Titel: De perfecte vriendinDe perfecte vriendin
Auteur: Karen Hamilton
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Vertaling: Ans van der Graaff
Publicatiedatum: oktober 2018
Aantal bladzijdes: 377
Recensie: Danielle

Karen Hamilton groeide op in Angola, Zimbabwe, België en Italië. Ze was jarenlang stewardess en studeerde kortgeleden af aan de Faber Academy, voordat ze zich fulltime aan het schrijverschap begon te wijden. De perfecte vriendin is haar debuut.

Als Nate het uitmaakt met Juliette, besluit zij er alles aan te doen om hem terug te krijgen. Ze wil hem overal volgen. En daarom begint ze een opleiding tot stewardess bij dezelfde vliegmaatschappij als waar Nate piloot is. Zo kan ze hem extra in de gaten houden. Juliette gaat minstens één keer per week naar het appartement van Nate als hij aan het werk is. Ze beschouwt het stuklopen van hun relatie als een tijdelijke hobbel.

Ze infiltreert op alle mogelijke manieren in Nate’s leven om haar doel te bereiken: opnieuw een relatie met hem krijgen, met hem trouwen en voor altijd gelukkig met hem zijn. Juliette wacht tot het perfecte moment. Dan komt de dag dat Nate is ingedeeld op een vlucht naar Las Vegas. Ze ziet ze haar kans schoon en ruilt met een collega zodat ze op dezelfde vlucht zitten. Nate schrikt als hij haar ziet, maar laat zich toch misleiden…

De proloog die voorafgaat aan het verhaal loopt als een rode draad door het leven van Juliette. Al snel stap je in het sinistere wereldje van Juliette die er helemaal op gefocust is om ervoor te zorgen dat Nate weer van haar gaat houden. Zodat ze samen een ‘lang en gelukkig’ leven kunnen gaan leiden. Juliette gaat ver, Juliette gaat heel ver en je kunt je afvragen of Juliette uiteindelijk niet te ver gaat.

Hij aarzelt aanvankelijk, maar ik ga door, ik ken hem. Ik ken hem maar al te goed, en mijn kennis is zijn zwakte.

Karen Hamilton heeft haar verhaal vooral gefocust vanuit het perspectief van Juliette en die heeft maar één doel: Nate ervan te overtuigen dat zij de enige is die voor hem
bestemd is. De schrijfstijl is vlotjes en er hangt al snel een psychologische spanning. Door deze spanning en het zelfbewustzijn van Juliette blijf je gekluisterd aan het verhaal. Desondanks neemt het dwangmatig gedrag van Juliette een beetje de overhand en wordt de geloofwaardigheid hierdoor minder.

Naar het einde toe geloof je het wel zo een beetje en ontbreekt de daadwerkelijke climax waardoor het verhaal zijn kracht verliest. Het lijkt het wel of je in een luchtzak terecht bent gekomen die voor een versnelde daling zorgt en je uiteindelijk neerkomt met een plof. Jammer dat de afronding niet zorgt voor het daadwerkelijke wauw-effect.

De perfecte vriendin is een aardig debuut, er zal nog wat aan de details geschaafd moeten worden bij een volgend boek wil het een groter succes worden.

Leesplezier: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3
Plot: 2,5
Schrijfstijl: 4
Spanning: 3

Ik geef De perfecte vriendin een nipte 3,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)