Titel: BijwerkingBijwerking
Auteur: Heleen van der Kemp
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Publicatiedatum: 2015
Aantal bladzijdes: 304
Recensie: Bianca

Over de auteur
Leesverslaafd sinds m’n vijfde en auteur van Blond 15AfrekeningOnschendbaarBijwerking en Voor de meisjes.

Achterflap
Midden in het toeristenseizoen wordt politierechercheur Britt Franken opgeroepen bij de dood van een mysterieuze jongen. Hij heeft partydrugs op zak van hetzelfde type als die waardoor meerdere toeristen in de stad onwel zijn geworden. Een week later wordt haar team opgeschrikt door een tweede dode, een slachtoffer van een schijnbaar willekeurige kopschoppartij in de Jordaan. Beide mannen bezochten eenzelfde bar en Britt komt erachter dat ook haar dochter Bo daar regelmatig uitgaat. Plotseling komt de dreiging heel dichtbij.

Mijn mening
Bijwerking is het vierde deel dat Heleen van der Kemp schrijft met Britt Franken in de hoofdrol. Een fleurige cover die mij zo op het eerste gezicht even op een dwaalspoor zet omdat ik meer neig dit een roman te vinden. Gelukkig heb ik alle voorgaande delen gelezen en weet ik dat het hier om een thriller gaat waarin een maatschappelijk onderwerp centraal staat, want dat is waar de kracht van  Heleen van der Kemp ligt.

In Bijwerking krijgt Britt te maken met een groep jongeren, bekenden van haar dochter Bo. Dit maakt de situatie voor haar nog persoonlijker, hoe houd je dan in godsnaam werk en privé gescheiden? Dat lijkt een onmogelijke opgave. Partydrugs en zinloos geweld brengen een groep jongeren die denken elkaars beste vrienden te zijn ernstig in de problemen, je leert je echte vrienden pas echt kennen als de nood aan de man is, zo blijkt maar weer.

De besproken maatschappelijke onderwerpen in Bijwerking zijn ook vandaag de dag nog steeds aan de orde en baren ons allen ernstige zorgen. Het is opvallend dat er steeds meer ontwikkeling komt in het opsporen en ontmantelen van drugslabs, maar ook op het gebied van drugsgebruik is de tijd verder gegaan, helaas.

Dit deel met Britt Franken is weer iets beter dan Onschendbaar, en ik ben dan ook benieuwd of er nog een vervolg komt met Britt Franken in de hoofdrol, want helaas zullen er ook weer maatschappelijke dilemma’s ontstaan waar een pageturner over geschreven kan worden en waarmee mensen tegelijk ook even wakker geschud worden.

Heleen van der Kemp schrijft realistische aangrijpende verhalen waar iedereen herkenning in zal vinden, de een dichtbij, de ander iets verder van zich af maar dat ze er zijn is een feit.

Bijwerking scoort voor mij op alle punten 5 sterren.

Bianca

 

 

Leave a Reply

  • (not be published)