We gaan weer verder met het eindverslag van de leesclub rondom Onder invloed van Tamara Onos. Lees hieronder de eindbeoordelingen van de deelnemers en de reactie van Tamara:

Na het lezen: 

1. Wat vind je van de cover? Welke gevoelens roept de cover bij je op? 

SabineZoals ik al eerder aangaf vind ik de cover wat rommelig en onrustig. Ik zou hierdoor niet geneigd zijn het boek in een winkel of bibliotheek op te pakken. Wellicht had een ondertitel die iets van het onderwerp of het werk van Renske zou verklappen hier wel toe aangespoord. 
KarolienHet is geen cover die mijn aandacht zou trekken. Ik vind hem te druk en te donker.
Edo: Cover in de ePub is niet van hoge kwaliteit, maar op de FB-pagina wel, vind het een mooie cover.
BonnieIk snap de cover beter nu ik het boek gelezen heb. Toch vind ik hem nog steeds niet zo mooi. Sorry!
Enita: Ik vind de cover mooi, de titel integreert me wel en zou dus het boek zeker oppakken om te kijken waar het overgaat. De schrijver van het boek ken ik niet, dat maakt deelname voor mij juist leuk. Leer graag nieuwe auteurs kennen. Verwachtingen heb ik niet echt, ik ontdek het graag al lezende.  

2. De cover zal je een bepaald idee/gevoel gegeven hebben over de inhoud van het boek, klopt dit nog na het lezen van het boek? 

LindaIk had er geen speciale gevoelens vooraf bij en achteraf ook niet echt.
BrendaVanwege dat ik geen super gevoel bij de cover had ging ik er volledig open in. Inhoud is absoluut goed bevallen. 

3. Welke scene uit het boek is je het meest bijgebleven en waarom?
LindaDe scènes die mij bijgebleven zijn, zijn de scènes die naar de gebeurtenissen uit het verleden verwijzen naar het kindje dat omgekomen is. Scènes met kinderen raken je toch vaak en ik was steeds nieuwsgierig naar het hoe en waarom en de link naar het heden.
EdoDe proloog vond ik heel sterk, en is mij het meest bijgebleven. Ook de psychologische spelletjes die Jeffrey speelt vond ik knap uitgewerkt.
WilmaHet is niet een scene die me bij gebleven is. Ik vond het fascinerend om te lezen hoe dat gaat met pesten en hoever dat gaat. Pfff ben blij dat ik niet in deze tijd jong ben.
BrendaDit is dan toch wel het eindstuk. Alle verhaallijnen wat bij elkaar komt en de heerlijke spanning die je volledig in het verhaal trekt.
EnitaMij is niet een specifieke scene uit het boek bijgebleven. Wat mij vooral getroffen is bijgebleven, is de sterke familieband van Renske en haar kinderen, en hoe graag Jeffrey dit eigenlijk zocht bij zijn moeder. Hoe verschillend kunnen familiebanden zijn.  

4. Kun jij je identificeren met de hoofdpersoon? Wat zou jij hebben gedaan als je in de situatie van de hoofdpersoon zat?
EdoJa, ik kon mij prima identificeren in de hoofdpersoon, ik ben zelf ook nieuwsgierig aangelegd en kan moeilijk tegen onrecht.
BonnieIk kon me een beetje identificeren met Renske. Ik weet niet of ik zelf zo op onderzoek uit was gegaan. Aan de andere kant ben ik wel echt koppig, dus misschien ook wel.
InaDe titel van het boek kan ik wel verklaren onder invloed duidt natuurlijk naar de alcohol lucht die geroken wordt. Ik kan zo even niet op andere titel komen denk op zich dat Onder invloed wel goede titel is.
StephanieJa, ik kan mij goed verplaatsen in Renske. Ik wil ook graag een antwoord. Een duidelijk antwoord!  

5. Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal? Weet jij zelf een andere titel die bij het boek past?
Karolien: Ja, meerdere personages zijn, op verschillende manieren, onder invloed. Ik vind de titel passend en dekkend. Ik zou zo geen andere titel kunnen aandragen.
StephanieDe titel past bij het verhaal. Ik vind hem beter dan de werktitel! Dus goed uitgekozen.  

6. Wat kun je zeggen over de schrijfstijl?
Sabine: Ik vond de schrijfstijl heel fijn. To the point, geen lange lastige zinnen of moeilijke woorden. Ik hou erg van de stijl.
Linda: Ik had de eerste helft veel moeite met de schrijfstijl omdat er veel details in staan die niets ter zake deden. De tweede helft was prima. De vele personages met voor- dan weer achternamen maakte dat ik iets te veel naar mijn smaak moest terugbladeren wie of wat er nou bedoeld werd en in welke context ik de scene moest plaatsen.
EnitaIk vond de schrijfstijl prettig, een spannend verhaal met een goede opbouw. Het boekt leest makkelijk weg en weet mij op de juiste momenten te raken. Gezien het verhaal zou ik niet zeggen dat ik een debuut aan het lezen was. Daarom ook een sterk debuut. Ik ben benieuwd naar haar volgende boek.
Stephanie: Het zijn vooral de vele namen die het mij verwarrend maken. Ik snap hoe de personen uiteindelijk allemaal met elkaar in verbinding staan. Maar ik vond het wel verwarrend!  

7. Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt het plot zich?
Edo: Opbouw van het verhaal zit lekker in elkaar, nodigt uit om lekker door te lezen. Proloog heeft zeker een versterkende invloed op het verhaal en de spanning.
Wilma: Chronologisch opgebouwd, wel voorspelbaar dat het op een gegeven moment weer bij elkaar moet komen, maar de manier waarop was wel een verrassing.
Bonnie: Ik vind de opbouw prima. Er wordt steeds iets meer duidelijk over de problemen in Ellecom en de situatie rondom Jeffrey/Stijn. Hierdoor ging ik de keuzes van de personages steeds beter begrijpen en bleef het boek ook lekker spannend.
Ina: Spanningsopbouw had van mij wat eerder mogen beginnen. Het plot ontwikkelde zich goed.  

8. Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?
EdoIn positieve zin het mij weten te raken, ingrijpende en directe manier van schijven en het vertellen van een hedendaags verhaal. Nam geen blad voor de mond, schreef bepaalde situatie zoals ze zijn en soms lekker grof wat betreft taalgebruik.
WilmaRaken is een groot woord, maar dat was ook niet de bedoeling van dit boek naar mijn mening.
BrendaDe auteur heeft me zeker weten te raken. Ze heeft een zeer goed debuut weten neer te zetten wat vraagt naar meer. Dus kom maar op met het vervolg.  

9. Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?
Sabine: Ik verwachte een spannend en interessant boek en dat was het. Dus mijn verwachtingen zijn uitgekomen.
KarolienIk had verwacht dat het een leuke thriller zou zijn, maar was – vanwege het aantal bladzijdes – bang dat het niet uitgediept genoeg was. Dat is wel voor een deel uitgekomen. Het verhaal was boven verwachting goed. De uitdieping was ook niet afwezig, maar wel minder dan ik graag heb. Ik had de personages beter willen leren kennen, maar ook graag meer achtergrondinformatie van plaatsen en dergelijke gekregen. Al met al had ik gewoon graag een 100 pagina’s extra gelezen.
Stephanie: Van mij had Renske nog meer centraal mogen staan. En de andere verhaallijnen oppervlakkiger. Ik vond het een leuk boek. Maar nu ik het uit heb lokt het mij niet echt naar een deel 2.  

Vragen aan de auteur
Tamara Onos nam ook deel aan de leesclub om vragen van de lezers te beantwoorden. Ze krijgt vooral veel complimenten voor haar debuut. De andere vragen waren heel specifiek over het boek en bevatten spoilers. Om die reden noemen wij deze niet. 
 

Hoe heeft zij deze leesclub ervaren?

Deelname aan de Leesclub van Thrillers and More was leuk, en voor mij als debutant ook erg leerzaam. Het is heel nuttig om te lezen waar mensen het over eens waren en waarover niet. Wat ik nog kan verbeteren, wat goed viel. Al die punten kan ik gebruiken bij deel twee. Soms was het overigens wel lastig om vragen te beantwoorden zonder spoilers. En ik weet niet zeker of we alle ‘daar komen we later op terug’-vragen nu nog behandeld hebben. Wat ik trouwens hilarisch vond, is dat één van de deelnemers zelf heeft geprobeerd om net als Renske de reep in keurige stukjes te snijden. En ook leuk dat na het beëindigen van de leesclub nog een kleine opleving volgde naar aanleiding van de nieuwe cover van de tweede druk. Al met al alleen maar goede ervaringen en ik hoop dat ik bij het vervolg van Renske terug mag komen bij Thrillers and More.

Het eindoordeel 

Het eindoordeel! Wat vonden de deelnemers een mooi aantal sterren voor Onder invloed van Tamara Onos? 

Bonnie: 3 sterren
Stephanie: 3,5 ster
Brenda: 4 sterren
Karolien4 sterren
Wilma: 4 sterren
Enita: 5 sterren
Sabine: 5 sterren
Linda: 3 sterren
Ina: 3 sterren
Edo: 5 sterren  

Eindoordeel: 4 sterren. 

Tamara, kom maar op met het volgende deel!

Met dit verslag is de leesclub officieel tot een einde gekomen. Bedankt allemaal voor jullie medewerking aan deze leesclub! 

Leontine 

Leave a Reply

  • (not be published)