Titel: De ijsvogelDe ijsvogel
Auteur: Lineke Breukel
Genre: Thriller
Uitgeverij: Village
Publicatiedatum: juni 2017
Aantal bladzijdes: 179 (e-book)
Recensie: Brenda

Cover
Je ziet een pistool liggen op een bankje en op de achtergrond zie je een ijsvogel. Op de reader is het plaatje in het zwart-wit en vind ik hem zeer mooi en duidelijk. Ik heb de cover in kleur opgezocht en daar vind ik de kleur rood als achtergrond iets te aanwezig.

Auteur
Lineke Breukel (1961) is een Nederlandse schrijfster. Ze schreef twee boeken over haar emigratie naar Zweden en meerdere literaire thrillers, waaronder twee thriller-trilogieën. In 2018 schreef zij een biografie voor een incestslachtoffer, ‘Moeder is boos’ genaamd.

Achterflap
Op een bankje aan de rand van een speelplaats ligt open en bloot een vuurwapen. Het is geladen en klaar voor gebruik. Het wapen wordt de IJsvogel genoemd en is onderdeel van een experiment dat stamt uit de Tweede Wereldoorlog, maar daarvan weten slechts enkelen. Wanneer de vijftienjarige Joey het wapen vindt, begint voor hem een bizarre strijd met de gestoorde zoon van een oorlogsmisdadiger en diens handlangers.
Gaandeweg ontdekt Joey dat hij niet een willekeurig slachtoffer is van een crimineel, maar dat men doelbewuste plannen met hem heeft. Wat volgt is een bloedstollend gevecht om de macht van de IJsvogel.

Mijn mening
Wat verrassend vond ik de inleiding over de totstandkoming van dit boek. Dat De IJsvogel een samen-schrijf-project is van meerdere co-auteurs. Dat je met meerdere mensen tot een thriller kan komen bewijst dit verhaal wel. Dus eigenlijk is de auteur niet alleen Lineke Breukel, maar ook de 7 vrouwen van het kernteam en de 26 overige projectdeelnemers.

Ieder mens wordt beheerst door emoties. Zij drijven ons vooruit in ons leven, duwen ons een bepaalde richting uit.

Het verhaal begint met een proloog waarin De IJsvogel door Joey wordt gevonden op een bankje om vervolgens in het voorwoord een korte uitleg te krijgen van De IJsvogel. Voordat je aan het eerste hoofdstuk waagt weet je het belangrijkste en als je eenmaal begonnen bent kan je niet meer stoppen met lezen. Je wordt letterlijk meegezogen in het verhaal.
Het boeiende is hoe een wapen een enorme invloed kan uitwerken op een persoon. Een persoon doet door een wapen dingen die hij of zij nooit zou doen. Best boeiend en door de manier waarop het uitgelegd wordt ga je bijna geloven dat het ook echt kan.

Du bist alles was ich habe in der Weld. Ich liebe dich, meine kleine Eisenvogel.

Joey is samen met een zeer goede vriendin Vera en samen gaan ze op onderzoek uit en maken ze vele angstige momenten mee. De moeder van Joey zit bij de politie en wordt op deze manier ook in deze speurtocht meegezogen.
Het is zeer geloofwaardig en beeldend geschreven. De spanning werd goed opgebouwd en er waren momenten dat het zo spannend was dat je echt niet wilde stoppen met lezen.
Tijdens het lezen werd de achternaam van Joey genoemd, een achternaam die mij heel wat deed: namelijk mijn eigen achternaam. Dit vond ik zeer verrassend en leuk om te lezen.
Lineke Breukel en de co-auteurs hebben een goed verhaal geschreven. Ik heb ervan genoten!

Spanning: 4,5
Plot: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

De ijsvogel krijgt van mij 4 mooie sterren.

Brenda

Leave a Reply

  • (not be published)