Titel: Modus
Uitgegeven door: Lumière Crime SeriesModus
Naam regisseurs: Mai Brostrøm, Peter Thorsboe, Lisa Siwe
Jaar van uitkomst: 2015 (Scandinavië), 2016 (Nederland)
Belangrijkste acteurs: Marek Oravec, Henrik Norlén, Melinda Kinnaman, Kim Cattral
Genre: Crime
Seizoen: 1
Aantal afleveringen: 8, 360 minuten totaal

Modus is een spannende Zweedse crime serie die vragen oproept over religie, mensenrechten en de liefde, maar ook politieke kwesties niet schuwt. Tijdens een witte kerst in Zweden raakt psychologe en profiler Inger Johanne Vik samen met haar autistische dochter betrokken bij een onderzoek naar een aantal verontrustende moorden, waaronder de schokkende moord op een vrouwelijke bisschop op kerstavond. In Stockholm blijven er lijken opduiken, maar de doodsoorzaken komen niet overeen. Toch begint Inger Johanne al snel een patroon te herkennen: alle moorden lijken verbonden met een fundamentalistisch internationaal netwerk. Een koortsachtige zoektocht naar de moordenaar begint…
De serie is gemaakt naar het boek Wees niet bang van bestsellerauteur Anne Holt.

Wat bij deze serie erg opviel, was de rol die het autistische dochtertje van Inger Johanne speelde. Haar autisme speelt een grote rol in de manier waarop de dader reageert op de situatie waarin zij elkaar ontmoeten. Ook de manier waarop Inger Johanne en het jongere dochtertje met haar omgaan is erg mooi en liefdevol. Nergens merkbaar ongeduld of frustratie, gewoon haar laten zijn wie ze is.

Ook het motief van de moorden en de extreme sekte van waaruit de dader afkomstig is, zijn bijzonder goed weergegeven. Enorm racistisch, homohaat ten top. Een enorm actueel onderwerp goed weergegeven in deze Zweedse crime serie. Het extreme van de sekte gaat misschien wat ver/over the top, maar ik kan mij zo voorstellen dat dit echt mogelijk is. Vooral in een Amerikaanse sekte.

De moorden zijn gruwelijk te noemen en lijken willekeurig, maar blijken uiteindelijk alles met elkaar te maken te hebben. Maar zelfs het hoe en waarom het zo met elkaar vervlochten zit bleef lang een raadsel. De ontknoping hiervan was schokkend en totaal onverwacht.

De setting wordt weer heerlijk in beeld gebracht. Het donkere, koude en gure Zweden wordt weer goed vertegenwoordigd in deze serie. De bosrijke omgeving en de steden zijn mooi gefilmd, vooral de bossen zorgen voor een extra spannend sfeertje.

Afsluitend kunnen we stellen dat Modus een prima Zweedse crime serie is om tijdens deze koude en gure dagen te kijken.

Wij geven de serie dan ook 4 sterren.

Robin & Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)