Titel: Gebroken meisjesGebroken meisjes
Auteur: Simone St. James
Genre: Thriller
Uitgever: Ambo|Anthos Uitgevers
Vertaling: Iris Bol, Marcel Rouwé
Publicatiedatum: november 2018
Aantal bladzijdes: 389
Recensie: Bianca

Auteur
Simone St. James werkte twintig jaar achter de schermen van televisieprogramma’s voordat ze fulltime ging schrijven. Ze woont net buiten Toronto, Canada, met haar man.

Achterflap
Vermont, 1950. Voor ongewenste meisjes en meisjes die niet in de pas lopen is er het meisjesinternaat Idlewild Hall. Vier meisjes sluiten er vriendschap, fluisteren elkaar ’s nachts geheimen in en horen geruchten dat het er spookt. Totdat een van hen verdwijnt.

2014. Journalist Fiona Sheridan kan maar niet in het reine komen met de moord op haar zus, twintig jaar geleden nabij Idlewild Hall. Hoewel de moordenaar is opgepakt, gelooft Fiona niet dat de zaak echt is opgelost. Dan hoort ze dat iemand het inmiddels vervallen Idlewild Hall heeft gekocht en het wil restaureren. Tijdens de werkzaamheden wordt een lugubere vondst gedaan en Fiona ontdekt dat sommige geheimen wellicht beter verborgen hadden kunnen blijven…

Mijn mening
Allereerst wil ik even kwijt dat de cover van Gebroken meisjes mij enorm heeft getriggerd het boek te gaan lezen. Hij straalt spanning en mysterie uit en dat boeide me direct.
In Vermont rond 1950 delen vier meisjes een kamer op het verschrikkelijke meisjesinternaat Idlewild Hall, alle vier om bizarre redenen verstoten door hun familie. Op elkaar aangewezen ontstaat er een diepe vriendschap. Wanneer een van de meisjes plots verdwijnt zijn ze unaniem van mening dat de waarheid boven water moet komen, maar hoe?
Jaren later heeft iemand plannen om het vervallen, spookachtige Idlewild Hall te laten restaureren en er weer een school van te maken. Dit kan Fiona Sheridan niet begrijpen, haar zus Deb is twintig jaar geleden dood, als oud vuil, op het terrein van Idlewild Hall achtergelaten. De dader is gepakt maar Fiona heeft de zaak nooit los kunnen laten, ze twijfelt aan de waarheid. Wanneer er letterlijk en figuurlijk gegraven wordt naar het verleden van Idlewild Hall gaat er een ware beerput open.

Twee verhaallijnen lijken meer met elkaar verweven te zijn dan voor mogelijk wordt gehouden. Fiona slaagt erin om stukje voor stukje het echte verhaal van Idlewild Hall te ontrafelen. Gebroken meisjes is een verhaal waarbij heden en verleden mooi in elkaar overlopen. De hoofdstukken die zich in 1950 afspelen nemen je mee terug in de tijd en je voelt wat de meisjes hebben doorgemaakt. Het gevoel van nergens bij te horen is echt verschrikkelijk.
De sterke band die ze samen op Idlewild Hall hebben opgebouwd is voor het leven; ze hebben als het ware hun eigen familie gevormd.
De schrijfstijl van Simone St. James heeft ervoor gezorgd dat de personages zowel in het heden als het verleden staan als een huis. Ze zijn stuk voor stuk bijzonder maar vooral sterk te noemen. Ondanks wat ze ieder afzonderlijk hebben meegemaakt gaan ze zeker niet bij de pakken neer zitten maar strijden ze voor gerechtigheid, en dat moet worden beloond.

Het mysterieuze gedeelte van het verhaal blijft tot het einde toe wat zweverig, maar geeft zeker een meerwaarde aan Idlewild Hall, een omgeving waar niemand hoort te zijn.
Gebroken meisjes is een verhaal waarin vriendschap, angst, spanning, en onverwerkte rouw hebben geleid tot een boeiend en intrigerend verhaal dat me altijd zal bijblijven.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Psychologie: 5
Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5

Gebroken meisjes krijgt van mij 5 sterren!

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)