Titel: De kunst van Kerstmis
Auteur: Jane Lovering
Genre: Feelgood
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Vertaling: Jacodine van de Velde
Publicatiedatum: december 2018
Aantal bladzijdes: 90
Recensie: Leontine

Cover
De cover heeft iets magisch. Voeg een beetje ijsblauw, een beetje rood en een sneeuwglobe samen en je hebt een cover die absoluut kerstwaardig is.

Auteur
Jane Lovering is geboren in Devon, maar woont nu in Yorkshire samen met haar vijf kinderen, vier katten, twee honden. Sinds 2008 wordt haar werk gepubliceerd. Ze schrijft vooral romantische romans die vaak als omschreven worden als eigenzinnig.

Achterflap
Wat als de kerstgeest van het verleden de kerstgeest van de toekomst in de weg staat?
Het is bijna twee jaar geleden dat Harriet haar man Jonno op jonge leeftijd verloor aan een hartaanval. Dit jaar wil ze haar verdriet afsluiten en vindt ze dat ze weer eens kerst moet vieren. Maar als ze op zolder op zoek gaat naar de kunstkerstboom, vindt ze meer dan ze had verwacht: een stapel geheimzinnige stripboeken waar ze de excentrieke stripboekhandelaar Kell voor inschakelt. Die stapel lijkt te wijzen op een geheim leven dat Jonno leidde. Kende Harriet haar man wel zo goed als ze altijd dacht?
Terwijl Harriet en Kell dichter naar elkaar toegroeien, begint Harriet te geloven dat er ook in de toekomst nog mooie kerstfeesten op haar wachten… maar dan moet ze wel eerst achter de waarheid over haar huwelijk zien te komen.

Mijn mening
Het is twee jaar geleden dat Harriet’s man Jonno overleed en dit jaar besluit ze dat het weer tijd is voor kerst. Als ze op zolder op zoek gaat naar de kerstspullen, vindt ze een stapel stripboeken. Ze roept de hulp in van Kell, een handelaar die de kostbare stripboeken voor haar kan verkopen.

De kunst van Kerstmis is een kortverhaal van maar 90 bladzijden. In zo’n geval moet het verhaal een beetje snelheid hebben, veel humor, liefde en een flinke dosis kerst om er een goede feelgood van te maken. En dat is juist wat hier een beetje mist. Verwacht geen sneeuw, mistletoe en andere clichématige kerstdingen. Het speelt zich af rond de kerst. En daarmee is alles gezegd.

Natuurlijk is een feelgood roman voorspelbaar, dus dat er iets moois zou opbloeien tussen Harriet en Kell, kon iedere lezer van mijlenver zien aankomen. Maar het is allemaal een beetje knullig opgeschreven. Kell wordt neergezet als een jonge puber en de situaties zijn met regelmaat een beetje ‘awkward’ te noemen. Harriet wordt al snel Hattie zonder dat er überhaupt sprake is van een relatie. Sterker nog, dat gebeurt al na twee ontmoetingen.

Het plot is eigenlijk nog niet eens heel slecht te noemen, het heeft best potentie in mijn ogen. Maar de 90 bladzijden zijn te kort om er echt iets moois van te maken voor Jane Lovering.

Ik geef De kunst van Kerstmis 2,5 ster.

Leontine

Leave a Reply

  • (not be published)