Titel: Persona Persona - Soraya Vink
Auteur: Soraya Vink
Genre: Thriller
Uitgever: HarperCollins
Publicatiedatum: oktober 2018
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Soraya Vink (1992) is redacteur bij Hebban en speurt naar vers thrillerbloed binnen de Hollandse polder en ver daarbuiten. Voor een intrigerend true crime-verhaal of angstaanjagende thriller bewandelt ze de meest duistere wegen. Ze rust niet totdat de zaak is opgelost en de laatste bladzijde omgeslagen. Ze studeerde Spaanse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht, waar ze haar voorliefde voor Spaanse literatuur ontwikkelde. In kalenderjaar 2017 was ze jurylid van De Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman. In oktober 2018 verschijnt haar debuutthriller Persona bij HarperCollins Holland, een verhaal gebaseerd op de strijd in de onderwereld en een zwarte bladzijde uit de Spaanse geschiedenis.

Samenvatting:
Door een mislukte actie is rechercheur Elvira Selas gedwongen haar carrière als undercoveragente te beëindigen en tijdelijk van de radar te verdwijnen. Na een jaar in de Spaanse zon keert ze terug naar de Nederlandse politie, waar ze een laatste kans krijgt op de afdeling Zware Criminaliteit.

De zaak waarmee ze start is een raadselachtige dubbelmoord. Het eerste slachtoffer wordt aangetroffen zonder tong, het tweede mist een pink. Op beide plaatsen delict wordt een rouwkaart met een Latijnse tekst gevonden. Is Nederland in de greep van een seriemoordenaar?

Wat het politiekorps niet weet, is dat Elvira’s undercovertijd bij een berucht drugskartel nog niet voorbij is. Omdat ze vermoedt dat haar verdwenen broer nog steeds banden met deze bende onderhoudt en ze vastbesloten is hem te vinden, moet ze terug. Terug naar een verleden waar ze het liefst ver vandaan was gebleven.

Waar ligt haar loyaliteit? Bij haar familie of bij de wet? En in hoeverre kun je de wet naar je eigen hand zetten?

Mijn mening:
Persona is het thrillerdebuut van Soraya Vink. Het verhaal draait om Elvira Selas die een dubbelleven leidt, wat haar veel oplevert maar ook enorm in de problemen brengt. Het is overduidelijk dat het leiden van een dubbelleven voor niemand vol te houden is, vroeg of laat val je door de mand.
Elvira heeft het zwaar, ze heeft geen rust voor ze antwoorden heeft op al haar vragen, waarbij de zorgen om haar verdwenen broer Eduardo als een rode draad door het boek lopen. Haar verleden dwingt haar opnieuw tot leugens. Hoezeer ze ook van plan was zich niet meer met maffiapraktijken op te houden, haar persoonlijke belangen zijn te groot.

Er worden in Persona twee totaal verschillende werelden belicht waarvan Elvira allebei onderdeel is. Dit botst en is niet vol te houden. Elvira is een pittig personage dat weet wat ze wil en over lijken gaat om haar doel te bereiken. Wat wel jammer is, is dat ik haar zachte familiaire kant niet uit de verf vind komen. Ik mis de tastbare gevoelens waar ze mee te kampen heeft.

De schrijfstijl van Soraya Vink is geen stijl die mij aanspreekt. De verhaallijnen zijn goed bedacht, eentje is zelfs zeer heftig, en over de ontwikkeling naar de plot is zeker goed nagedacht, maar ik mis toch een bepaalde feeling.
Ik kan me moeilijk inleven in de personages. Het blijft voor mij te oppervlakkig, waardoor ik zelfs met momenten mijn aandacht maar moeilijk bij het verhaal kan houden.
De ontknoping maakte het voor mij een beetje goed. Waar tijdens het lezen de emoties ontbraken, voelde ik deze zeker tijdens het lezen van de ontknoping en de epiloog wel. Helaas voelt dat een beetje als mosterd na de maaltijd.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Spanning: 3
Leesplezier: 2
Psychologie: 2
Plot: 3

Helaas kom ik na het lezen van Persona maar tot 2,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)