Photo: © Peterson Gallery

In januari is Horen, zien, zwijgen van J.D. Barker ons debuut van de maand.
Superleuk dat dit mogelijk werd gemaakt door Uitgeverij Boekerij, bedankt hiervoor! We mochten Barker ook interviewen en dit leuke interview lezen jullie hieronder!

Vertel, wie is J.D. Barker? Wat moeten we echt van je weten? Hoe zou je jezelf in drie woorden beschrijven?
Hm. Drie woorden maar? Da’s lastig. Wat dacht je van: vasthoudend, gedreven, chocolade-verslaafde. Oké, dat zijn eigenlijk vier woorden, maar het is moeilijk voor een Amerikaan om niet aan chocolade te denken als je door iemand uit Nederland wordt geïnterviewd. Ik zou zo naar jullie kant van de wereld vliegen voor wat Nederlandse chocolade.

Hoelang schrijf je gemiddeld over een boek?
Doorgaans doe ik ongeveer drie maanden over de eerste versie. Dan nog eens twee maanden om het precies goed te krijgen. Ik schrijf ongeveer 2000 à 3000 woorden per dag dus het gaat redelijk snel.

Weet je van tevoren al hoe het verhaal gaat eindigen, of laat je je leiden door het verhaal en de personages? Kortom, plot je je verhaal van begin tot eind?
Ik ben nooit een fan van plotten geweest. Wanneer een auteur dat doet, merkt de lezer het volgens mij. Het boek voelt formulair aan. In Over Schrijven zegt Stephen King dat als híj niet weet waar het boek heengaat, de lezer dat ook niet weet – daar geloof ik rotsvast in. Ik begin meestal door mijn personages heel goed te leren kennen, door alles over hen uit te vinden, zelfs dingen die niet in het boek terechtkomen. Wanneer ze eenmaal als echte mensen aanvoelen, stop ik ze in het verhaal. Doorgaans heb ik het begin en een paar dingen die ik gaandeweg wil laten gebeuren in mijn hoofd, maar ik laat de personages voornamelijk het verhaal vertellen. Zij mogen beslissen waar het boek heengaat. Zo werkt het leven, dus waarom zou een boek anders zijn?

Wat heb je nodig om te kunnen schrijven? Rust/muziek, sluit je jezelf op, eet je bepaalde dingen? Wat zijn dus eigenlijk je schrijfgewoontes?
Ik ben een gewoontedier. Ik schrijf elke dag op dezelfde plek in mijn huis van acht uur ’s ochtends tot het middaguur. Terwijl ik schrijf, heb ik een onweersbui-soundtrack opstaan. Dat geluid overstemt meestal alle andere geluiden en seint naar mijn hersenen dat ik nú moet gaan schrijven. Geen snacks, wel veel koffie. Ik loop ook elke dag acht kilometer hard. Die tijd gebruik ik om te bedenken wat ik de volgende dag ga schrijven. Een trucje dat ik lang geleden heb geleerd: ik sta nooit op van mijn bureau, tenzij ik weet wat mijn volgende zin wordt. Soms stop ik in het midden van een zin. Ik ontdekte lang geleden dat wanneer ik dat doe, mijn hersenen doorwerken aan het verhaal terwijl ik verderga met mijn dag.

Horen, zien, zwijgen (The fourth monkey) is je debuut in Nederland. In Amerika zijn al meer boeken van je verschenen, waarom leren wij je nu pas kennen? 
Dat is een heel goede vraag. Laten we hopen dat er binnenkort meer verschijnen! Mijn eerste boek (Forsaken) gaf ik in eigen beheer uit in 2014 en alleen in het Engels. Onlangs hebben uitgevers in andere talen het opgepikt, dus hopelijk zien we het snel ook in Nederland verschijnen. Ik schreef ook een prequel voor Dracula, getiteld Dracul, samen met de groot-achterneef van Bram Stoker, Drace Stoker. Dat boek kwam een paar maanden terug uit. Op een aantal van mijn boeken zijn opties genomen voor film en televisie. Nu ik bekender word, denk ik dat je wat meer van me zal gaan horen.

Horen, zien, zwijgen is een eerste deel met detective Porter in de hoofdrol, heb je al een idee hoeveel delen er zullen verschijnen?
Er staan drie boeken op de planning in de Horen, zien zwijgen-verhaallijn. Maar ik had er veel plezier in over Sam Porter te schrijven en ik zou er graag mee doorgaan.

The fifth to die is deel twee, of en wanneer mogen wij die in Nederland lezen?
Ik weet dat hij in Nederland uitkomt, alleen niet wanneer. Ik denk dat het ongeveer over een jaar zal zijn.

Er zit een boek met James Patterson aan te komen (ik ben groot fan van zijn boeken!), kun/wil je hier al iets meer over vertellen? Wordt het vertaald??
Patterson heeft Horen, zien, zwijgen gelezen en was zo vriendelijk om het ingenieus te noemen. Ik ben altijd een fan van zijn werk geweest, dus het was geweldig om zoiets van hem te horen. Toen ik op familiebezoek was in Florida hebben we samen geluncht en begonnen we ideeën te brainstormen voor een samenwerking. Onlangs hebben we het boek afgemaakt en het is een van mijn favorieten. Onze schrijfstijlen combineren zich perfect met elkaar en het resultaat is een snelle thriller die anders is dan alles dat we ooit hebben geschreven. Op dit moment mag ik de titel of synopsis nog niet verklappen, maar houd het in de gaten – ik weet zeker dat hij in Nederland gepubliceerd wordt – waarschijnlijk rond 2020.

Lees je zelf graag? Zo ja, welk genre? Heb je een favoriete auteur?
Wat is het beste boek welke je ooit gelezen hebt, kortom, welk boek MOETEN we lezen?

Ik ben dol op lezen. Ik ben zelfs opgegroeid in een huis zonder televisie. Er waren wel altijd boeken. Mijn favoriete auteurs zijn onder andere Patterson, Dean Koontz, Thomas Harris, Stephen King, Charles Dickens, Mark Twain… ik lees zo ongeveer alles. Het beste boek? Een van mijn favorieten is Grote verwachtingen. Iets in dat verhaal trekt me aan. Ik heb het zo vaak herlezen dat ik de tel kwijt ben.

Waar kunnen we je voor wakker maken?
Op dit moment is mijn dochtertje van vijftien maanden degene die iedereen in huis wakker maakt. Ze krijgt tandjes.

Wat is je favoriete vakantieland?
Mijn vrouw en ik reizen graag en zijn overal ter wereld geweest. Nederland is een favoriet. We zouden ook graag teruggaan naar Rome. Egypte staat nog op ons lijstje. Het lijkt wel of er nooit genoeg tijd is, hoe lang we ergens ook blijven. Het leven is kort en vliegt voorbij. We proberen dat te onthouden en zoveel mogelijk ervaringen en nieuwe plekken in te plannen.

Zijn we nog een vraag aan je vergeten te stellen? Wil je zelf nog iets kwijt?
Let overal op wanneer je Horen, zien, zwijgen leest. Er zijn overal aanwijzingen, inclusief de opdracht voorin. Voor lezers zit de helft van het plezier in het puzzelen, en je hebt alle antwoorden voor je neus, je moet alleen goed opletten. Soms zijn de grootste geheimen volledig in zicht verstopt.

 

 

Leave a Reply

  • (not be published)