TitelIk beken: Ik beken
Auteur: Jo Spain
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Jan Smit
Publicatiedatum: oktober 2018
Aantal bladzijdes: 336 
Recensie: Heidi  

Cover
De cover is zwart, op de bovenste helft zien we de helft van een vrouwengezicht op de onderste helft staat een half mannengezicht. Naast de foto’s staan de zinnetjes ‘haar woord… tegen het zijne’. Die twee regels triggeren mij, ik ben benieuwd of deze man en vrouw lijnrecht tegen over elkaar komen te staan en wat er zich heeft afgespeeld dat ze zo tegen over elkaar komen te staan. Bovenaan de cover staat ook nog een aanbeveling van thrillerschrijfster BA Paris, waarvan ik het eerste boek ook met veel plezier heb gelezen, dus ben echt nieuwsgierig of dit boek mij ook zo kan bekoren. De titel Ik beken staat in witte letters op de cover gedrukt, dit steekt mooi af op het geheel.  

Auteur
Jo Spain werkte eerder als adviseur op Economische Zaken bij het Ierse parlement. Haar debuut werd een bestseller in Ierland. Ze woont met haar man en vier kinderen in Dublin.  

Achterflap/samenvatting
Ik beken’ van Jo Spain is een thriller over corruptie en vergelding.

Voormalig bankier Harry McNamara wordt in zijn eigen huis op brute wijze vermoord, onder de ogen van zijn vrouw Julie. Het heeft er alle schijn van dat Harry’s vele zonden – corruptie en verraad – hem noodlottig zijn geworden. Een uur later meldt de indringer zich bij de politie en legt een bekentenis af. Er zijn nu een slachtoffer, een verdachte en een ooggetuige. Case closed. Maar de aanhoudende onrust van Julie geeft aanleiding voor twijfel. Is de verklaring van de dader ingegeven door schuldgevoel of is het zijn eerste stap in een groter plan?  

Mijn mening
Als ik de proloog begin te lezen, val ik direct met m’n neus in de boter: een koelbloedige moordaanslag op een man. Alles wordt vanuit het perspectief van een vrouw verteld, die naar mijn inzien wel erg koeltjes reageert. ‘Wat gebeurt hier in vredesnaam?’ schiet er door m’n hoofd en vooral het waarom houdt me bezig. Als ik verder lees, maak ik kennis met Julie, de vrouw van de schatrijke Harry, maar of geld nu zo gelukkig maakt betwijfel ik. Meerdere keren voel ik tijdens het lezen de eenzaamheid die Julie tijdens haar huwelijk ervaart. Ook leren we JP kennen, degene die achter de aanval op Harry zit.   

Door middel van afwisseling in heden en verleden leren we de hoofdpersonages goed kennen, dit zorgt ervoor dat de personages en vooral die van JP goed uitgediept worden. Maar als je nu denkt dat je het waarom hierdoor komt te weten heb je het mis. Jo Spain laat je echt in het ongewisse en zorgt er met haar fijne schrijfstijl voor (zonder moeilijke financiële termen) dat het verhaal goed te volgen is en je maar zelf gaat gissen hoe de vork in de steel kan zitten.  

In bepaalde omstandigheden kunnen zelfs de beste mensen door het lint gaan.

Maar ook Alice Moody, de rechercheur, probeert erachter te komen wat er zich in het huis van de McNamaras heeft afgespeeld. De afwisseling tussen deze hoofdpersonages zorgt ervoor dat je geboeid door blijft lezen en graag wilt weten wat er nu precies is gebeurd. Spanning is ook zeker aanwezig in deze thriller maar dan echt op het psychologisch vlak en als het einde dan nadert en alle puzzelstukjes langzaam in elkaar vallen, kan ik alleen maar zeggen dat dit verhaal echt goed in elkaar steekt, met een verbluffend einde. Er zit zelfs een wijze les in het geheel verwerkt, waar nog genoeg mensen een leer uit kunnen trekken. Ik kan alleen maar zeggen dat ik dit een erg goed debuut vind en de schrijfster zeker in de gaten ga houden.         

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef Ik beken van Jo Spain 4 sterren 

Heidi

Leave a Reply

  • (not be published)