Titel: VerastVerast
Auteur: Hugo Luijten
Genre: Thriller
Uitgeverij: Lannoo
Publicatiedatum: september 2018
Aantal bladzijdes: 366
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Hugo Luijten (1969) is historicus en schrijver en woont in Antwerpen. Naast romans schrijft hij regelmatig columns en artikelen voor kranten, vakbladen, online magazines en radioprogramma’s. Hij publiceerde eerder al de verhalenbundel Baby C (2015) en de oorlogsroman Offer voor een verloren zaak (2017). Verast is zijn eerste thriller, waarin hij de inmenging van media en politiek grondig onder de loep neemt.

Achterflap:
In een Antwerpse megabioscoop kost een rampzalige brand tientallen mensen het leven. Gaat het om een terroristische aanslag? Een bendeafrekening? En welk politiek belang heeft burgemeester Denaeyer, die zich voortdurend met de zaak bemoeit? De politie tast in het duister en de uitgebluste commissaris Stef Cools lijkt wel de laatste persoon die geschikt is om het onderzoek in deze kolkende chaos te leiden. En dan wordt hij een persoonlijk doelwit…

Mijn mening:
Een cover met een zippo aansteker en het woord Verast, zo op het eerste gezicht een boek wat ik niet per se zou hoeven lezen. De achterflap daarentegen maakt mij direct zeer nieuwsgierig, gelukkig maar. Want dit thrillerdebuut van Hugo Luijten is een regelrechte aanrader.

Stef Cools, een commissaris die wat mij betreft de bijnaam “Bullebak” zou moeten krijgen, is een persoon die elke agent of commissaris wel in zijn team heeft. Een man die het niet zo nauw neemt met de waarden en normen maar wel eerlijk en oprecht is, iemand die letterlijk door het vuur gaat om de waarheid boven tafel te krijgen. Nooit opgeven en zeker geen gewenst gedrag vertonen, dat is wel zo’n beetje op het lijf van Stef geschreven. Afgaan op je gevoel dat is de tekst die hem op het lijf geschreven staat.
Zijn collega’s accepteren hem zoals hij is maar wanneer zijn eigengereidheid de overhand lijkt te nemen worden ze in een moeilijk parket gebracht.
Diep in hun hart weten ze dat Stef vaak instinctief het goede spoor volgt maar als het niet meer lukt zijn gedrag naar leidinggevenden te verantwoorden zitten ze met de handen in het haar.
Ondertussen loopt de situatie in en om Antwerpen steeds verder uit de hand. Waar IS al snel de aanslag lijkt op te eisen, lijkt dit voor sommige politieke leiders een makkelijke oplossing om alles snel af te handelen. Stef zou echter Stef niet zijn als hij de onderste steen boven wil krijgen en hiervoor zelf flink wat offers moet brengen. Het is overduidelijk dat niet alle politieke leiders zuivere koffie zijn. De schuld op IS afschuiven is er één van de minste weerstand, of toch niet?

Als hij het voor elkaar zou krijgen om hele bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten, dan beleeft hij een orgastisch moment van controle. Zijn hele handelwijze ademt het beheersen van het onbeheersbare uit.

Verast is een thriller die zich afspeelt in een termijn van tien dagen, het onderzoek van de politie wordt breed uitgemeten en ondertussen voel je een band groeien met de personages.
Vooral het neerzetten van Stef als een bullebak met toch een heel klein hartje is zeer goed gedaan.
Hij gedraagt zich met grote regelmaat onacceptabel maar als hij er moet zijn is hij er ook voor de volle honderd procent. Een collega waar je op kunt bouwen maar die ook het bloed onder je nagels uit kan halen.

De Vlaamse schrijfstijl leest heerlijk en past ook goed bij de sfeerbeschrijvingen in en rondom Antwerpen, er is veel herkenbaarheid. Het verhaal is zeer realistisch, van de aanslagen tot het reageren van de burgemeester en consorten, volgens mij verdwijnt er vaak veel informatie in de doofpot, en houden mensen elkaar de hand boven het hoofd.
Het verhaal is subtiel uitgewerkt, goed onderbouwde aanwijzingen, en het blijft tot het laatste hoofdstuk spannend, daarna vallen dan ook alle stukjes mooi op zijn plaats.
Verast heeft mij enorm verrast en ik zal een eventueel volgend boek van Luijten zeker oppakken.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Spanning: 5
Leesplezier: 5
Psychologie: 4
Plot: 5

Verast krijgt van mij een dik verdiende 4,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)