Titel: SpitsuurSpitsuur
Auteur: Greet Tulp
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekscout
Publicatiedatum: augustus 2018
Aantal bladzijdes: 203
Recensie: Danielle

Greet Tulp (1951) schrijft al jaren korte verhalen. Een aantal is opgenomen in verzamelbundels van diverse uitgeverijen. Zelf leest zij graag thrillers en heeft de suggestie van een collega uit het ziekenhuis ter harte genomen om zelf een thriller te gaan schrijven. Tijdens het schrijven van Spitsuur heeft zij veel plezier beleefd aan het creëren van de karakters, het bedenken van de misdaden en het verzinnen van een plot. Met Spitsuur maakt zij haar debuut; aan een vervolg is al een begin gemaakt.

Ex-politierechercheur Karin werkt als psychologe in een ziekenhuis. Nadat daar twee moorden zijn gepleegd, vraagt haar collega Fred van de recherche haar medewerking aan de oplossing van deze moorden. Zelf krijgt ze al maanden anonieme briefjes van een obsessieve bewonderaar, waarvan de toonzetting steeds dreigender wordt. Karin weet niet uit welke hoek het gevaar dreigt. Door haar sterke intuïtie komt ze al snel tot een mogelijke dader, maar het lijkt onmogelijk om bewijsmateriaal te vinden. Samen met Fred probeert ze deze zaak tot een goed einde te brengen.

Het verhaal start met een ‘IK’ persoon die naar het schijnt vast zit. Wat de oorzaak hiervan is en wie die persoon is moet nog blijken. De hoofdstukken zijn vervolgens vanuit verschillende personages uitgewerkt die oppervlakkig worden weergegeven en waar je dan ook verder geen connectie mee krijgt.

In het begin verloopt het verhaal nogal warrig en de ‘IK’ persoon loopt er ook op ongepaste momenten doorheen lijkt het wel. Er vormt zich langzaam een verhaal en is er enig moment zelfs wat spanning te voelen. Toch mist het verhaal iets van structuur dat het allemaal tot een beter verhaal gevormd zou hebben.

Spitsuur doet zijn titel wel eer aan want het lijkt erop dat het ook onder die druk is geschreven en er net niet voldoende tijd is gemaakt om de puntjes op de i te zetten.
Hopelijk wordt voor het vervolg hier wel aandacht aan besteed en dan ben ik best wel benieuwd hoe dit er dan uit komt te zien.

Leesplezier: 2,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 2
Plot: 2,5
Spanning: 2
Schrijfstijl: 2,5

Ik geef Spitsuur 2,5 ster.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)