Titel: Truth or DanceTruth or Dance
Auteur: Chinouk Thijssen
Serie: Truth or Dance #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Publicatiedatum: oktober 2018
Aantal bladzijdes: 285
Recensie: Yfke

Cover
Over een balletpakje en een paar spitzen valt een schaduw, alsof er iets dreigends net buiten beeld staat. Heel passend, en lekker onheilspellend. Door deze kaft krijg je zin er echt even goed voor te gaan zitten, voordat je het boek openslaat.

Auteur
Chinouk Thijssen (Rotterdam, 1983) is een veelzijdige boekenwurm. Ze heeft een grote collectie die ze op kleur sorteert, schrijft zelf artikelen en boeken én ze is een van de bekendste boekvloggers van Nederland. Op haar eigen YouTube-kanaal geeft ze een kijkje in haar leven als auteur. Naast het schrijven van young adult-thrillers, werkt Chinouk als redacteur, als columnist voor Zakenmeisje.nl en als content creator voor writers:community. Al dat harde werk leverde haar in 2017 de vierde plaats op in de verkiezing Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar.

Achterflap
Truth or Dance. Zo heet de chatgroep waar India, Lisa, Nikki en Zoë opeens aan worden toegevoegd. De meiden dachten dat ze gewoon auditie konden doen om toegelaten te worden tot de balletopleiding, maar dat blijkt een vergissing. Via de app ontvangen ze allerlei rare opdrachten, die ze moeten uitvoeren om kans te maken op een plekje. Ze willen niets liever dan dansen, maar zijn ze bereid daarvoor over lijken te gaan?

Mijn mening
Een vriendinnengroepje wordt toegevoegd aan een mysterieuze chat die hun leven in rep en roer brengt. Wilden ze eerst alleen door hun balletauditie voor de vervolgopleiding komen, met Truth or Dance wordt het leven ineens nog veel ingewikkelder.

Sowieso wist ik dat ik dit boek wilde lezen zodra Chinouk Thijssen de komst van Truth or Dance aankondigde. Wijt het aan mijn eigen kortstondige balletcarrière (we hebben altijd de foto’s nog) of aan het feit dat Chinouk gewoon fijne YA schrijft, of een beetje aan allebei.

Ze heeft ook nu weer een spannende young adult-thriller geschreven die je ferm in zijn greep houdt. Continu vraag je je af wat belangrijker voor de vriendinnen zal blijken: hun vriendschap en het welzijn van de mensen om hen heen, of hun ambitie. En wie zit er achter die ellendige chat? Regelmatig word je, wat de dader betreft, direct of indirect op een verkeerd spoor gezet. Niemand is heilig, maar wil dat ook zeggen dat degenen die iets op hun geweten hebben, achter de chat en de opdrachten kunnen zitten? Aan het eind vertrouw je eigenlijk niemand meer. Héérlijk.

Chinouk schrijft niet alleen prettig, ze weet ook hoe ze het spannend moet houden. Vaak geeft ze je het gevoel dat je even kan ontspannen, als de meiden een leuk uitstapje hebben of plannen maken, om dan ineens de spanning weer op te voeren, zodat je denkt ‘o nee, wat nu weer?’. Komen er specifieke ballettermen en oefeningen voorbij, die legt ze snel en helder uit, zodat je niet uit het verhaal wordt gehaald.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 5

Truth or Dance is een heel geslaagde balletthriller – ik kijk alvast reikhalzend naar het volgende boek uit. Deel 1 krijgt alvast 4,5 ster!

~Yfke

Leave a Reply

  • (not be published)