Titel: Kleine leugensKleine leugens
Auteur: Isabel Ashdown
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Iris Bol en Marcel Rouwé
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 347
Recensie: Leontine

Cover
Ik vind de cover echt geweldig. Meerdere “titels” staan er op de cover, waarbij de “echte” titel roodgekleurd is. Ook zie je drie meisjes zitten op een steiger. Ik vermoed dat dit de drie vriendinnen uit het boek zijn.

Auteur
Isabel Ashdown is geboren in Londen en groeide op aan de zuidkust van Engeland. Haar werk won meerdere prijzen en met de thriller Kleine zus brak ze internationaal door. Inmiddels is Ashdown fulltime schrijfster. Ze woon in Sussex met haar man en twee kinderen.

Achterflap
Achttien jaar geleden zei Martha haar beste vriendin Juliet Sherman gedag op een donker weggetje langs een rivier in de Londense nacht. De volgende morgen werd Juliets fiets gevonden aan de waterkant. Juliet zelf was spoorloos verdwenen.
Bijna twee decennia later is Martha een bekende tv-persoonlijkheid en bereidt ze zich voor op het presenteren van een nieuw opsporingsprogramma. Haar eerste zaak is die van Juliet. Na al die jaren moet Martha contact zoeken met haar oude vrienden om te ontdekken wat er precies gebeurde in de laatste momenten van Juliets leven. Maar ook de allerbeste vrienden hebben geheimen voor elkaar.

Mijn mening
Achttien jaar geleden waren Martha, Liv en Juliet onafscheidelijk. Ze zitten op school en doen in hun vrije tijd vrijwilligerswerk. Tot het noodlot kwam en Juliet spoorloos verdween. Tegenwoordig is Martha bekend van televisie en samen met collega Toby bereidt ze zich voor op een nieuw opsporingsprogramma dat zich bezig gaat houden met coldcases. De verdwijning van Juliet is nooit opgelost en wordt de eerste zaak waar Martha en Toby onderzoek naar gaan doen. Beetje bij beetje wordt de zaak ontrafeld en merkt Martha dat ook de beste vrienden soms geheimen hebben voor elkaar. Martha’s herinneringen worden steeds duidelijker en dat brengt haar in flinke problemen.

Isabel Ashdown heeft met Kleine leugens een spannende thriller neergezet. In relatief korte hoofdstukken waarbij het perspectief wordt afgewisseld, wordt beetje bij beetje duidelijk wat er achttien jaar geleden gebeurd is nadat Martha Juliet achtergelaten had onderweg naar huis. De eerste 2-3 hoofdstukken vond ik wat warrig, ik begreep niet wat het een met het ander te maken had, omdat er eigenlijk geen namen genoemd werden. Daarna verloopt het verhaal heel vlot.

Ashdown laat een aantal thema’s de revue passeren, waarbij vriendschap wel een van de mooiste is. Het verhaal laat goed zien hoe close de vriendinnen waren en hoe het gemis van Juliet voelt. Het is een verhaal dat je het liefste in één teug uit wilt lezen.

Ik geef Kleine leugens 4 sterren. Dit was mijn eerste boek van Isabel Ashdown en waarschijnlijk niet mijn laatste!

Leontine

Leave a Reply

  • (not be published)