Titel: Verknipte tegenstander
Auteur: Melissa SkayeVerknipte tegenstander
Serie: VT-reeks #5
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: oktober 2018
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Leontine

Cover
Een prachtige cover weer, helemaal in lijn met de cover van VT4. Het is zeker een cover die de aandacht zal trekken.

Auteur
Melissa Skaye (1972) is auteur van de VT-thrillerreeks: Vituele tango, Verboden tranen, Verleden tijd en Verminkte toekomst is het vijfde deel van de reeks met rechercheurs Sanne Philips en Luca Borra in de hoofdrol. Ook is zij auteur van de thriller In onschuld en van de fantasyreeks Jeremy Jago. Ze heeft in diverse bundels korte thrillerverhalen gepubliceerd. Melissa woont samen met haar man en twee kinderen in Hoorn.

Achterflap
De Hoornse rechercheurs Sanne Philips en Luca Borra worden geconfronteerd met een aantal zaken die buiten hun jurisdictie vallen. Dat begint met de vondst in een bos in Friesland van lichaamsdelen die daar al jaren blijken te liggen.
Als in Amersfoort de vrouw en de dochter van een vriend van Luca’s broer Gianni verdwijnen en enig spoor ontbreekt, vraagt hij Luca om hulp.

Sanne wil het verleden achter zich laten. Ze wordt, net als collega Luca en paragnost Will de Jager, onaangenaam verrast als de tentakels van dat verleden zich uitstrekken naar het heden.

Mijn mening
Verknipte tegenstander gaat verder waar Verminkte toekomst ophield. VT5 lezen zonder VT4 gelezen te hebben, zou ik niet aanraden. Je mist dan als lezer kennis om het spanningsniveau op ware hoogte te ervaren.

Het verhaal begint in 1991 waar we kennis maken met Tys. Tys worstelt met zijn gevoelens jegens zijn vader. Tot zijn 11e was zijn vader een liefhebbende vader, waarna hij veranderde in een tiran die zijn zoon mishandelt en vernedert. Als hij voor een keuze wordt gesteld, besluit hij het huis te verlaten. Jarenlang denkt hij niet aan zijn ouders, trouwt en sticht een gezin. Hij is gelukkig met zijn gezin, maar raakt gespannen van kleine dingen, die zijn verleden kunnen verraden.

Ondertussen begint Sanne weer bij de Hoornse politie. Ze is een tijdje weggeweest om voor haar moeder te zorgen. Als ze thuiskomt, vindt ze post waar ze rillingen van krijgt. Ze besluit haar collega Luca in vertrouwen te nemen en niets aan haar moeder te vertellen. Sanne maakt zich zorgen om haar moeder. Zouden ze ooit loskomen van het verleden?

We zijn inmiddels gewend dat Melissa Skaye twee ogenschijnlijk losse verhaallijnen mooi in elkaar laat vloeien. Dat is in VT5 zeker niet anders. Vanaf de proloog tot het epiloog zit je vast in het verhaal. Met de kennis uit VT4 nog in het geheugen, wil je als lezer graag weten of Sanne en haar moeder voorgoed kunnen afrekenen met de herinneringen aan de boerderij en alles wat daar gebeurd is. Melissa Skaye heeft mij toch enigszins op het verkeerde been gezet, ik wist zeker hoe het in elkaar zat. Nou, niet dus. Onbegrijpelijk dat haatgevoelens zo diep kunnen zitten bij mensen, dat mensen in staat zijn om te doen wat ze doen.

VT5 is geschreven zoals we dat gewend zijn van Melissa Skaye. Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken, verdeeld tussen grotendeels twee perspectieven. Enerzijds volgen we het leven van Tys, anderzijds dat van Sanne in het heden. Die wisseling van perspectief maakt dat je door wilt blijven lezen. Die mini cliffhangers die Melissa Skaye rondstrooit zorgt voor slapeloze nachten.

In het nawoord zegt Skaye letterlijk: tot VT6. VT5 was voor mij een redelijk afgerond verhaal. Ik ben heel benieuwd met welke nieuwe verhaallijn ze dan weer gaat komen.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef Verknipte tegenstander 4 fonkelende sterren.

Leontine

Leave a Reply

  • (not be published)