Titel: MasterplanMasterplan
Auteur: Pjotr Vreeswijk
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: januari 2019 herziene tweede druk
Aantal bladzijdes: 295
Recensie: Alexander 

Het verhaal

Ruim zeventig jaar nadat een Duitse naziwetenschapper zijn geheime Wunderwaffen van de brandstapel wist te redden, vindt er in het grensgebied van Soedan een mysterieuze explosie plaats waardoor de bevolking van een compleet dorp van de aardbodem verdwijnt.
Als het bericht van de slachting Europa bereikt, wordt Alex De Klerck, een agent van de geheime Europese antiterreureenheid OPERATIONS, gevraagd een onderzoek in te stellen. Samen met zijn team reist hij naar Khartoem, waar zij door een lokaal ingehuurde agent worden opgevangen.
Ze weten niets, hebben amper aanknopingspunten en zijn geheel aangewezen op de hulp van een onbetrouwbare huurling.
Als het team dicht bij de ontknoping komt, slaat een onzichtbare vijand meedogenloos toe en doet Alex een huiveringwekkende ontdekking; de wereld staat op het punt drastisch te veranderen.

Over de auteur 

Pjotr Vreeswijk is werkzaam als politieagent binnen de eenheid Den Haag. De keiharde actiethrillers van nu in combinatie met zijn passie voor verre reizen en jarenlange ervaring als politieman in verschillende Haagse wijken hebben geleid tot Masterplan.

De cover

In 2016 debuteerde Pjotr Vreeswijk met Masterplan. In 2019 is dit prijswinnende debuut in een nieuw jasje gestoken. 

Waar voorheen de cover bestond uit een korrelige, ietwat donkere foto van een man met een pistool in de hand, prijkt nu een foto van het trappenhuis van een vervallen industriegebouw. De kleurstelling is vergeleken met het origineel wat rijker, waardoor het boek een volledig nieuw uiterlijk heeft gekregen. Mijn persoonlijke mening is dat ik het origineel beter bij Masterplan vond passen; met het pistool in de hand weet je op voorhand dat er iets staat te gebeuren, ook kon je de cover linken aan geheim agent Alex De Klerck. 

Mijn mening

Masterplan is een rauwe actiethriller. Actie en snelheid hebben de bovenliggende toon, diepgaande achtergrond van de karakters een duidelijke ondertoon, of is bijna geheel afwezig. Dit is geen kritiek, maar zoals de auteur het voor ogen had. Geen overbodige afleiding, geen terugblikken naar het verleden van de karakters, geen tijd voor romantiek. Actie. Nu. Sommigen scharen het onder een ‘mannenthriller’. 

Masterplan vliegt, na een korte intro in het verleden, van de ene kant van de wereld naar de andere kant. Een groots opgezet plot, waarbij de auteur zich niet laat begrenzen door tijd of landsgrenzen. Vreeswijk denkt groots. 

Het verhaal is origineel en doordacht. De schrijfstijl past bij het verhaal; zonder poespas, to the point. Bij vlagen lijkt het alsof je het script van een Jason Bourne film leest. De korte hoofdstukken zorgen voor een stevig tempo waardoor je als lezer amper tijd hebt om op adem te komen, als je dat al zou willen. Naarmate het verhaal vordert, lijkt de vaart er iets uit te gaan om vervolgens met korte hoofdstukken weer op te bouwen naar een climax. 

De karakters moeten als doorgewinterd overkomen, maar door het taalgebruik is een unieke eigen stem soms moeilijk te onderscheiden. Het sterke begin boet in het midden iets aan kracht in, en had zelfs iets compacter kunnen zijn waardoor het einde nog beter tot zijn recht had kunnen komen 

Vreeswijk weet de lezer te boeien met sterke verhaallijnen, een goed doordacht plot en weet de lezer op een dwaalspoor te brengen: wie valt er te vertrouwen? 

Ik geef Masterplan van Pjotr Vreeswijk 3,5 ster. 

Alexander

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)