Titel: Vroeger is alles wat ik van je hebVroeger is alles wat ik van je heb
Auteur: Adam 
Silvera
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Clavis
Vertaling: Lies Lavrijsen, Tine Poesen
Publicatiedatum: januari 2019
Aantal bladzijdes: 348
Recensie: Manon

Auteur
Adam Silvera is geboren en opgegroeid in the Bronx, New York, waar hij nog steeds woont.  Hij is o.a. werkzaam geweest als kinderboekverkoper en schreef recensies over kinder- en young adult boeken. 

Achterflap
Griffins wereld stort in als zijn ex-vriendje Theo plotseling om het leven komt. Ze woonden ver van elkaar en Theo had zelfs al een nieuwe relatie, maar diep van binnen was Griffin blijven geloven dat ze ooit weer samen zouden zijn. Als het verdriet maakt dat hij bijna kopje-onder gaat, blijkt dat Griffin maar bij één iemand echt zijn hart kan luchten: bij Theo’s nieuwe vriend Jackson. 

Mijn mening
Vroeger is alles wat ik van je heb vertelt het verhaal van Griffin en Theo in het heden (vandaag) en vroeger. Vandaag wordt verteld vanaf het moment dat ze Theo begraven en Griffin kapot is van verdriet. Alhoewel Theo zijn ex-vriendje is, had Griffin altijd nog de hoop dat ze toch ooit elkaars happy ending zouden worden. En in al zijn verdriet lijkt het enige logische wat Griffin kan doen, zich te wenden tot Jackson, de huidige vriend van Theo. Vroeger laat juist zien hoe Griffin en Theo bij elkaar zijn gekomen en waarom het ooit is uitgegaan. Wade is de beste vriend van zowel Griffin als Theo en hij heeft een niet onbelangrijke rol in het verhaal.   

Het is raar dat ik voel dat hij van me houdt, hoewel we zoiets nog nooit tegen elkaar hebben gezegd, en ik hoop dat hij ook voelt dat ik van hem houd.

Door het vandaag en vroeger met elkaar af te wisselen, krijg je meer inzicht in vooral Griffin zijn denkwijze en verdriet. Het plot is een mooi gegeven; het gaat over 2 tienerjongens die verliefd worden op elkaar. In het boek van Adam Silvera wordt het alom geaccepteerd, wat zeer fijn is (al weten we dat het helaas niet overal van toepassing is)  

Op de dag dat je doodging, deed je ook iets voor het eerst, iets waar je dapper voor moest zijn, iets waar je moed uit kon putten als je later ergens anders bang voor zou zijn.  

Ik moet wel toegeven dat ik halverwege dacht, mooi boek maar de verdrietige stukken duren wel erg lang. Op een gegeven moment begon ik mij zelfs een beetje te irriteren aan Griffin met al zijn eigenaardigheden. Gelukkig maakt het einde een hele hoop goed, deze was zeker onverwachts te noemen. Al met al is Vroeger is alles wat ik van je heb een mooi boek over de ontluikende liefde tussen 2 tienerjongens.  

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5  

3,5 ster  

Manon  

Leave a Reply

  • (not be published)