Namens Witsand Uitgevers mochten wij in november een leesclub doen met het allernieuwste boek van Sterre CarronPitta. Pitta is het elfde boek in de serie rondom Rani Diaz. Aan deze leesclub deden mee: Chris van Camp, Nick Evrard, Katja van Laer, Kristel van Oost, Sander van Kerkoerle, Marijo Bakker, Sabrina Verschaeve, Desiree Kroonen-Melger. Namens Thrillers and More nam ik zelf deel aan de leesclub. En uiteraard was Sterre Carron zelf ook aanwezig in de groep om de nodige vragen te beantwoorden en de reacties op haar boek te zien. Danielle Henssen maakte de plaatjes bij de leesclub. De leiding was in handen van Amanda de Leeuw van Weenen.

Onze leesclubs zijn altijd in een aantal blokken verdeeld. Voorafgaand aan het lezen, gaven de deelnemers hun mening over de cover, de achterflap en geven ze hun verwachtingen over het boek.

De algemene mening over de cover is dat deze zeer aanspreekt.

Sander zegt over de cover: De cover spreekt me zeker aan. Een meer met een beetje mist geeft een interessante sfeer. In dit geval trekt Sterre ook de aandacht omdat wat ik heb gelezen goed bevallen is. In de winkel oppakken dus zeker ja.

Marijo: De cover spreekt me zeker aan. Ten eerste hij is kwalitatief heel mooi maar ook de mysterieuze uitstraling. Dat bootje op het meer. Ik zou hem zeker oppakken. De spanning die het uitstraalt.

Kristel: Ook ik vind de cover mooi. Wat me opvalt zijn de rode letters Pitta net niet binnen de lijntjes gekleurd zal ik zeggen. Dat geeft een scherp kantje samen met die mist en bomen in winterslaap. Leuke duidelijke letters voor en achteraan, vind ik ook. Ja op de cover afgaand zou ik hem wel opnemen in de winkel.

Nick: Ik vind de cover heel aansprekend. Ik hou ervan dat de foto op de achterflap doorloopt. Een korte en krachtige naam die niet de foto overheerst. Het bootje in de mist op het water maakt het mysterieus, waar zullen we dit tegenkomen in het verhaal, hoe past het erin? Heb bijna alle andere boeken van Sterre ook dus zie er naar uit dit te lezen. Ik vind dat de cover zeker aanspreekt en zou hem zeker meenemen.

Katja wil graag de betekenis van de titel ontdekken: De titel Pitta is weer kort en past goed in het rijtje van Sterre’s boeken. Het zal weer leuk worden om de betekenis te achterhalen en te ontdekken hoe deze in het verhaal verweven zit.

 

De lat wordt weer hoog gelegd voor Sterre Carron. De verwachtingen zijn hoog. Iedereen verwacht eigenlijk weer een goed boek te lezen.

Sander: ik verwacht een vlotte en spannende thriller die weer goed in elkaar steekt.

Marijo: De verwachtingen zijn hoog. Ik heb alle Rani Diaz boeken gelezen en nog nooit teleurgesteld.

Kristel heeft nog niets van Sterre gelezen en laat zich compleet verrassen: Ik hoop een vlot lezend spanningsvol verhaal te lezen, zodat ik al de vorige boeken ook wil lezen want ik heb het gevoel dat ik wat gemist heb.

 

In het tweede blok vragen we de lezer hoe ze het verhaal vinden tijdens het lezen, of de schrijfstijl bevalt en of ze bijzondere stukjes of citaten tegengekomen zijn. Om geen spoilers weg te geven, heb ik hier geknipt in de antwoorden.

Kristel is verkocht: Ja ik heb het gezegd dat ik dacht wat gemist te hebben. WOW! Ik zit al halfweg, het leest als een trein. Schrijfwijze is bijzonder aangenaam. En leuk: ik herken de plaatsen.

Katja heeft eigenlijk andere dingen te doen: Tot nu toe vind ik het enorm spannend! Ik heb moeite om het boek weg te leggen. Helaas zorgen de kaboutertjes nog niet voor mijn dochter en doen ze mijn huishouden niet, dus moet ik nu toch even stoppen met lezen.

Leontine: Het verhaal pakt je vanaf minuut 1. Ik ben al snel een heel eind op weg. Maar Sterre toch, dit zou je mij niet meer aan doen!

Chris: Ik zit hoofdstuk 14 en zoals we gewend zijn van Sterre, is het weer heel vlotjes geschreven, leest dus als een trein. Natuurlijk zit het verhaal goed en ik ben benieuwd of onzen Bert gaat trouwen???

Marijo heeft te doen met Frederik: Het is weer een prachtig verhaal waar je direct in meegezogen wordt. Sterre heeft ook een heerlijk schrijfstijl. Heel toegankelijk. Op dit moment heb het erg te doen met Frederik. Rani is op dit moment niet makkelijk in de omgang. 

Desiree: Tjonge Sterre, wat een goed geschreven verhaal. Ik ben nu bezig met hoofdstuk 42 en ik kan het boek gewoon niet wegleggen. Zo benieuwd naar het wie en waarom? Ook leuk zijn de Vlaamse woorden ertussen. Het woord “broekvent” kende ik niet. Dus even gegoogled en ik ben erachter hoor!

 

En dan is het boek echt uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen?

Sander geeft aan: Mijn eerste aanraking met zowel Sterre Carron als Rani Diaz was Puta. Voor mijn gevoel is de werkwijze en stijl zeker passend. Dat Sterre in dit geval Rani prikkelbaar heeft gemaakt is een goede toevoeging. In het dagelijkse leven hebben wij ook onze mindere momenten, dat het hoofdpersonage van Sterre dit ook heeft is een goede keuze en voegt in mijn ogen ook wat toe aan de reeks.

Leontine: Na 11 Rani Diaz boeken weet ik ongeveer wel wat ik moet verwachten. De kans om teleurgesteld achter te blijven wordt steeds groter omdat je de lat steeds hoger legt. Maar Sterre heeft mij absoluut weer verrast met deze. Ik ben blij dat het gruwelijke en het balanceren op het randje van wat kan (mijn mening) weer terug is. Ik heb dat gemist bij Preta. Ik houd hiervan. Van mij mogen er nog velen volgen.

Katja weet één ding zeker: Na het lezen van dit boek, zal ik zeker NOOIT naar een ‘leeg’ bootje toe zwemmen! Het verhaal begint met een ijzersterk proloog, dat me het hele boek deed afvragen waar het verband met de rest van het verhaal lag. Maar ik werd niet teleurgesteld, op het einde van het boek past alles perfect in elkaar.

Nick begrijpt niet hoe Rani dit werk kan doen: Rani is een doorzetter door haar functie, haar karakter. Ik zou dit niet kunnen, al helemaal niet door de gruwelijk verminkte lichamen waar ze mee te maken krijgt. Is eerder iets wat ik aan mijn vrouw zou toeschrijven als verpleegster zijnde. Doortastend, nauwkeurig, niet snel onder de indruk…

Kristel: De cover en titel wordt duidelijk na het lezen. En vond hem ook mooi, sprak me aan. De auteur heeft me positief geraakt haar schrijfstijl en even die grens over van zou ik dit durven schrijven. Spanning alom. Heb er enorm van genoten. Ik ga mijn achterstand inhalen en ze allemaal lezen.

Desiree schaart zich achter Rani: Rani liet naar mijn gevoel zien, dat ze in haar functie een topinspecteur is. Haar werk in deze zaak gaat voor, ondanks haar privéproblemen. Ik kan me daar helemaal in vinden. De gesprekken met Frederik komen later wel.

Marijo is echter voor team Frederik: Ik heb de hele tijd een beetje met Frederik te doen. Ik was er al lang vandoor gegaan. Wauw Sterre Carron, je hebt je zelf overtroffen. Het beste boek tot nu toe. De opbouw en plots waren gewoon geweldig. Dank je wel hiervoor.

Pitta was ook voor Sabrina het eerste boek van Sterre Carron: De schrijfster heeft me zeker en vast weten te raken door de manier van schrijven, die ik mij levendig kon voorstellen. Ik had nog geen enkel boek gelezen van haar, dus ik had eigenlijk niet echt verwachtingen. Ik ben heel benieuwd naar de vorige boeken!

 

Sterre Carron nam ook deel aan de leesclub om vragen van de lezers te beantwoorden.

Sander is benieuwd hoeveel tijd ze spendeert aan het onderzoek en het schrijven van het boek?
Sterre: 3 à 3,5 maand, Sander, en dan volgt gedurende een paar weken de redactie en dan de druk (ook een paar weken)

Leontine houdt van het gruwelijke. Maar was toch benieuwd naar het volgende:
Sterre, je weet dat ik van het gruwelijke houd. Beeldvorming zeg maar. Maar op een of andere manier heb ik met boeken die zich “in de buurt” afspelen een gevoel van dichtbij. Denk jij tijdens het schrijven wel eens: kan ik dit schrijven?
Sterre: eigenlijk niet, het komt in mijn hoofd op en ik pen dat neer! 

Kristel wil graag weten: Hoe ontplooit het begin van een boek zich? Doe je research naar bepaalde dingen zeg maar bv hoe mensen ontbinden in bepaalde omstandigheden? Wil niks verklappen natuurlijk. Hoe pak je dat aan?
Sterre: Het hangt ervan af, soms zie ik wat op televisie, hoor ik iets op de radio, lees een artikel in de krant of vang ik wat op tijdens een gesprek. ‘Carta’ is ontstaan door een kaartspel, Preta door een bokswedstrijd, Matsya door een informatief programma op tv. Dat zijn maar een paar voorbeelden. Ik wacht nog even voor ik vertel hoe ‘Pitta’ is ontstaan. 😉 Het volgende boek, nummertje 12 dus, door een smartphone, hoewel het geen betekenis heeft voor het plot… gek, hé… Ik observeer, lees en kijk goed rond en er is altijd wel iets dat een belletje doet rinkelen.

Marijo is ongeduldig en wil graag weten: wat was het moment dat je dacht, ik ga mijn fantasieën op schrijven en waarom hebben de titels allemaal namen van (meisjes)? Is naam van deel 12 er al? Hihi wanneer komt die ongeveer uit.
Sterre: De titels zijn, uitgezonderd Indra, geen meisjesnamen. Het zijn titels uit de Sanskriet taal die ik probeer duidelijk te maken in de boeken 😉 O ja, ik heb de titel van nummer 12 al. Ik denk dat het boek zal verschijnen in april.

Sterre heeft ook nog de moeite genomen om ons te laten weten hoe zij de leesclub heeft ervaren:
Veel dank aan Thrillers and More en mijn uitgever voor de organisatie van de leesclub ‘Pitta’. Voor alle deelnemers, een dikke dankjewel voor jullie inzet, de vragen en de commentaren. Het doet me enorm veel plezier dat jullie van het boek genoten hebben en ik hoop dat we het een keertje mogen overdoen met nummertje 12.
Bedankt voor alles, lieverds, en hopelijk tot de volgende keer …
Alle goeds en nog veel meer toegewenst voor 2019.
Liefs,
Sterre

Met dit verslag is de leesclub officieel tot een einde gekomen. Wat nog rest is het eindoordeel: het is wel duidelijk dat Pitta bij de lezers van de leesclub in hele goede aarde is gevallen. Iedereen kijkt uit naar nummer 12.

Chris van Camp: 5 sterren
Nick Evrard: geen sterren gegeven, maar hij vond hem gruwelijk goed.
Katja van Laer: 5 sterren
Kristel van Oost: 5 sterren
Sander van Kerkoerle: 4 sterren
Marijo Bakker: 5 sterren
Sabrina Verschaeve: 5 sterren
Desiree Kroonen-Melger: 5 sterren
Leontine Meijer: 5 sterren

Hiermee komt de gemiddelde eindscore afgerond op 5 sterren.

Wij danken Sterre Carron, uitgeverij Witsand en uiteraard de deelnemers. Tot een volgende leesclub!

Leontine

 

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)