Titel: Jinxed Jinxed
Auteur: Amy McCulloch
Serie: Jinxed #1
Genre: Young Adult
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaling: Angelique Verheijen
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 318
Recensie: Yfke

Cover
De cover van Jinxed is zoet met een randje. Mintgroen, met de titel in knalroze, opstaande letters. Als je beter kijkt zie je dat de achtergrond een printplaat is, wat heel goed bij deze YA past. De poezenfiguur die over de titelletters loopt, sluit ook mooi aan bij het geheel. Ik vond dit al een opvallende cover toen deze voorbijkwam in een persbericht en zou hem in een boekhandel ook snel oppakken.

Auteur
Amy McCulloch, woonachtig in Londen, debuteerde in 2013 met de fantasyroman The Oathbreaker’s Shadow. Ze kwam met haar debuut meteen op de lijst van The Bookseller’s Rising Stars en op de longlist van de Branford Boase Award voor het beste kinderboek van Engeland. Haar boek The Potion Diaries werd een internationaal succes.

Achterflap
Laceys grote droom is om later bij Moncha te werken, het enorme technologiebedrijf dat de baku heeft uitgevonden, een digitaal huisdier waarmee je honderd keer meer kunt doen dan met een smartphone en die bovendien een echte vriend kan worden.
Om haar doel te bereiken wil Lacey naar Profectus, een eliteschool waar alles draait om hightech. Wanneer ze wordt afgewezen, omdat ze zich geen geavanceerde baku kan veroorloven – maar alleen een simpel insect: de Nokia onder de baku’s – valt haar droom in duigen.

Dan vindt ze onder een struik de kapotte resten van een level 3 baku. Met engelengeduld weet ze het ding te repareren, en dan staat er een adembenemend mooie kat voor haar, die ze Jinx noemt. Tot haar vreugde krijgt ze met Jinx alsnog toegang tot Profectus. Maar dan beginnen de problemen. Jinx is anders. Hij lijkt soms wel… echt. En waarom is haar gezworen vijand Carter zo bovenmatig in hem geïnteresseerd?

Mijn mening
Wanneer je Lacey ontmoet is je al snel duidelijk dat ze weet wat ze wil. Ze een ontzettende passie voor techniek heeft en groot fan is van de vrouw die ooit met Moncha is gestart, Monica Chan. Lacey weet alles van haar en kan eindeloos over haar praten. Haar grootste droom is om ook voor Moncha te gaan werken, als compagneur. Hier werkt ze al haar hele leven naartoe. De teleurstelling om haar afwijzing van Profectus is voelbaar – gelukkig komt de baku Jinx net op tijd op haar pad.

De baku als logische opvolger van de smartphone voelde heel realistisch aan en ik ging zondermeer mee in de wereld die Amy McCulloch in Jinxed heeft geschapen. Deze wereld houdt je soms ook een spiegel voor wat betreft onze afhankelijkheid van techniek. Op meerdere punten raakt Lacey haar baku kwijt en je merkt dat ze dan volledig onthand is.

Na Laceys toelating tot Profectus verwachtte ik een bèta-equivalent van een jaar op Hogwarts mee te zullen maken, maar ik had het mis. Jinx is een eigenwijze baku en binnen de schoolmuren vinden de zogenaamde Baku Battles plaats. Hierbij leerlingen hun baku’s tegen elkaar moeten laten vechten. Deze factoren zijn genoeg om voor een heel ander soort schooljaar, met veel wendingen en drama, te zorgen, die Laceys wereld nog meer dan de gebruikelijke tienerzaken op de kop zullen zetten. En dan heb ik het nog niet eens over het mysterie van Jinx’ oorsprong gehad!

Het resultaat is een lekker vlot lezende technische Young Adult die een kijkje geeft op een mogelijke toekomst – met de positieve en negatieve kanten daarvan. Lacey en haar baku Jinx zijn fijne metgezellen om op deze reis bij je te hebben: Jinx is lekker eigenzinnig maar heeft ook een hartje van goud, en Lacey is gefocust en sterk. Ze laat zich niet uit het veld slaan door Carter, die het maar niks vindt dat zij in alles beter is dan hij.

Het enige aspect van Jinxed waar ik niet veel mee had, was het concept Baku Battles. Misschien is het omdat ik Pokémon ook niet begrijp, dat ik de logica er niet van inzie dat je dieren (van vlees en bloed of van metaal) voor een gevecht inzet, onder het mom van groei en ontwikkeling.

Nadat ik Jinxed dichtsloeg, ben ik stiekem alvast gaan rondneuzen of er al een deel 2 was. Helaas, nog niet, maar ik hoop dat Amy McCulloch al bezig is met een volgend boek. Ik moet weten wat er nog meer met Lacey en Jinx gaat gebeuren!

Jinxed krijgt van mij 3,5 ster (vooral door de Baku Battles).

~Yfke Brandhout

Leave a Reply

  • (not be published)