Titel: Trots op jouTrots op jou
Auteur: Angelique van Dongen
Genre: Roman-Feelgood
Uitgever: Ellessy
Publicatiedatum: november 2018
Aantal bladzijdes: 192
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Angelique van Dongen, geboren in 1970 en woonachtig in Oosterhout (NB), ze is werkzaam als ambulant verpleegkundige. In 2015 werd haar roman Geraakt genomineerd voor de Valentijnprijs, de prijs voor het beste romantische boek.

Achterflap:
De veertigjarige Romy heeft een vechtscheiding achter de rug en belandt door toedoen van haar ex-man in de schuldsanering. Ondertussen pakt ze elke baan aan die ze kan krijgen en wil ze gaan studeren. Als het einde van de schuldsanering in zicht is besluit ze op zoek te gaan naar een studie die bij haar past. Haar zoektocht begint met een test bij jobcoach, Matthijs, die haar als snel ziet als meer dan zomaar een cliënt. Romy is hier helemaal niet aan toe en wil niets van hem weten. De vastberadenheid waarmee ze hem afwijst, zorgt voor een averechts effect. Matthijs ontpopt zich tot een ware stalker en brengt Romy regelmatig in een lastig parket.
Zo goed en zo kwaad als het gaat, probeert Romy haar leven toch op te pakken. Samen met haar familie en vrienden gaat ze het gevecht aan tegen Matthijs. Toch valt dit niet mee, Matthijs maakt haar het leven zuur wat van kwaad tot erger gaat. Als Romy de wanhoop nabij is en ook de politie weinig voor haar kan doen, ontmoet ze Mike. Zonder het te willen wordt ze verliefd. Dit tot grote ergernis van Matthijs, die dit niet accepteert. Naast alle ellende en angsten die ze doorstaat, groeit de liefde tussen haar en Mike verder op. Alleen is alles zo ingewikkeld dat de vraag is wie de langste adem heeft en deze strijd wint.

Mijn mening:
Trots op jou is voor mij een realistisch praktijkvoorbeeld. Net als van Dongen ben ik werkzaam in de (ambulante) zorg wat veel herkenning zorgt. Helaas een verhaal wat niet eens zwaar overdreven is, dit soort zaken zijn aan de orde van de dag.
De gebeurtenissen die Romy meemaakt en het onbegrip niet serieus genomen te worden zijn beschreven zoals het daadwerkelijk gaat. Wanneer ben je in gevaar? De criteria om daaraan te voldoen zijn toch wel bizar te noemen.

Als een krachtige vrouw gaat ze de strijd aan met haar stalker, gesteund door de mensen uit haar netwerk, want die zijn onmisbaar. Ze bieden steun, vertrouwen en je hebt meer aan een goede buur dan een verre vriend. Romy is vooral empathisch, wil niemand tot last zijn en houdt zich keurig aan alle wetten en regels. Een mooi voorbeeld dat iedereen ongewild in hele vervelende situaties terecht kan komen. Zeg nooit nooit.

Trots op jou is een verhaal wat iedereen zomaar kan overkomen, het kan een steun zijn voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Schroom niet om hulp van je naasten te accepteren en probeer je schaamte opzij te zetten. Ik heb het verhaal op één dag uit gelezen. Het leest makkelijk en het was voor mij echt een tussendoortje, dit heeft ook met de dikte van het boek te maken. Wat ik persoonlijk wel jammer vind is dat de achterflap wel een heel groot deel van het verhaal prijsgeeft, dat had wel iets minder gemogen.
Verder is Trots op jou een aanrader voor eenieder die houdt van een realistisch, niet te ingewikkeld en herkenbaar maatschappelijk verhaal.

Trots op jou krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)