Titel: Met een rode Porsche naar Berlijn
Auteur: Christian Janschinski
Genre: Roman-Feelgood
Uitgeverij: Stortebeeker
Vertaling: Edith Sybesma
Publicatiedatum: februari 2019
Aantal bladzijdes: 200
Recensie: Danielle

Met een rode Porsche naar BerlijnOver de auteur
Christian Jaschinski (geb. 1965) is schrijver en musicus. Met een rode Porsche naar Berlijn, een boek vol humor, verrassende wendingen en kolderieke situaties, is zijn debuutroman.

Het verhaal
Na zestien jaar huwelijk gaat Max’ vrouw ervandoor met een tatoeëerder, iets waar zijn dochter hem de schuld van geeft. Bovendien gaat zijn promotie niet door, omdat een jongere collega de baan voor zijn neus wegkaapt. Volgens zijn beste vriend Bolle heeft Max nu drie opties: een vriendin van vijfentwintig nemen, een nieuwe baan zoeken of een sportwagen kopen. Max kiest voor optie drie, koopt een Porsche en brengt Bolle daarmee naar een sollicitatiegesprek in Berlijn. Hij raakt de Porsche kwijt, maar ontmoet een vrouw die hem behoorlijk in verwarring brengt.

Als de midlifecrisis toeslaat bij een man dan weet je dat er onverwachte beslissingen genomen gaan worden. Zo ook voor Max die, nadat zijn vrouw hem plotsklaps heeft verlaten voor een of ander jongere getatoeëerde motorrijder, totaal de weg kwijt is. Daar komt ook nog bij dat zijn dochter zich tegen hem keert aangezien een stiefvader met tattoos toch wel vet stoer is voor een tiener.

Max zit in zak en as en neemt de beslissing om een Porsche te kopen. Vol trots laat hij hem aan zijn vriend Bolle zien. Deze is helaas niet zo enthousiast als Max over zijn nieuwe aankoop is. Toch weet Bolle de ernst van Max’ eenzaamheid te begrijpen en nodigt hem uit om samen met hem in de Porsche naar Berlijn te rijden. Bolle heeft nog een oude bekende daar wonen en in de hoop dat Max even alle ellende vergeet trekken ze er samen op uit.

Mijn mening
Christian Jaschinski heeft met deze debuutroman een luchtig onderwerp gekozen die toch diepe groeven achterlaat. De rode Porsche rijdt letterlijk en figuurlijk als een rode draad door het verhaal. De emotie die Max voelt, nadat hij verlaten is door zijn vrouw en dochter, probeert hij door de liefde voor zijn rode Porsche te compenseren. Dit is door Christian op een luchtige en humoristische wijze beschreven.

Je voelt het verdriet binnenstromen op het moment dat ook nog zijn Porsche kwijt is en je krijgt zeker medelijden met Max. Gelukkig is Bolle er nog die hem weet op te beuren maar ook Bolle kent zijn tegenslagen in zijn leven.

‘Hé niet op de putdeksels parkeren.’ Zijn tips zijn soms wat hectisch, maar altijd goud waard en onontbeerlijk voor ons overleven. ‘Dan kunnen de Turtles er niet uit en dan steken ze woedend met hun katana’s in je banden.’

De afwisseling tussen humor, hilarische momenten en uitspraken en emotionele situaties zorgt ervoor dat je dit boek met een glimlach op je gezicht leest. Met een rode Porsche naar Berlijn is een goed debuut van Christian. Benieuwd hoe zijn tweede boek zal zijn.

Ik geef Met een rode Porsche naar Berlijn 4 sterren.

Danielle

 

Leave a Reply

  • (not be published)