Aan het begin van het jaar is het (bijna) altijd wel leuk om even terug te kijken. In 2018 heb ik enorm veel gelezen, veel meer dan de afgelopen jaren, maar ik heb er dan ook echt weer plezier in. Ik schrijf alles (soms vergeet ik nog wel eens wat op te schrijven) in een notitieboek en de teller staat tot vandaag (29 december) op 171. Veel thrillers, maar nog veel meer ‘&More’. Veel nieuwe schrijfsters ontdekt en genoten!

Wat sprong daar bovenuit? Hieronder mijn top tien van 2018, in willekeurige volgorde:

Grensgebieden Arne Dahl
Wat een geweldig boek. Spannend, heel goed geschreven en een niet alledaags duo waar je gewoon meer van wil weten. En een cliffhanger…..pfffff! Ik kan niet wachten om in Achterland te beginnen om te weten hoe het verder gaat!

Vlak voordat ik stierf – S.K. Tremayne
Een thriller met een subtiele spanning vanaf de eerste pagina. Wat is er met de hoofdpersoon gebeurd? Ze weet het zelf ook niet en dat maakt dit boek juist zo goed. Hoe betrouwbaar is zij? En een tip terwijl je leest: googel de plaatsnamen en bezienswaardigheden die in het boek genoemd worden, dat geeft het verhaal een extra duistere dimensie. Aanrader!

Vermoorde onschuld – Jennefer Mellink
Hele goede young adult. Jennefer gaat in dit boek boek een stapje verder dan dat ze tot nu toe gedaan heeft. Ze kruipt in het hoofd van een 18-jarige jongen die vast zit voor de moord op zijn vader. En dat doet ze enorm goed.

Mij zie je niet – Loes den Hollander
Blijkbaar is dit een boek dat je of heel goed vindt of helemaal niks. Ik vond het een heel goed boek. Ik ging zitten en las eigenlijk aan een stuk door. Enorm genoten van de cynische, sarcastische, enorm boze ‘Ik’ in dit verhaal. Top!

Het lege graf – Jonathan Stroud
Het laatste deel rondom Anthony, Lucy, George en Holly: Lockwood & Co. Spoken en humor, beter kan het eigenlijk niet als je het mij vraagt. Een enorm waardige afsluiter van een van de beste series van de afgelopen jaren. En eigenlijk een rotboek. Omdat het de laatste was. Verdorie.

Wild – Mel Wallis de Vries
Gewoon, omdat Mel gewoon weer gedaan heeft wat ze altijd doet: een heel goede en spannende jeugdthriller geschreven! Ik ben al niet zo dol op kamperen, maar dat laat ik nu helemaal uit mijn hoofd.

Speciaal voor de feestdagen: Een dag in december – Josie Silver
Een werkelijk heerlijke feelgood die perfect bij de feestdagen past. Van het begin tot het eind met een glimlach gelezen met hier en daar een brok in mijn keel.

Spiegel – Cara Delevigne
Een young adult waar ik wat sceptisch aan begon, maar dat gevoel was heel snel weg. Een heel goed geschreven verhaal met een twist die ik werkelijk niet aan zag komen, dat was enorm goed gedaan. Een mooi verhaal over een groep jongeren op zoek naar hun vriendin en zichzelf.

Grenzeloos – Lis Lucassen
Een new adult van eigen bodem en wat voor een. Leef mee met de Nederlandse Rebecca die haar plekje op een Amerikaanse campus probeert te vinden en wiens wereld op zijn kop wordt gezet zodra ze Thor ontmoet. Genieten! Ik kijk enorm uit naar het volgende deel, Genadeloos.

De andere vrouw – Michael Robotham
Een thriller zoals Michael Robotham ze eigenlijk alleen maar kan schrijven. Een goed verhaal met een plot dat aan alle kanten klopt. Onderhuidse spanning met een ontzettend sympathieke hoofdpersoon.

En dan zou ik eigenlijk nog wel even door kunnen gaan, het is best moeilijk om er tien te kiezen! Zoals ik hierboven al zei, heb ik ook veel nieuwe schrijfsters ontdekt dit jaar in o.a. het new adult-genre (dank je wel, Olga Hoekstra ?). De boeken van Penelope Douglas, Elle Kennedy, Sarina Bowen, Sara Ney, Cindy Madsen, T.M. Frazier en met name die van Helena Hunting hebben voor vele aangename uurtjes gezorgd.  

Zijn er boeken waar ik naar uitkijk in 2019? Zeker weten! Het slot in de trilogie van Ingar Johnsrud verschijnt in januari en er komt weer een nieuwe van David Baldacci in de serie rondom Amos Decker. Rebecca Yarros komt met twee boeken en Helena Hunting is ook druk bezig met schrijven. Er komt een nieuw boek van Arne Dahl, eentje waar ik echt naar uitkijk. Genoeg moois voor 2019! Nu nog wat meer tijd vinden …

Ik wens iedereen alle goeds voor 2019! 

Miriam

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

PREVIOUS ARTICLE

Top 10: Brenda

NEXT ARTICLE

Top 10: Alexander

Leave a Reply

  • (not be published)