Titel: LeugensLeugens
Auteur: T.M. Logan
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaling: Bert Meelker
Publicatiedatum: December 2018
Aantal bladzijdes: 467
Recensie: Lilian

Auteur
Tim werd geboren in Berkshire en studeerde in Londen en Cardiff voordat hij journalist van de nationale krant werd. Hij schrijft momenteel fulltime en woont in Nottinghamshire met zijn vrouw en twee kinderen.

Van zijn debuutthriller Leugens (2017) werden meer dan 350.000 exemplaren verkocht. Het was een van de bestverkopende e-books van Amazon in 2017. Samen met zijn tweede op zichzelf staande thriller, 29 Seconden (2018), worden zijn boeken nu in een dozijn landen over de hele wereld gepubliceerd waaronder de VS, Zuid-Korea, Italië, Spanje, Portugal, Polen, Hongarije, Servië, Roemenië en Nederland.

Zijn volgende thriller vindt plaats tijdens een zinderende zomervakantie in het zuiden van Frankrijk, aangezien vier beste vrienden de vakantie van hun leven zien veranderen in een nachtmerrie van wantrouwen, verraad en moord… De vakantie moet in het UK worden gepubliceerd door Bonnier Zaffre op 13 juni 2019.

Achterflap
Kun je je partner werkelijk vertrouwen?

Wat als na een verschrikkelijke gebeurtenis je perfecte leven, je perfecte vrouw en je perfecte zoon gebaseerd blijken op leugens?
Joe Lynch is gelukkig getrouwd met Mel en ze hebben een zoon van vier, William. Op een middag rijden Joe en William samen in een auto, en zien Mel rijden. In een seconde besluit Joe de auto te volgen om haar te verrassen. Even later ziet Joe dat Mel een enorme ruzie heeft met een vriend van hen, en dat is de eerste aanwijzing dat Mel een geheim heeft. Joe kan alleen nog niet bevatten hoe groot dat geheim is.

Mijn mening
Uitgeverij Ambo|Anthos kondigde een winactie via een WhatsApp groepschat aan. Nieuwsgierig als ik ben, moest ik daar natuurlijk meer van weten en meldde mij aan. Zo ontving ik steeds sneak peeks en won ik uiteindelijk zelfs een van de vooruitleesexemplaren. Het is altijd leuk om een boek te mogen lezen voordat het officieel in de boekhandel te verkrijgen is. Zeker als het om een megahit gaat, in Engeland zijn er al meer dan 300.000 exemplaren van verkocht. Of het in Nederland ook zo’n hit gaat worden…

Toeval. Achteraf denk je vaak: wat als… Wat als Joe iets harder had gereden? Wat als zijn zoon William had liggen slapen? Wat als het verkeer vlotter door had gereden? Zou het dan allemaal anders gelopen zijn? Het leven zit vol met toevalligheden… of toch niet.

Joe is gelukkig getrouwd met Mel (Melissa) en samen hebben ze een zoontje van vier, William. Ze hebben het goed samen en leven een gelukkig leven, tot het toeval wil dat William de auto van zijn moeder ziet rijden en ze besluiten haar te verrassen. Als Joe dan getuige is van een ruzie tussen Mel en hun goede vriend Ben, verandert opeens alles. Maar dan ook letterlijk alles.
Wat houdt zijn vrouw voor hem geheim en wat speelt er tussen die twee?
Joe raakt volledig de grip op zijn leven kwijt. Hij wordt geschorst van zijn werk, buurtgenoten kijken hem met de nek aan. De situatie roept angstgevoelens en boosheid op en Joe wil het leven weer in eigen hand willen nemen. Dit alles zorgt ervoor dat Joe haast gek wordt van woede en wraakgevoelens. Ook de onzekerheid knaagt aan hem en hij pakt alles aan om weer grip te krijgen op zijn leven en om het heft in eigen hand te krijgen, de rollen om te draaien.

Logan maakt handig gebruik van de moderne technieken, mobiele telefoons, internet, en sociale media zoals Facebook. Wat is er eigenlijk allemaal waar van wat je ziet op sociale media? Het geeft je als lezer soms een beklemmend gevoel. Je bent je opeens heel bewust van het feit dat, met al je acties op sociale media, je leven op een presenteerblaadje ligt. Dat er steeds meer nieuwsberichten zijn, waarin hackers een hoofdrol spelen, versterkt dit gevoel.
Ook Joe is zich ervan bewust dat zijn leven door sociale media opeens heel anders gezien kan worden door vrienden en kennissen. Wat is er eigenlijk nog echt in dit leven…

‘Het was een luik ontdekken onder het kleed in je woonkamer, en je tilt het op en daar ligt een heel andere wereld pal onder je voeten, een verborgen maar bewegend stelsel van tandraderen en koppelingen dat jouw leven de ene of de andere kant opstuurt zonder dat je ook maar iets in de gaten hebt.’

Door de fijne schrijfwijze van T.M. Logan leest het boek lekker weg. Toch had ik zo ongeveer halverwege even een klein dipje. Al die leugens, waar wil de auteur naar toe? Maar gelukkig pakte het verhaal mij kort daarna weer door een gebeurtenis die mijn wenkbrauwen deed rijzen en ging het lezen in een sneltreinvaart door naar het einde.
De personages komen goed tot hun recht en je krijgt als lezer echt een goed beeld van hoe de personages zijn, althans dat denk je. Want Logan is er een ster in om je op het verkeerde been te zetten. Dit doet hij dan ook meerdere malen en zeker op het einde.
De ontknoping is erg verrassend, misschien iets te vergezocht? De neiging om het boek nog eens te lezen om te checken of alles wel kan, kriebelt. Maar eerlijk is eerlijk… het is een geweldig boek. Ik heb ervan genoten en ben ervan overtuigd dat vele anderen net zo gaan genieten!
En het goede nieuws is dat er nog twee boeken in het verschiet liggen!

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Gemiddelde beoordeling: 4 sterren.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)