foto: Koen de Clerck

In 2017 verscheen van dit schrijversduo de thriller Pan en twee jaar later is daar eindelijk het vervolg, Meester Dood. Wat heeft Ria Maes en Aron Wade samengebracht? En hoe schrijven zij samen? Lees het hieronder!

Willen jullie je kort even aan onze volgers voorstellen? Hoe zijn jullie ertoe gekomen om samen een boek uit te brengen? 
Ria: ik was 19 toen ik als freelance journaliste begon te schrijven voor diverse tijdschriften zoals Story, Dag AllemaalZondagnieuws en TV-expres. Ondertussen schrijf ik al 30 jaar full time boeken waaronder De Dagboeken van Sara voor VTM en het boek over de musical 40-45 voor Studio 100. Mijn hart ligt echter bij het schrijven van spannende boeken.

Aron: ik ben acteur van opleiding. Aan het begin van mijn carrière, toevallig was ik toen ook 19, speelde ik Koen in De Kotmadam waarna ik Ketnet wrapper werd en ook in andere tv-series opdook. In de loop der jaren heb ik heel veel op de planken gestaan in heel uiteenlopende producties.

We zijn elkaar toevallig tegen het lijf gelopen en toen bleek dat we allebei een idee voor een spannend verhaal in ons hoofd hadden, hebben we besloten om de handen in elkaar te slaan en aan een thriller te beginnen.

Begin 2017 is jullie eerste thriller Pan verschenen, klopt het dat er zeer binnenkort een vervolg verschijnt?
Zo binnenkort zelfs dat het boek al uit zal zijn op het moment dat dit stukje gelezen wordt ?.

Daar is dan best een tijdje overheen gegaan, was dit bewust? Of gewoon een kwestie van tijdsgebrek?
Een samenloop van omstandigheden eigenlijk, maar we wilden er vooral ook echt werk van maken.

Ria: buiten de samenwerking met Aron schrijf jij ook nog heel veel individueel, doe je dat tegelijkertijd of gaat het echt per verhaal?
Tegelijkertijd, want meestal zijn de deadlines erg strak. Voor het eerst heb ik mezelf nu een vaste planning opgelegd, maandag schrijf ik aan Sara, dinsdag aan een spannend boek, woensdag aan weer iets anders…

Aron: Heeft Pan ervoor gezorgd dat je meer bent gaan schrijven?
Ik heb de smaak van boeken maken te pakken, ja ?.

Hoe zijn bij jullie de taken verdeeld? Wie begint er? En hoe ontstaat er een start en een ontknoping?
Aron komt met een basisidee en daarover beginnen we dan te brainstormen. Dan schrijf ik, Ria, een stukje en wordt dat door Aron gelezen en dan zitten we weer bij elkaar om alles te bespreken. Meestal schrijf ik een hele dag en leest Aron het ’s ochtends door waarna ik met zijn opmerkingen en onze bespreking weer aan de slag kan.

Zijn jullie erg kritisch op elkaar?
Gezond kritisch zou ik het noemen. We gaan allebei voor hetzelfde doel: een zo goed mogelijk verhaal afleveren. Het is dan ook nooit kritiek om de ander af te kraken, maar wel om samen tot het beste resultaat te komen. Dat is ook juist de kracht van onze samenwerking, we hebben geen van beiden zo’n groot ego dat we altijd gelijk willen krijgen.

Pan kreeg veel lovende recensies, maakt dat het moeilijker om een volgend deel te schrijven, ben je dan nog nerveuzer wat de lezers ervan zullen vinden?
Met die recensies zijn wij uiteraard heel blij, maar daardoor mag je je niet laten leiden bij het schrijven van een volgend boek, anders zou je blokkeren. Je begint van nul, letterlijk bij een leeg blad en je kan alleen een verhaal schrijven waar je zelf tevreden mee bent. Wat de lezer ervan vindt, heb je natuurlijk nooit in de hand.

Hoe brengen jullie het liefst je vrije tijd door? Staat lezen dan op de voorgrond of juist niet?
Lezen staat absoluut op de voorgrond.

Welke auteur(s) zijn jullie voorbeeld?
Ik denk dat ik voor ons allebei mag spreken als ik zeg dat we geen echte grote favorieten hebben. Aron verdiept zich het liefst in filosofische en geschiedkundige werken, ik hou van geschiedenis lezen, maar ik lees ook spannende verhalen. Mijn grote voorbeelden zijn wel Nicci Gerard en Sean French, beter bekend als Nicci French. Ik heb hen al een paar keer mogen ontmoeten en het zijn bovendien ook nog eens fantastische mensen die zelfs een quote voor ons nieuwe boek hebben geschreven. Uitermate succesvol en toch nog met twee voeten op de grond, zo heb ik het graag.

Wat staat er hoog op je bucketlist en ben je van plan om in 2019 te gaan realiseren?
Blijven creëren vooral.

Ria: Welke positieve eigenschap heeft Aron die jij in jouw ogen mist?
Hij beschikt over een enorme fantasie en vindt voor alle verhaalmatige problemen in no time een oplossing.

Aron: Voor jou dezelfde vraag: Welke positieve eigenschap mis jij die Ria wel heeft?
Ideeën omzetten in een boeiende tekst die vlot leest.

En dan de laatste vraag: Is er al een definitieve verschijningsdatum van jullie volgende boek bekend? Ik kijk er in ieder geval enorm naar uit!
15 februari en heel erg bedankt!

Leave a Reply

  • (not be published)