Titel: Greyzone (Gråzon) Greyzone
Naam regisseurs: Morten Dragsted, Oskar Söderlund, Rasmus Thorsen en Mikkel Behind Sørensen
Jaar van uitkomst: 2018
Belangrijkste acteurs: Birgitte Hjort Sørensen, Tova Magnusson, Karin Franz Körlof, Kida Khodr Ramadan, Lars Ranthe, Johan Rabaeus
Productiemaatschappij: Cosmo Film
Genre: Thriller
Seizoen: 1
Aantal afleveringen: 10 van gemiddeld 45 minuten per aflevering

Greyzone (Gråzon) draait om een mogelijke aanslag in Scandinavië, die de Zweedse en Deense veiligheidsdiensten uit alle macht proberen te voorkomen. Door de hoge tijdsdruk en aanhoudende dreiging lopen de emoties bij de betrokkenen echter hoog op. Daarbij belandt drone-ingenieur Victoria Rahbek in een nachtmerrie wanneer ze in haar eigen huis in gijzeling wordt genomen door terroristen die in het bezit zijn van nucleaire wapens.

Wat een serie! Weer een geweldige crime serie van Zweeds/Deense bodem in lijn van The Bridge (al was die nét nog even wat beter).
Het personage Victoria Rahbek wordt geweldig vertolkt door Birgitte Hjort Sørensen. Wat een actrice. Ze speelt hier een superslimme nerd die drones bouwt. Ook de andere personages worden heel goed vertolkt, vooral ook de ontvoerder van Victoria, Iyad, geweldig. Ruwe bolster, blanke pit.

Ondanks de ontwikkelingen in de serie, de gijzeling van Victoria en haar zoontje Oskar, is de band die ontstaat tussen Victoria en Iyad bijzonder te noemen. Of het nu echt het Stockholmsyndroom is kan ik niet zeggen, maar het heeft er veel van weg. Maar de manier waarop Iyad met Oskar omgaat, doet je het merendeel van zijn slechte daden vergeten. Voor Oskar voelt het over het algemeen niet alsof er iets mis is. De emoties van de personages worden in de serie zo mooi gefilmd, ze komen echt bij je binnen.

Setting past perfect en op het camerawerk is ook niks aan te merken. De regisseurs/schrijvers hebben een heel goeie serie met prima acteerwerk weten te produceren. Ook het onderwerp is enorm actueel, het bouwen van drones en hiermee steeds meer mee kunnen doen. Dit is iets wat nu ook in opkomst is. Maar ook het terrorisme en de terrorismedreiging is enorm relevant. Want hoe groot is de kans dat ze het ooit met een drone gaan proberen zoals in de serie?

Greyzone is een super spannende, actuele, geweldig gefilmde Scandinavisch crime serie met top acteurs. Ze komen binnen met hun gevoelens en verhalen en raken je. Ze zorgen dat je verlangend uitkijkt naar de volgende aflevering. Bingewatchen is aangeraden bij deze serie.

Wij hebben met veel plezier naar deze crime serie gekeken en raden hem dan ook van harte aan. We hopen dat er een tweede seizoen zal komen. We geven Greyzone daarom ook 4,5 ster.

Robin & Amanda

 

Momenteel wordt de serie uitgezonden bij Canvas op zaterdagavond om 20.35 uur. (15 december waren de eerste 2 afleveringen hier te zien.)

Leave a Reply

  • (not be published)