De NS-publieksprijs kwam er weer aan en ik werd uitgekozen om deel te nemen aan de kernjury. Op 21 oktober kwamen we bij elkaar om de zes genomineerde boeken in ontvangst te nemen. Waar vorig jaar nogal wat roering was over de hoeveelheid aan autobiografische sporthelden werd dit jaar hier duidelijk een absoluut einde aangemaakt door er géén een te nomineren hiervoor. 

Genomineerd: 

Dagboek van een getuige – Astrid Holleeder
De heilige Rita – Tommy Wieringa
Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck
Nazomer – Esther Verhoef
Stromboli – Saskia Noort
Zolang er leven is – Hendrik Groen  

Ons leesteam, dat bij elkaar werden gebracht door de NS, had onderling meteen een klik en we gingen dan ook voortvarend van start om de stemmen bij elkaar te krijgen. Niet alleen het lezen van de boeken is een leuke bezigheid, maar je mening delen tussen de andere lezers levert altijd inspirerende informatie op. Waar de een begon in Stromboli, om er maar zo snel mogelijk van af te zijn, startte de ander in het boek van Griet Op de Beeck omdat dat voor haar toch wel de meest voor de hand liggende winnares zou worden. Zelf had ik al mijn eigen mening gevormd zonder ook maar één boek gelezen te hebben.   

Dagboek van een getuige – Astrid Holleeder
Als ik al meer tijd zou hebben gekregen om alle boeken van de genomineerden te lezen dan was dit boek toch als laatste in mijn handen beland. Nu is er verder weinig over te vertellen ware het niet dat door het eerste boek van haar ‘Judas’ ook al veel over gesproken is. Mocht ik nog eens zonder boeken komen te zitten zal ik me nog eens gaan verdiepen in het leven van de zus van…..  

De heilige Rita – Tommy Wieringa 
Vreemd genoeg was de titel nou niet bepaald een uitdagende factor om het boek op te pakken maar de achterflap had wel iets inspirerends. Hierdoor werd ik toch wel aangetrokken tot het verhaal. Het behoeft wel enige aandacht om het te lezen en soms is het ook wel verwarrend te noemen. Toch bleef het verhaal boeiend ondanks de soms wel treurige noot.  

Het beste wat we hebben – Griet Op de Beeck 
Nadat ik Griet op de Beeck had ontmoet op de dag van de bekendmaking van de genomineerde was mijn interesse in deze auteur zeker gestegen. Zonder me dan ook verder te verdiepen in het verhaal ben ik dit boek begonnen. Diep geraakt door de mooie schrijfstijl en het indrukwekkende verhaal, waar helaas ook herkenbare scènes in voorbij kwamen, bleef dit boek me het meeste bij. Er moest nog veel gebeuren wilde dit niet mijn stem krijgen.  

Nazomer – Esther Verhoef 
Het zou geen thriller zijn zoals ik dan wel al menig boek van Esther heb gelezen met veel plezier. Nazomer is een roman en het draait al snel om modellen die op een of andere manier aan de top willen komen. Hier verloor ik al snel de connectie met Claudia/Vivian D en hoop ik dat Esther de volgende keer gewoon weer met een echte thriller genomineerd gaat worden.  

Stromboli – Saskia Noort 
Ook Saskia had enigszins afstand gedaan van het thrillergenre en kwam ook met een roman. De schrijfstijl van Saskia daarentegen verandert hierdoor niet, vlot, weinig diepgang, maar nog steeds met genoeg inhoud waardoor je er weer snel doorheen leest. Ook hier is het toch wel te hopen dat er de volgende keer weer een ouderwetse thriller neergezet wordt. De naam zal er dan wel waarschijnlijk weer voor zorgen dat het een bestseller wordt.  

Zolang er leven is – Hendrik Groen
Een dagboek van een man die zijn laatste jaren in zijn inmiddels beroemde bejaardenhuis beschrijft. Volgens menigeen een boek met humor maar ook met de nodige treurnis. Nadat ik enkele dagen uit zijn leven gelezen had lag voor mij toch niet de inspiratie om de 365 dagen vol te maken. Misschien, mocht ik zelf de welgestelde leeftijd halen van de auteur, krijg ik nog eens de behoefte om het te gaan lezen en is dan de herkenning wel heel passend. Voor nu hou ik dit nog even op afstand.  

Uiteindelijk hebben we met ons leesteam 5 ‘Op de helft’ net niet de eerste plaats behaald maar als team waren we zeker de uitblinkers. Op 21 november 2018 werd dan de winnaar bekend gemaakt bij DWDD. Helaas niet mijn keuze. Toch gefeliciteerd voor Hendrik Groen en moge hij nog lang kunnen genieten van deze prijs!
Griet op de Beeck met Het beste wat we hebben was vanaf de eerste dag mijn favoriet en dat is ook zo gebleven. Ik heb een nieuwe auteur op mijn lijstjes staan en ga zeker op zoek naar haar andere boeken.

Danielle 

 

Leave a Reply

  • (not be published)