Op 24 november vindt het jaarlijkse Mystery dinner plaats van het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). Het genootschap – opgericht in 1986 – is de ontmoetingsplaats voor auteurs van alle denkbare typen thrillers. Het zet zich actief in voor de groei van de bekendheid van en de waardering voor het genre. Het GNM is sterk betrokken bij de jaarlijkse verkiezingen van De Gouden Strop (voor de beste Nederlandstalige thriller) en De Schaduwprijs (voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut).

foto: uitgeverij Cargo

Dit jaar zal tijdens de borrel voorafgaande aan het Mystery dinner de 3e GNM Meesterprijs uitgereikt worden. Eerder werd deze prijs toegekend aan Appie Baantjer (2003) en Saskia Noort (2013). Dit jaar zal Tomas Ross de prijs voor zijn oeuvre in ontvangst nemen. Met deze prijs wil het genootschap auteurs eren die met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het genre in het Nederlands taalgebied.

Tomas Ross verdient de GNM Meesterprijs, omdat hij, naast zijn unieke en onomstreden oeuvre, een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het spannende boek in Nederland. Zijn thrillers, die veelal hun oorsprong vinden in de politieke werkelijkheid, onderscheiden zich door grondig onderzoek en een verrassende afwisseling van feit en fictie. Hij heeft daarmee een genre ontwikkeld dat uniek is voor ons taalgebied.

De prijs wordt toegekend door het bestuur van het GNM, dat naast voorzitter Peter Römer bestaat uit Michael Berg, Linda Jansma, Isa Maron en René van de Meerakker.

 

 

 

Op 17 januari 2019 wordt via uitgeverij Cargo de nieuwe thriller van Tomas Ross verwacht, Blonde Dolly.

Blonde Dolly
Zestig jaar na haar dood is de naam Blonde Dolly nog springlevend. Al decennia zoeken politiemensen en journalisten naar haar moordenaar. Haar moord is een raadsel, een mysterie, zoals Sebilla Niemans alias Blonde Dolly dat zelf ook was. Een prostituee aan de zelfkant van Den Haag, maar getrouwd met een violist van het gerenommeerde Residentie Orkest. Ze reisde naar Londen, Antwerpen en Parijs en overnachtte met rijke en prominente Nederlanders in chique hotels.
De vragen rond haar raadselachtige dood op 31 oktober 1959 zijn nooit beantwoord. Waarom leidde de hoofdcommissaris van Den Haag zelf het onderzoek? Hoe kwam Dolly aan een fortuin aan geld en huizen? En waar is haar beruchte blauwe boekje gebleven waarin ze de namen van haar clientèle zou hebben genoteerd?

Bron: www.cargo.nl / www.misdaadauteursnederland.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)