Titel: Kind 39Kind 39
Auteur: Ilaria Tuti
Serie: Teresa Battaglia #1
Genre: Thriller
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Vertaling: Saskia Peterzon-Kotte
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 329
Recensie: Danielle

Auteur
Ilaria Tuti woont in Friuli, in het uiterste noordoosten van Italië. Kind 39 is haar debuut roman en het eerste boek in de Teresa Battaglia-trilogie. Het werd een top 10-hit en de publicatie was het grootste debuut van 2018 in Italië.

Achterflap
Commissaris Teresa Battaglia is buitengewoon getalenteerd, een vakvrouw die niet rust tot het ware verhaal achter de gruwelijke daden van de meest zieke criminele geesten naar boven komt. En het is ook een vrouw met problemen: ze krijgt haar gewicht maar niet onder controle en ze lijkt steeds meer van haar geheugen te verliezen.
Samen met haar jonge, onervaren collega Massimo stort Teresa zich op de zaak van het lijk in het bos met de uitgestoken ogen. Het blijkt niet het enige lijk… Waarom verminkt iemand op zo’n gruwelijke wijze de lichamen van zijn slachtoffers? Welke andere geheimen verbergt het ijzingwekkende decor van dreigende Alpen rondom het onheilspellende bergdorp?

Mijn mening
Kind 39
heeft door de titel al iets mysterieus. Zodra het verhaal begint komt dit ook meteen tot uiting. Vervolgens verplaatst zich het verhaal naar het heden en worden enkele kinderen van het dorp beschreven die een hechte band met elkaar hebben. Deze kinderen lopen als een rode draad door het verhaal en vormen de kern van het verhaal. Maar niet alleen deze kinderen spelen een belangrijke rol, ook de gebeurtenissen van vroeger in De School, niet ver van het dorp gelegen, zorgen voor de setting van het verhaal.

‘De School verlangt toewijding, en toewijding vereist enige opoffering van je eigen vrijheid, ook die van denken. Vind je ook niet?’

Het decor waar het verhaal zich afspeelt is duister en wordt beeldend neergezet. Desondanks levert het niet de nodige spanning op die het op zou moeten wekken. Aangezien het personage Teresa te dominant wordt weergegeven voel je niet de sympathie die ze zou moeten verdienen, ondanks haar grote inzet om het mysterie op te lossen.

Ilaria Tuti heeft het zich niet makkelijk gemaakt met dit debuut en het bevat soms dan ook onsamenhangende fragmenten, waardoor het verhaal niet als een vloeiende lijn loopt. Ondanks dat heeft de originaliteit van het verhaal zeker waarde en zorgt die ervoor dat je verder blijft lezen.

Omdat dit het eerste deel is van een trilogie is het nog maar de vraag hoe Ilaria Tuti dit in haar volgende boeken gaat oppakken en hoe Teresa zich verder gaat ontwikkelen. Vooralsnog is er werk aan de winkel.

Ik geef Kind 39 van Ilaria Tuti 3 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)