Titel: Het teken in de lucht
Auteur: Johan Klein Haneveld
Genre: Science Ficton
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: september 2018
Aantal bladzijdes: 252
Recensie: Alexander 

Auteur
Johan Klein Haneveld (1976) is een schrijver in hart en nieren. Van hem verschenen acht boeken. Zijn eerste verhalenbundel
Conquistador kwam in 2017 uit bij Godijn Publishing. Hij is vaste medewerker van het blad Fantastische Vertellingen. Naast het schrijven werkt hij als eindredacteur bij het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. 

Het verhaal
De laatste astronauten op Mars zien de lichten op Aarde een voor een uitgaan. Uit de as van de menselijke beschaving verrijst echter een nieuwe samenleving, onder leiding van de mysterieuze Autoriteit. Al snel vestigen mensen zich op Mars en bezoeken ze Europa en de andere Jupitermanen. Maar elk paradijs kent zijn schaduwzijde. Rebellen maken zich klaar om alles wat in duizend jaar tijd door de Autoriteit is opgebouwd ten val te brengen. 

Mijn mening
Het teken in de lucht is een verhalen bundel met negen korte science fiction verhalen.
In Met donkere aarde worden we een wereld ingetrokken die zomaar in een niet al te verre toekomst werkelijkheid zou kunnen zijn, en waarmee de hoogwaardige toon van de bundel is gezet. 

Op overtuigende wijze heeft de auteur een geloofwaardige wereld gecreëerd, waarbij je geen seconde twijfelt over de authenticiteit. Op knappe wijze weet Haneveld een gevoelswereld te beschrijven en weet hij je te verbinden met de karakters, ondanks de beperkte lengte van de verhalen. Elk karakter heeft zijn of haar eigen geschiedenis die per verhaal op hoogstaand niveau zijn uitgewerkt tot een afzonderlijk verhaal maar met een gemeenschappelijke deler, de Autoriteit. 

Het gebruik van technische termen, wat je bij dit soort verhalen mag verwachten, kan zonder twijfel als bijpassend en geloofwaardig worden omschreven. Doordat elk verhaal zijn eigen tijdspanne heeft, wordt een houdbare nieuwe wereld gecreëerd, waarbij de mensheid zichzelf opnieuw heeft uitgevonden en moet zien te overleven – onder leiding van de alwetende Autoriteit. 

Vooral de kleine details waarin de apocalyptische mensheid kennis maakt met hun eigen verleden, is knap neergezet, waardoor je al lezend zelf een wereld herontdekt. 

De verhalen in Het teken in de lucht zijn meeslepend, vermakelijk en doen verlangen naar meer. 

Ik geef Het teken in de lucht van Johan Klein Haneveld 4,5 ster. 

Alexander 

Leave a Reply

  • (not be published)