Titel: Horen, zien zwijgenHoren, zien zwijgen
Auteur: J.D. Barker
Serie: Sam Porter #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Jan Pott
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Amanda

Cover
Op de cover staat het gezicht van een vrouw, titel en auteursnaam staan hier overheen gedrukt. Het is dat de aanbeveling van James Patterson aangeeft dat het niet onderdoet voor Stephen King en er thriller onder staat. De cover zou voor mij ook zo van een roman kunnen zijn. Persoonlijk denk ik dat een andere, spannendere/suggestievere cover beter zou passen bij het verhaal.

Auteur
J.D. Barker (Jonathan Dylan) is een Amerikaans auteur. Sinds hij kon lezen is hij al verslaafd aan boeken. Hij begon zijn carrière als journalist en ghostwriter. In 2012 schreef hij zijn eerste roman, Forsaken, die een grote hit werd in de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië. De nabestaanden van Dracula-auteur Bram Stoker waren zo van het boek onder de indruk, dat ze Barker vroegen als coauteur van een Dracula-prequel.

Achterflap
Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.

Wanneer op het lichaam van een verkeersslachtoffer een -pakketje met een afgesneden oor wordt gevonden, weet -detective Sam Porter twee dingen: 1) Dit is de moordenaar die hij zoekt, 2) hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, de vijftienjarige Emory, voor zij aan uitdroging overlijdt. Op het lichaam van de moordenaar wordt ook een dagboek aangetroffen dat Emorys locatie prijsgeeft. Maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte killer nog vrij rond?

Mijn mening

Het eerste aapje bedekt de ogen, het tweede de oren en het derde de mond. Samen geven ze uitdrukking aan het spreekwoord ‘Luister niet naar het kwaad, richt het oog niet op het kwaad en spreek geen kwaad’.

De achterflap sprak mij enorm aan, ik hou wel van seriemoordenaars, in boeken dan he! En een moordenaar die al vijf jaar lang bezig is zonder gepakt te worden, dan ben ik benieuwd waardoor dat komt. Ik kan alvast verklappen dat ik niet teleurgesteld werd door het boek.

Het boek leest super vlot, korte en lange hoofdstukken wisselen elkaar af, en per hoofdstuk wordt van vertelperspectief gewisseld. Zo lezen we het verhaal vanuit hoofdpersoon Sam Porter, maar ook vanuit zijn collega Clair, het slachtoffer Emory en het dagboek van de moordenaar. Heel leuk gedaan, dit zorgt voor een brede kijk op het verhaal (en dat heb je wel nodig). De wisselingen voelen heel natuurlijk aan en lopen goed in elkaar over.

Vrouwen kunnen heel goed tegen pijn, maar niet tegen emoties. Mannen kunnen heel goed omgaan met emoties, maar verdragen geen pijn. De verschillen zijn soms subtiel, maar ze zijn er wel.

De personages worden tot in de puntjes uitgewerkt, tijdens het lezen zie je Porter en Emory zo voor je. Maar ook de jongen uit het dagboek komt tot leven, waarbij je eigenlijk medelijden voelt met hoe hij is opgevoed. Ook de omgevings- en sfeerbeschrijvingen zijn gedetailleerd, om maar niet te spreken over de gruwelijkheden die worden uitgevoerd en ondergaan. Heavy! Ondanks dat blijft er voldoende ruimte om als lezer je eigen invulling te geven aan het verhaal en de personages.

De spanning in het verhaal wordt goed opgebouwd en eigenlijk over de gehele linie prima vastgehouden. Aanwijzingen over het hoe, wie, wat, waar en waarom zitten eigenlijk door het gehele boek gevlochten. Je moet als lezer constant alert blijven, anders mis je een belangrijke hint! Dit maakt het leuk om mee te puzzelen. Sommige hints liggen vrij voor de hand, andere begrijp je pas als je richting het einde gaat.

Pionnen moeten worden opgeofferd om de koning ten val te brengen.

Horen, zien, zwijgen is een voortreffelijk debuut en smaakt naar meer. Het is gruwelijk, spannend en goed uitgewerkt. Barker weet precies de juiste toon te vinden om de lezer geboeid aan het boek te kluisteren. Met Porter is er weer nieuw en prima seriepersonage opgestaan en ik kijk dan ook nu al uit naar het tweede deel.

Spanning: 4,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 5

Horen, zien, zwijgen, het debuut van J.D. Barker, krijgt van mij een hele mooie 4,5 ster.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)