Titel: Stoel 7A Stoel 7A
Auteur: Sebastian Fitzek
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Lucienne Pruijs
Publicatiedatum: februari 2019
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Danielle

Sebastian Fitzek (1971) is een Duitse schrijver en journalist, geboren in Berlijn. Hij studeerde Rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Hij debuteerde in 2006 met de psychothriller De therapie en dat was in Duitsland meteen een bestseller. Sedert zijn debuut in 2006 publiceert Fitzek klokvast één tot twee bestsellers per jaar; allemaal eindigen ze in de top tien van de bestsellerlijsten. Van zijn psychothrillers zijn miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Voor zijn boek Afgesneden (2014) bundelde Fitzek zijn krachten met die van Michael Tsokos, de bekendste patholoog-anatoom van Duitsland.

Mats Krüger, een ervaren en succesvolle psychiater, moet zijn vliegangst overwinnen als zijn hoogzwangere dochter Nele voor het eerst in jaren weer contact met hem opneemt. Na een cursus tegen vliegangst gaat Mats aan boord van de langeafstandsvlucht Buenos Aires – Berlijn. Al zijn angsten lijken voor niets tot een vreemdeling hem vertelt dat een van Mats’ ex-patiënten zich ook aan boord bevindt. Iemand die hij ooit heeft bevrijd van moordlustige, gewelddadige fantasieën. En nu moet Mats zien te voorkomen dat hij de 600 passagiers en zichzelf niet mee de dood in jaagt…

Zoals altijd levert Fitzek een boek met een cover af die spreekt en waar je meteen in wilt beginnen te lezen. Samen met Mats Krüger stap je in het vliegtuig en begint de 13 uur durende vlucht van Buenos Aires naar Berlijn.

7A is de gevaarlijkste plek in een vliegtuig. Ik heb hem alleen uit bijgeloof geboekt. Omdat ik per sé wilde dat hij op deze vlucht vrij blijft.

Mats krijgt tijdens de vlucht een nogal bizarre opdracht en al snel is duidelijk dat niet iedereen heelhuids uit dit verhaal zal stappen. Het spelletje is begonnen en de kaarten worden geschud. Toch heerst er een gelaten spanning over het verhaal waarbij je niet echt het gevoel krijgt dat er daadwerkelijk mensenlevens op het spel staan.

Wellicht ligt de oorzaak in de beperkte ruimte waarin het verhaal zich afspeelt, want ja, in een vliegtuig zijn er niet veel uitwijkmogelijkheden ter beschikking. De psychologische spanning die zou moeten groeien naarmate de tijd verstrijkt is niet voelbaar en mist zelfs op sommige momenten de geloofwaardigheid. Niet des Fitzeks zou je zo zeggen en dat maakt dat je toch gaat verlangen naar een nieuw boek van hem om deze dan gewoon verder te vergeten. Desondanks zal je door de cover altijd herinnerd blijven aan die beruchte stoel 7A.

Leesplezier: 4
Originaliteit: 3
Plot: 3
Psychologie: 2
Schrijfstijl: 3
Spanning: 2

Ik geef Stoel 7A een nipte 3 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)