Titel: Ruimte voor liefde Ruimte voor liefde
Auteur: Joyce Spijker
Genre: Non-fictie
Uitgeverij: BijSpijker
Publicatiedatum: februari 2019
Aantal bladzijdes: 264
Recensie: Danielle

Joyce Spijker (1984) werkte als communicatieadviseur en persvoorlichter. Ze schreef Spotlight naast haar fulltimebaan, en wil zich het liefst volledig op het schrijven richten. In 2016 volgde de thriller In de familie, waarna ze in 2019 haar eerste non-fictie boek Ruimte voor liefde uitbracht.

Ruimte voor liefde gaat over de liefde anno nu. Een tijd die gedomineerd wordt door opties, keuzes, Tinder en waarin forever after ver weg lijkt. Maar toch dromen we nog vaak van dat idee van de prins op het witte paard en de vrouw van je leven, maar kan dat nog wel en vooral: heeft het zin? In dit boek vind je verhalen van mensen die gelukkig zijn in de liefde en het net even anders doen dan anders. Over de ideale relatievorm (denk aan single zijn, een open relatie, swingen, polyamorische en monogame relaties), over jaloezie, onzekerheid en omgeving. Maar ook de visie van psychologen, een relatietherapeut en een trendexpert om te laten zien waarom we doen wat we doen. Ze geven inzichten en tips, maar de interviews worden ook omlijst door verhaaltjes en facts & figures. Ruimte voor liefde is voor iedereen die liefde zoekt, koestert of ooit heeft liefgehad en leest als een relaxed en ultra dik thematijdschrift vol breekbare en zinderende verhalen.

Wat als je al jarenlang gelukkig bent in je huwelijk en opeens is daar dat moment waar het gras bij de buren groener lijkt en de was op de waslijn witter. Je plotsklaps meer gevoelens voor je collega krijgt en dat dan ook nog wederzijds blijkt te zijn. Hoe ga je het je partner vertellen of ga je erover zwijgen en loert het ‘vreemdgaan’ om de hoek?

Joyce Spijker heeft de stoute schoenen aangetrokken en is op pad gegaan om verschillende onderdelen te gaan bespreken die het een en ander losmaken bij de mensen. Want ja, wie snapt het nou dat, als je al twintig jaar gelukkig getrouwd bent nu opeens op zoek gaat naar een aanvulling en eventueel met swingen of met partnerruil het huwelijk spannender wil gaan maken?

Alles lijkt op papier zo logisch en uitvoerbaar tot het moment er is dat je daadwerkelijk de mededeling krijgt van je partner dat hij wel op zoek is naar het andere geslacht. Ook single mensen die op zoek zijn naar ‘de prins op het witte paard’, die denken de ware gevonden te hebben, maar dan te horen krijgen dat de ander toch liever voor de optie ‘friends for benefits’ wil gaan.

Ruimte voor liefde geeft je een andere kijk hoe liefde gegeven en ontvangen kan worden. Waar we vaak nog vasthouden aan het monogame langdurige huwelijk lijkt hier ook de afgelopen jaren een ommekeer in te komen. Wat het meest van belang is dat zodra je iemand hebt gevonden je samen overeenkomt met de behoeftes van eenieder en daar ook zelf nog een goed gevoel bij blijft houden.

Een ander opleggen hoe je moet liefhebben, gelimiteerd door je eigen verwachtingen en waarden veroorzaakt meer verdriet dan liefde kan oplossen.

De vormgeving en kleurnuance van het boek is mooi en straalt liefde uit. De afwisseling tussen interviews, gesprekken met psychologen en therapeuten, feiten en cijfers geeft je een leuke inkijk in de keuken van de buren.

Ik geef Ruimte voor liefde 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)