Titel: De jongen in de sneeuwDe jongen in de sneeuw
Auteur: Samuel Bjørk
Serie: Mia Krüger & Holger Munch #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Vertaling: Renée Vink
Publicatiedatum: oktober 2018
Aantal bladzijdes: 368 
Recensie: Heidi

Cover
De cover heeft mooie groentinten, in de verte zien we een bosrand. Op de voorgrond zien we een grote verlaten vlakte, bedekt met sneeuw, waar we iemand door zien lopen, waarvan ik verwacht dat het de jongen in de sneeuw is. Deze titel staat in oranje letters op het boek gedrukt en past mooi in het gehele plaatje. Ook past deze cover mooi bij de vorige twee delen.  

Auteur
Samuel Bjørkis het pseudoniem van Frode Sander Øien (1969), romancier, toneelschrijver en singer-songwriter afkomstig uit Oslo. Ik reis alleen werd in Noorwegen een fenomenaal succes. Gezien zijn nominatie voor de Noorse Boekverkopers Award in 2013, behoort Samuel Bjørk in zijn thuisland tot de hoogste divisie misdaadauteurs.  

Achterflap/samenvatting
In De jongen in de sneeuw van Samuel Bjørk, het ijzingwekkende vervolg op Ik reis alleen en De doodsvogel, keert het beroemde rechercheteam Holger Munch en Mia Krüger terug!
In een bergmeer wordt een 21-jarige ballerina gevonden, bruut vermoord. De politie vindt in het bos vlakbij een camera op een statief, precies gericht op de plaats delict. Het nummer ‘4’ is in de lens gekrast. Inspecteur Holger Munch is met verlof om te zorgen voor zijn dochter, maar besluit om terug te komen voor het onderzoek naar de ballerina. Mia Krüger, net ontslagen uit een afkickkliniek, is op weg naar een welverdiende vakantie in de Cariben wanneer Munch opduikt en haar vraagt om zich over de zaak te buigen. Ze besluit haar vakantie uit te stellen en te helpen met het onderzoek. Als Mia ook nog een van corruptie verdachte collega in de gaten moet houden, komt alles in een levensgevaarlijke stroomversnelling…   

Mijn mening
Het was al even geleden dat ik het tweede deel uit de Munch en Krüger-serie, De doodsvogel, las. Ik stond echt te popelen om in het nieuwste deel rondom dit recherche duo te beginnen, benieuwd naar wat ze nu weer allemaal mee gingen maken. Als ik start met lezen, duurt het dan ook niet lang voordat ik weer helemaal in het verhaal zit.   

Ditmaal proberen Holger en Mia een moord op een jonge vrouwelijke ballerina op te lossen, maar lijken hierbij telkens achter de feiten aan te lopen. De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkt, al wordt er naar mijn mening wel wat te veel nadruk gelegd op de verslavingen van beide rechercheurs. De een stopt bij het minste of geringste een pastille in haar mond en de ander rookt de ene na de andere sigaret weg. Dit neemt niet weg dat ik beide personages erg boeiend vind.   

De hoofdstukken worden afgewisseld in perspectief wat ervoor zorgt dat er veel afwisseling in het verhaal zit. Er zijn verschillende verhaallijnen, iets waardoor ik normaal gesproken snel geneigd ben de draad kwijt te raken, maar in De jongen in de sneeuw is het allemaal goed te volgen.   

Hij rook zijn eigen stank. De angst die van onder zijn oksels dampte.

De beeldende schrijfstijl, het boeiende onderzoek en de onderliggende relaties die in De jongen in de sneeuw behoorlijk onder vuur komen te liggen, in combinatie met het verrassende plot en een onverwachte spannende ontknoping zorgden ervoor dat ik het boek zo uit had en ook van dit deel weer volop heb genoten.   

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef De jongen in de sneeuw 4 ijskoude sterren.

Heidi

Leave a Reply

  • (not be published)