Ann is groot fan van de Australische schrijfster Everly Frost. Zij schrijft young adult, new adult, urban fantasy en science fiction romance. Omdat de naam Everly Frost in Nederland totaal niet bekend is, vond Ann het hoog tijd om daar een beetje verandering te brengen en zij stuurde Everly een mail:

Hoi Everly, 

Ontzettend bedankt dat je tijd vrij wilde maken om onze vragen te beantwoorden. Als groot fan van je boeken vind ik het een eer om aan deze kant van de wereld nader kennis met je te mogen maken. Ik ben trouwens wel een beetje jaloers, want jij gaat zomers weer tegemoet terwijl het hier winter en dus ijskoud is.  

Everly: Dankjewel, Ann. Ik vind het een eer om door Thrillers & More geïnterviewd te worden. Zorg dat je lekker warm blijft daar!  

Wat ik graag zou willen weten is waar je je inspiratie vandaan haalt. Droom je nog steeds van dingen voor je ze opschrijft?
Everly: Ik ben constant bezig met het bedenken van nieuwe ideeën, maar ze krijgen pas vaste vorm als ik ze kan visualiseren. Een beetje alsof ik een bioscoopscherm in mijn hoofd heb, krijgt een personage stukje bij beetje vorm – hun persoonlijkheid, hoe ze eruit zien, maar vooral, wat is hun doel? Wat moeten ze doen en waarom? Bij Assassin’s Magic reikte Hunter Cassidy naar me uit en greep ze me vast. Ze heeft zo’n sterke persoonlijkheid en is zo gedreven om haar moeder te wreken en haar werk af te maken. Dan neemt het verhaal echt bezit van me.  

Je schreef de Storm Princess Saga samen met Jaymin Eve. Hoe is het om samen met iemand anders een boek te schrijven? Schreef jij bepaalde hoofdstukken of een bepaalde verhaallijn? Wie bedenkt wat? Hoe ging het allemaal in z’n werk?
Everly: Schrijven met Jaymin Eve was een fantastische ervaring. Het was echt geweldig om ideeën met elkaar te kunnen brainstormen wat betreft verhaallijn en plot, over Marbella en Baelen en de andere personages. Werken met coauteurs is voor iedereen anders, maar het werkt goed wanneer de ene auteur een deel schrijft en de andere auteur het bewerkt en vervolgens het volgende deel schrijft, enzovoorts. Op die manier combineer je schrijfstijlen en sluit alles naadloos op elkaar aan.  

Denk je dat je boeken in het Nederlands vertaald zullen worden? (Dat zou wel moeten, vind ik. Ze zijn zo goed en er zijn veel YA en Urban Fantasy liefhebbers in Nederland. Er is wel altijd het risico van slechte vertalingen. Ik heb meer dan genoeg boeken gelezen waarbij de vertaling het verhaal verpest.)
Everly: Ik zou het geweldig vinden als mijn boeken in het Nederlands werden vertaald! Daar moet ik me eens in gaan verdiepen. Ik zal wel moeten zorgen dat ik een goede vertaler heb. ?  

Hetzelfde geldt voor de luisterboeken, die geweldig door Megan Tusing worden voorgelezen. Heb je er invloed op wie je boeken inspreekt?
Everly: Wat fijn dat je graag naar de Storm Princess luisterboeken hebt geluisterd. Megan Tusing is zo’n talentvolle vertelster! Wat betreft zeggenschap over wie de luisterboeken inspreekt, dat heb ik zeker. Omdat we indie-auteurs zijn, vragen we stemacteurs auditie te doen. We luisteren dan naar alle ingeleverde fragmenten om de stem en stijl te kiezen die het beste bij de hoofdpersoon passen. Megan heeft die keus heel makkelijk voor ons gemaakt.  

Ik had het voorrecht om je nieuwe boek, Assassin’s Magic, te mogen lezen voor de release op 26 december. Ik vond dat boek echt fantastisch. Het is een fantastisch verhaal dat ik 5 sterren heb gegeven. Ik heb het expres zo langzaam mogelijk gelezen omdat ik niet wilde dat het afgelopen zou zijn. Hoeveel boeken heeft deze serie en wanneer komt boek 2 uit?
Everly: Wat heerlijk dat je van Assassin’s Magic genoten hebt. Ik ben heel enthousiast over dat verhaal! De serie zal vier boeken hebben. Drie van de boeken gaan over het verhaal van Hunter Cassidy, die infiltreert bij het Assassin’s Legion om te zorgen dat een dodelijk wapen niet in de verkeerde handen valt, waarbij ze onderweg liefde en hartzeer vindt. Het vierde boek wordt een begeleidend boek (Assassin’s Menace) over een van de andere hoofdpersonen uit het verhaal, Cain Carter. Ik moet hem toch zijn ‘lang en gelukkig’ geven. ? 

Waar haal je de inspiratie voor de namen van je personages vandaan? Zijn ze op bestaande mensen gebaseerd? Of kies je willekeurig een voornaam en achternaam die je dan samenvoegt?
Everly: De naam die ik aan een personage geef, moet bij de persoonlijkheid passen. Bij Hunter Cassidy in Assassin’s Magic wilde ik een naam die een beetje ambigu was, maar heel krachtig. Als ik de voornaam heb, spreek ik de achternaam hardop uit om zeker te weten dat hij past. Slade Baines en Cain Carter in Assassin’s Magic zijn allebei zo ontstaan. Bij de Storm Princess maakten de Elven House-namen het wat makkelijker voor Marbella Mercy en Baelen Rath. Maar Cassian had eigenlijk voor een groot gedeelte van Storm Princess boek 2 geen naam. Pas toen we bijna klaar waren met schrijven hadden we een naam gekozen – ik keek naar een film met ondertiteling en die naam verscheen op het scherm. Inspiratie kan overal vandaan komen!  

Welk boek is jouw favoriet?
Everly: Neee, dwing me niet om te kiezen, haha! Ik houd van alle boeken om verschillende redenen. De Mortality-serie zal altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben omdat het mijn eerste complete serie was (het speelt zich af in een wereld waar iedereen onaantastbaar is en een meisje erachter komt dat ze sterfelijk is). De Storm Princess Saga was zo gaaf om te schrijven vanwege alle magische stormelementen en de liefde tussen Marbella en Baelen die met mijn hart alle kanten op ging. En dan Assassin’s Magic… Ik ben dol op de chemie tussen de twee hoofdpersonen, Hunter en Slade, en benieuwd naar waar de reis hen zal brengen.  

Weet je wanneer je begint met schrijven al hoe het verhaal gaat eindigen of laat je het verhaal, de personages de weg bepalen?
Everly: Ik zorg altijd dat ik weet hoe het gaat eindigen, voor ieder boek uit een reeks en voor de totale reeks. Het is belangrijk voor me omdat ik zo een richtlijn en een uiteindelijke afloop voor ogen heb die bereikt moet worden. Gaandeweg groeien het verhaal en de personages en ontwikkelen ze zich. Hun reis kan me verrassen omdat er onderweg nog van alles kan gebeuren.  

Heb je een schrijfroutine? Ga je naar een rustige plek of maakt het je niet echt uit waar je bent?
Everly: Ik heb gemerkt dat het heel belangrijk is een routine te hebben om consequent te kunnen schrijven. Omdat mijn boeken meestal vrij lang zijn, gemiddeld tussen de 80 en 90.000 woorden, gebruik ik ieder beschikbaar moment om te schrijven. Om dat te kunnen doen luister ik altijd naar muziek. Zo kan ik overal schrijven – in de trein onderweg van en naar mijn werk, als ik wacht op de kinderen na hun naschoolse activiteiten, ’s avonds na het eten. Zolang ik muziek heb, ben ik gelukkig.  

Heb je tijd om te lezen? Wat zijn je favoriete boeken?
Everly: Ik ben dol op lezen! Fantasy in het bijzonder. Jaymin Eve is een van mijn go-to auteurs, net als Kelly St Clare, Tate James, Heather Renee, Annette Marie, Jennifer Bardsley, Amy McNulty, Julie Hall… Ik zou wel door kunnen blijven gaan! Er zijn zoveel geweldige auteurs. 

Ik heb gelezen dat Brisbane de zonnigste stad van Australië is (ik ben zó jaloers). Heb je tijd om van het weer te genieten of heb je het te druk met schrijven?
Everly: Het is hier in Brisbane momenteel prachtig, hoewel we het stormseizoen naderen en het weer dan wild en onvoorspelbaar kan zijn. Waar ik het meest van houd is de tropische geuren van de bomen en bloemen. Er is iets heel inspirerend aan al die zomerse kleuren en warme briesjes.  

Verzin je zelf de bedtijdverhaaltjes voor je kinderen?
Everly: Ik heb een reeks kinderboeken, onuitgegeven, die ik speciaal voor mijn kinderen heb geschreven. Ik schreef steeds een hoofdstuk, las het aan ze voor, en vroeg hen wat er daarna moest gebeuren. Het was zo leuk. Ze blijven me vragen wanneer ik ze laat publiceren. Dat gaat ooit echt wel gebeuren.  

Je boeken krijgen geweldige recensies, hoe voelt het wanneer een nieuw boek uitkomt en je wacht tot de eerste recensies binnenkomen?
Everly: Op die eerste recensies wachten is zowel spannend als zenuwslopend. Ik wil dat mijn lezers net zo enthousiast zijn over mijn boeken als ik, maar ik sta altijd open voor feedback. Ik wil boeken naar mijn beste vermogen schrijven, zodat lezers zich erin kunnen onderdompelen en niet meer boven willen komen. Dat zijn de boeken die ik zelf ook graag lees.  

Nogmaals bedankt voor het beantwoorden van alle vragen!
Everly: Ontzettend bedankt, Ann. Ik heb het graag gedaan. 

Leave a Reply

  • (not be published)