Titel: De zeventiende verdachteDe zeventiende verdachte
Auteur: James Patterson & Maxine Paetro
Serie: The Women’s Murder Club #17
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Waldemar Noe
Publicatiedatum: november 2018
Aantal bladzijdes: 336
Recensie: Amanda

Cover
Net als alle andere delen in de serie weer heel kenmerkend met een vrouw op de cover. Dit keer een vrouw in het water die naar boven komt zwemt. Ik kan niet direct een link leggen met het verhaal. Maar de cover past wel bij de andere delen van de serie.

Auteur
Van James Patterson zijn al vele boeken verschenen. Hij is onder andere bekend van de series rondom Alex Cross en The Women’s murder club. Daarnaast schrijft hij veel standalones, vaak samen met andere auteurs, waaronder David Ellis, Michael Ledwige en Maxine Paetro. Patterson debuteerde in 1976. Tegenwoordig mag hij zich bij de bestverkopende auteurs ter wereld scharen. Ook is een aantal van de boeken van Patterson verfilmd, dit betreft boeken uit de Alex Cross-serie. Eén van de bekendste verfilmingen is die van Meisjes plagen (Kiss the Girls) in 1995 met Morgan Freeman als Alex Cross. De zeventiende verdachte is het zeventiende deel in de serie rondom inspecteur Lindsay Boxer en haar vriendinnen van The Women’s Murder Club.

Achterflap
San Francisco is in de ban van een systematische maar onvoorspelbare moordenaar. Het onderzoek brengt brigadier Lindsay Boxer in contact met een onwillige informant. Haar informatie lijkt erop te wijzen dat er iets vreselijk mis is binnen het politiecorps. De jacht op de moordenaar lokt Lindsay naar onbekend terrein, maar treft haar ook persoonlijk. De vriendinnen van The Women’s Murder Club beginnen zich ernstig zorgen te maken, maar nu er levens op het spel staan, kan Lindsay niet anders dan tot het uiterste gaan. Als moeder, brigadier en vriendin stond Lindsays onvoorwaardelijke integriteit nooit eerder op het spel. Nu treft ze een moordenaar die vastbesloten is haar alles af te nemen.

Mijn mening

We zouden veel meer dingen kunnen bereiken als we ze niet onmogelijk achten.

Als fan van de boeken van Patterson en dan vooral van deze serie, moest dit boek uiteraard gelezen worden. Lindsay krijgt weer een zaak op haar bord die niet eenvoudig op te lossen is. Een moordenaar vermoordt zwervers, maar het team die onderzoek zou moeten doen naar de moorden, loopt de kantjes ervan af. Totdat Lindsay een tip krijgt van een informant. Lindsay zou Lindsay niet zijn als ze zich niet moreel verplicht zou voelen om hier op de een of andere manier mee aan de slag te gaan.

Vrouwen zorgden voor ellende. En deze vrouw, vooral zij, zag eruit alsof ze precies wist hoe dat moest.

De personages zijn mij ondertussen al zo vertrouwd dat ze bijna aanvoelen als familie. Fijn om weer een zaak mee te mogen maken met Lindsay en haar vriendinnen. Ook leuk om Joe weer in een betere staat aan te treffen. Daarnaast krijgt Yuki iets meer ruimte in dit deel tijdens een moeilijke zaak van een verkrachting die zij verdedigt. Wat ik wel jammer vind is dat de personages de laatste delen niet heel veel meer uitgediept worden. Ze krijgen allemaal wel wat dingen voor hun kiezen, maar echt een diepere laag zit er niet meer in. Misschien wordt het tijd voor wat radicale veranderingen?

Ze had het hem zo vaak gezegd: het gaat er niet om wat je zegt, het gaat erom wat je doet.

Zo ook met de plot van De zeventiende verdachte. Het is een zeventiende deel, er is al zoveel voorbijgekomen dat een echt origineel en super spannend plot misschien steeds moeilijker wordt om neer te zetten. Ik heb het gevoel dat de serie een beetje blijft hangen in het ‘oude vertrouwde’ en dat is jammer. Want de opzet van de serie en The Women’s Murder Club is en blijft een goed concept. Maar het lijkt nu wat uitgeknepen te worden/zijn. Dat neemt niet weg dat ik het weer heerlijk vlot vond lezen en mij weer een paar uurtjes heb vermaakt met de avonturen van deze dames. Het is heerlijk leesvoer voor tussendoor.

Spanning: 3,5
Plot: 3
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3

Het zeventiende deel in The Women’s Murder Club-serie, De zeventiende verdachte, krijgt van mij 3,5 ster.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)