Danielle las De Gynaecoloog van Saskia van Mieghem en wilde wel eens meer weten over de vrouw achter dit boek. Hieronder lees je het resultaat!

Voor diegenen die jou nog niet kennen: wie is Saskia van Mieghem?  
Getrouwd en moeder van een tweeling, waarvan een in de hemel. Geboren en getogen in Eindhoven. Waarschijnlijk kennen jullie mij van de volgende boeken  Voor altijd tweeDoor rood verbonden en De gynaecoloog. Ik ben actief op Facebook, Twitter en Instagram en heb een website:  www.saskiavanmieghem.nl.  

Je hebt nu drie boeken op je naam staan, waarvan de eerste een non-fictie verhaal is. In hoeverre hebben de andere twee nog overeenkomsten met je eigen leven? Waar haal jij je inspiratie vandaan?
In al mijn boeken zitten meer of minder aspecten van gynaecologie. Op dat gebied heb ik wel het een en ander meegemaakt. Van ivf, tot tweelingzwangerschap, verlies van een kind en diverse operaties, waaronder een hysterectomie. Mede daardoor is mijn interesse op dat gebied erg gegroeid. Mijn tweede boek Door rood verbonden gaat over vier vrouwen in de overgang. Een fase waar ik zelf al jaren inzit en wat twee jaar geleden resulteerde in het opstarten van een besloten groep op Facebook. Tevens een bron van inspiratie. Mijn derde en zeker niet laatste boek De gynaecoloog bevat een aantal fragmenten uit mijn eigen ervaring, hetzij her en daar wat aangepast. Levenservaringen zijn bronnen van inspiratie. Dit kan van alles zijn. Van een verbouwing tot het overlijden van een oma. Er is altijd wel een fragment wat ik in mijn boeken heb kunnen gebruiken.  

Is er al een start gemaakt meeen vierde boek en gaan daar ook vrouwen de hoofdrol in spelen?
Ja, er is een start gemaakt. Er gaat in ieder geval een vrouw de hoofdrol spelen. Dat is ook noodzakelijk omdat het min of meer een vervolg gaat worden op De gynaecoloog. De rest van de spelers is voor mij op dit moment nog een raadsel en ontstaan gaandeweg het schrijfproces.   

Welke schrijver is je favoriet? Laat je je daardoor inspireren?
Hmm, ik heb niet bepaald een favoriete schrijver. Er komen tegenwoordig zoveel boeken uit waar wel wat pareltjes tussen zitten. Inspiratie? Nee, voor mij blijft het de kunst om een verhaal op papier te zetten wat vernieuwend is.   

Wat is het laatste boek dat je las? 
Het laatste wat ik heb gelezen was Gyn & Ongyn van Erik Boss. Kom ik weer met gynaecologie. En toch was dit boek erg vernieuwend. Korte verhalen geschreven uit de visie van de arts. Verrassend! Een boek met een lach en een traan.   

In wat voor een soort omgeving werk je het liefst?
Het liefste werk ik in een rumoerige omgeving. Het is ook meestal in de avonduren dat de meeste woorden op papier komen. Mijn laptop is mede om die reden gestationeerd in de huiskamer. Zittend op de bank met voor mij de laptop op een speciaal daarvoor bestemd tafeltje,  televisie en het gekibbel van mijn man en zoon op de achtergrond. Voor mij de ideale schrijfsfeer.   

Waar kunnen ze je ‘s nachts voor wakker maken?
´s Nachts wakker maken? Ik moet er niet aan denken. Als iemand dat zou doen dan ben ik de volgende dag enorm chagrijnig. Als ik dan toch een keuze moet maken dan is het voor het bijwonen van een laparoscopische hysterectomie (verwijderen van de baarmoeder via kijkbuisoperatie).  

Leave a Reply

  • (not be published)