Maart is de maand van Heleen van der Kemp. We mochten haar dan ook interviewen en het resultaat lees je hieronder! Lezen jullie mee?

Vertel, wie is Heleen van der Kemp en wat zouden we echt allemaal van haar moeten weten?
Ik ben 44 jaar, woon samen met Martin in Ouderkerk aan de Amstel en we hebben 2 kinderen, Hannah (4) en Bastiaan (8). Ook hebben we twee katten, Nico (10) en Nina (1). Ik werk 4 dagen in de week bij Randstad Nederland op de marketingafdeling en daarnaast heb ik dus die uit de hand gelopen hobby: schrijven. Wat jullie echt allemaal moeten weten… Hmm… Ik hou van slechte tv zoals Temptation Island en lees ook graag de Privé, haha. Dat is echt waar, maar ik hou ook veel van goede series kijken (op dit moment Ozark op Netflix, echt te gek) en lezen (op dit moment Horen, zien, zwijgen van J.D. Barker).

Hoe zou je beste vriend/vriendin je omschrijven?
Loyaal, gevoelig, impulsief, koppig en lief (zoiets denk ik).

Heb je weleens een schrijfcursus gevolgd?
Ja, in 2007 aan de schrijversvakschool in Amsterdam. Een cursus kort verhaal schrijven. Een les of 10 was dat geloof ik.

Waarom heb je ervoor gekozen om Britt Franken (nog) niet in een vijfde boek te laten terugkomen?
Dat was nog wel een worsteling. In het begin zat ze er nog wel even in, maar ik merkte dat ze niet zo gemakkelijk op papier kwam dit keer. Ze zat me een beetje in de weg. Ik wilde wat vrijer werken en me niet zo aan haar vasthouden.

Komt er nog een vijfde deel met Britt Franken?
Ja, dat denk ik wel. Ik heb daar al wel een idee bij. Ze komt terug, maar wel wat meer edgy en dan met een pittige tegenstander. Ze heeft natuurlijk ook al heel wat meegemaakt haha.

Hoe komt het dat we zo lang op je vijfde boek hebben moeten wachten?
De combinatie werk en gezin was te zwaar. Toen ik Bijwerking schreef was ik zwanger van Hannah en toen ze er eenmaal was heb ik ook als een gek gewerkt om de deadline te halen. Dat was achteraf niet goed voor ons gezin. Vandaar dat ik het een tijdje rustiger aan heb gedaan en alleen heb geschreven als ik daar tijd voor en zin in had. En dan duurt het dus zo lang 🙂 Maar die extra tijd heeft het boek wel goed gedaan, het groeide langzaam maar gestaag en ik ben kritischer geweest zonder de tijdsdruk.

Is Voor de meisjes gebaseerd op een gebeurtenis van de afgelopen tijd?
Op de vergismoord op feestorganisator Djordy Latumahina in Amsterdam-Nieuw-West. Maar losjes hoor, meer dat ik dan denk: hoe is het mogelijk?? Nou, dat is het dus…

Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Plot je alles van tevoren, of laat je je helemaal leiden door het verhaal/de personages?
Beide. Martin, mijn vriend, komt meestal met het idee en dan ga ik het uitwerken. Het liefst een paar dagen in een B&B zodat ik een hele berg woorden kan produceren. In dat deel van het proces word ik wel geleid door het verhaal. Dan hebben we meestal weer een redactiemoment en leggen we alles op tafel en gaan we er analytisch doorheen, met kaartjes, markers, stapeltjes. En zo gaat dat een paar keer heen en weer. Ook heb ik momenten met de uitgever om over het verhaal te sparren. Die suggesties neem ik dan weer mee.

Waar haal je inspiratie vandaan om te schrijven?
Uit het nieuws, uit mijn dagelijks leven en waarschijnlijk ook wel door al die boeken die ik zelf heb gelezen. En ik heb een enorm levendige fantasie.

Wat is je favoriete plek om te schrijven?
In een leuke B&B in een grote stad. Thuis zit ik meestal aan de eettafel.

Wat doe je als je vastzit in je boek/het verhaal/met schrijven?
Van het hele huis schoonmaken tot volledig in paniek raken en van alles daar tussenin.

Heb je iets specifieks wat je altijd eet/drinkt tijdens het schrijven?
Grote mokken cappuccino en zakken Haribo.

Schrijf je in stilte of liever met muziek op?
Geen muziek, maar het hoeft ook niet stil te zijn. Ik sluit me behoorlijk af van alles.

Ben je al bezig met een volgend boek?
Ja, in mijn hoofd zeker wel. Nog niet op papier, ik denk dat ik in mei weer ga beginnen!

Zou je weleens een ander genre willen schrijven? Zo ja, welk? Zo nee, waarom niet? En samen met een andere auteur?
Nee, ik denk het niet. Dit is wat ik doe. Maar het kan zich natuurlijk wel anders gaan ontwikkelen in de toekomst. Samen werken met een andere auteur lijkt me niets. Mijn samenwerking met Martin is wel echt ideaal.

Lees je veel? Zo ja, welk genre en wie is je favoriete schrijver?
Altijd voor het slapen gaan en altijd thrillers. Ik lees nu dus Horen, zien, zwijgen en dat vind ik erg goed. Arlidge koop ik ook altijd trouwens. Ik heb een mega berg thrillers in mijn Kobo bibliotheek.

Wat is het beste boek welke je ooit hebt gelezen en die je ons ook zeker aan wil raden?
O, dat is zo’n moeilijke vraag. Ik heb zo ontzettend veel gelezen. Wat het wel met het genre is, is dat veel op elkaar begint te lijken. Ik onthoud slecht namen en titels. Wat me nu te binnen schiet is de serie van Corine Hartman over Jessica Haider. Die vond ik opvallend goed. En natuurlijk de Millennium trilogie en ook Ik ben Pelgrim.

Heb je nog andere hobby’s naast schrijven?
Hardlopen en yoga. Verder hou ik van naar de sauna gaan en weekendjes weg met vriendinnen. Maar ik ben vooral ook een huismus. Ik ben graag thuis met het gezin en de katten.

wereldwinkel.nl

Wat is jouw guilty pleasure?
Ha, ha, zie intro. En yoghurtgums van Katja. En heel soms een Ben & Jerrys bak ijs. Of een Tony Chocolonely reep.

Welke vraag zijn we vergeten te stellen waar je eigenlijk heel graag antwoord op zou willen geven? (En dat mag je dan bij deze uiteraard ook gelijk doen! ?)
Haha, nee hoor, volledig interview hoor!

Leave a Reply

  • (not be published)