geschreven, dus leest wat dat betreft wel makkelijk. Maar door de missende spanning en de oppervlakkige personages was het thrillergehalte niet heel hoog. Ik zou het boek eerder als spannende roman omschrijven.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Hiermee blijft Een laatste zomer steken op 3 sterren.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)