Titel: InsomniaInsomnia
Auteur: Jilliane Hoffman
Serie: Bobby Dees #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Jan Smit
Publicatiedatum: september 2018
Aantal bladzijdes: 382
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Jilliane Hoffman was officier van justitie en heeft de FBI bijgestaan in talloze misdaadonderzoeken. Van haar hand verschenen onder andere Vergelding, De snijkamer en De kleine getuige.

Achterflap:
Wanneer de mobiele telefoon en de bebloede jas van de vermiste 17-jarige Mallory worden gevonden, is de politie in de hoogste staat van paraatheid. Mallory voldoet namelijk exact aan het profiel van de slachtoffers van de seriemoordenaar die zich in tweets aan de FBI

‘Handyman’ noemt.

Als Mallory twee dagen later verward en bebloed wordt aangetroffen en zegt ontsnapt te zijn aan de Handyman is er aanvankelijk geen reden om aan haar verhaal te twijfelen. Of toch wel en heeft zij nu juist zijn aandacht op haar gevestigd en is zijn jacht nu pas echt begonnen.

Mijn mening:
Insomnia is een boek met een bijzondere cover. De foto straalt engte uit en dat is waar het hele verhaal op gebaseerd is. De proloog wordt verteld door een jonge jongen met hele vreemde gedachten en belevingen, hij kampt met hevige hoofdpijn en slapeloosheid. Vervolgens start er een spannend, luguber verhaal met veel psychologische diepgang.

Mallory, een doorsnee onzekere puber, werkt zichzelf ongewild in de nesten. Ze is op dat moment niet in staat de gevolgen van haar gedrag realistisch in te schatten. Een uitspatting waar ze ongewild de rest van haar leven de gevolgen van zal moeten dragen.De invloed van de media is onmiskenbaar groot, ze krijgt een etiketje opgepakt wat ze nooit meer kwijt raakt. In de luwte probeert ze nog iets van haar leven te maken, maar de angst overheerst.

Het gevoel van onveiligheid en niemand kunnen vertrouwen maakt Mallory langzaam kapot, het verleden blijft haar maar achtervolgen en het zicht op een onbezorgde toekomst lijkt bijna onmogelijk.

‘De Handyman’ in dit verhaal is een ware nachtmerrie, hij ziet er eng uit, gedraagt zich als een beest en is gevoelloos, hij bezorgt je de rillingen en je krijg hem bijna niet van je netvlies af, alsof hij echt bestaat: in ieder mens huist tenslotte een potentiele moordenaar.

Toen hij voor het eerst had beseft wat hij was – een gruwelijk monster, geschapen door krachten buiten zijn macht – had hij zich ongelooflijk eenzaam gevoeld.

 De schrijfstijl van Hoffman is van goede kwaliteit. Je voelt de spanning tijdens het plegen van de misdaden, ze zijn te gruwelijk voor woorden, en ondertussen zet ze de karakters van de hoofdpersonen stevig neer. Je voelt de angst, heel veel angst, het onbegrip, het verdriet en de onmacht niemand te kunnen vertrouwen. Er is zowel aandacht voor psychologische dialogen als voor afleiding in de vorm van alledaagse beslommeringen. De verdeling is perfect.

Hij zag eruit als iedereen en klonk als iedereen, hoe beangstigend die gedachte ook mocht zijn voor de mensen die naast hem hadden gewoond, met hem hadden gewerkt of hun dochters bij hem langs hadden gestuurd om koekjes te verkopen voor het goede doel.

Als lezer sta je van het begin tot het eind op scherp, je zoekt naar de adders onder het gras die het verhaal moeten ontrafelen. Tot het eind toe blijft het reuze spannend en wanneer dan eindelijk het einde in zicht komt word je toch nog middels een klein zijspoor op het verkeerde been gezet. Gelukkig maar, wat mij betreft, want ik kreeg het echt even heel benauwd, het was echt even het “het zal toch niet echt?” gevoel.

Insomnia is een aanrader voor degene die niet terugdeinst voor bloederige, lugubere taferelen in combinatie met een spannend verhaal wat goed is uitgewerkt en wat ervoor zorgt dat je niet te snel moet oordelen over pubers die een misstap maken met voor sommige verstrekkende gevolgen.

Insomnia bevat alle elementen die een top thriller nodig heeft en krijgt van mij dus zonder twijfel dik verdiend 5 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)