Onlangs was Marelle Boersma in Nederland om haar nieuwe boek Ciao Sicilia, uitgeverij De Crime Compagnie, te promoten. Wij waren bij de start van deze promotietour tijdens de boekpresentatie bij boekhandel Broese in Utrecht en ook waren wij bij de afsluiting van haar promotietour in Alphen a/d Rijn bij boekhandel Haasbeek. Na afloop hielden wij een winactie waarbij deelnemers een vraag konden stellen aan Marelle en de leukste vraag beloond werd met een gesigneerd exemplaar van Blind date. En uiteraard gaf Marelle ook antwoord op alle vragen.

Wat is jouw favoriete boek dat je zelf hebt geschreven? – Demi Thijssen
Het is dezelfde vraag als: wie is jouw favoriete kind? En die vraag kan ik natuurlijk onmogelijk beantwoorden. Elk boek heeft weer iets anders waar ik trots op ben.

De ik-vertrek thrillers vind ik prachtige boeken om te lezen. Welk land zou je zelf wel heen willen vertrekken? – Joke Vink V Engeland
Nou, da’s best een leuke vraag, omdat ik op dit moment in Portugal woon.
Maar… zoals een aantal mensen al weten zijn er nieuwe plannen in de maak. Dus wie weet waar ik nog terecht kom ?

Waar haalt U steeds nieuwe inspiratie vandaan? Wat vindt U als er een nieuw boek ia uitgekomen het meest spannend? Welke boeken leest U zelf het liefst? – Nel Crea
Er zitten altijd wel verhalen in mijn hoofd. Soms zie ik iets op tv, in een reportage of op het nieuws. En soms spreek ik iemand die me een heel bijzondere ervaring vertelt. Dan begint er in mijn hoofd direct iets te broeden… dat heet geloof ik inspiratie ?
Ik vind het altijd spannend als de eerste lezer het gaat lezen, en dat is in mijn geval altijd mijn uitgeefster Ilse Karman.

Welk boek van een andere auteur dan jezelf is je favoriet? -Harry Duijts
Ik heb erg genoten van het boek van Yann Martel: het leven van Pi. En ook van De Amerikaanse prinses van Annejet van Zijl en van Zusje van Rosamund Lupton of de boeken van Jodi Picoult.

Welk boek raad je een lezer aan die nog nooit iets van jou las om mee te starten? – Marieke da Conceicao
De boeken die gaan over vertrekken uit Nederland, want die liggen het dichtst bij me. Dus ik zou zeggen Chateau de Provence, Ciao Sicilia of het boek Enkele reis (naar de Algarve) dat in juni opnieuw wordt uitgebracht. Deze vertrek-thrillers zijn los van elkaar te lezen en geven steeds een inkijkje in het leven in een ander land.

Hoe vind je een passende cover bij je boek? – Joke Zwier
Altijd in samenspraak met mijn uitgeefster en de vormgeefster. Vaak kom ik met een voorstel (dat beeld vind ik op speciale databases) en dan wordt er in die sfeer verder gewerkt. Het fijne is dat Ilse Karman en ik heel erg eenzelfde smaak hebben van een beeld dat bij het verhaal past.

Heb je ooit al zelf eens een blind date meegemaakt? – Caro Vu
Nee, nooit. Hoewel elke date die je via internetdaten regelt eigenlijk wel behoorlijk blind is. Je weet nooit of degene die je treft misschien heel andere foto’s heeft geplaatst.
Eén keer ontmoette ik zo een man die zeker twintig jaar ouder was dan op de foto van de website. Je snapt dat hij direct met 10-0 achter stond.

Ben je op Sicilië geweest om inspiratie op te doen, en zo ja, wat vond je het mooiste op Sicilië? – Sanne de Waard
Zeker! Ik ga eigenlijk altijd naar de plek waarover ik schrijf. Sicilië is echt prachtig en zeker een aanrader om heen te gaan. We hadden natuurlijk speciaal een overnachtingsplaats geregeld in het dorpje Modica (waar Ciao Sicilia speelt). Ik was onder de indruk van de vriendelijke mensen, van de vele smaken chocola, en van het dorpje dat aan beide kanten in een vallei gebouwd was. Die smalle straatjes met de vele trappetjes waren elke dag een uitdaging, maar steeds kwam er weer zo’n miljoen dollar uitzicht. Heel erg de moeite waard!

Hoe bereid jij je voor op het schrijven van een nieuw boek? – Liesbeth van Houwelingen
Ik ben in het begin vooral bezig met het verhaal, hoe lopen de lijnen. Welke lijnen heb ik nodig om het verhaal te vertellen. Maar ik word vooral blij van het bedenken en aanscherpen van de personages. Ik ken ze altijd door en door, en zou ze zo herkennen als ik ze tegen zou komen.
De sfeer komt natuurlijk pas echt tot leven als ik op research reis ga. Echt heel vervelend om te doen… ?

Hoe doet u onderzoek voor het verhaal van u boeken? – Anneliese de Waal
Zie hierboven. En het antwoord daarboven.
Daarnaast doe ik ook research via internet, of ik neem contact op met mensen die een bepaalde expertise hebben die ik nodig heb in het boek.

Als je vast zit in je verhaal tijdens het schrijven, wat doe je dan? Wandelen, koekjes bakken of zo? – Berendina Jaasma (deze vraag werd beloond met een gesigneerd exemplaar van Blind date)
Meestal komt het vrij snel weer goed. Ik ben lang genoeg schrijver om daar vertrouwen in te hebben. Ik duik in mijn plot en ga in conclaaf met mijn personages. Voor het boek dat ik nu aan het schrijven ben (speelt in Cornwall) bleek een van de personages net iets anders in elkaar te steken dan ik dacht.
Wandelen helpt zeker! En dat doen we dan ook veel en graag. Fietsen zou ik in Nederland graag doen, maar dat is hier in Portugal een beetje gevaarlijk op die smalle wegen.

Welk boek heeft je geïnspireerd om zelf boeken te schrijven? – Nathalie Van Breugel
Het boek Nachtregenboog van mijn vader. Hij heeft een roman geschreven waarin onze familiegeschiedenis opgeschreven is, helemaal gebaseerd op de waarheid. Bij zijn boekpresentatie dacht ik: dat wil ik ook!

Waar haal je de inspiratie vandaan voor de verhalen? – Stephanie van Maris-Siebelink
Inspiratie is overal te vinden. Op straat, in de krant, onderweg of op tv. Als je openstaat voor ervaringen van anderen, hoef je maar te observeren en te luisteren en het wordt je zo aangeboden.
Mijn motto is: je eigen verhaal ken je al. Door te luisteren naar anderen, leer je meer.

Wat is je droom? En hoe wil je die waarmaken? – Lieselotte Danneels
Mijn droom was altijd: leven van schrijven. Die droom is uitgekomen. Daarna volgt steeds een nieuwe droom. Zoals: een eigen schrijfschool starten, omdat ik altijd in het onderwijs gewerkt heb en op die manier twee passies kan combineren. Ook die droom is in 2018 uitgekomen toen ik samen met Antoinette Kalkman de ThrillerAcademie heb opgericht.
Maar ook nu blijven er altijd dromen. We zijn op dit moment de eerste stappen aan het zetten in de richting van een nieuwe droom. Als je niet droomt, leef je niet.

Je geeft schrijftrainingen en schrijfcursussen, tevens ben je mede oprichter van de ThrillerAcademie. Wat voor inspiratie of lessen haal je hier zelf nog uit? – Alexander
Het leuke is dat ik nooit eenzelfde lesje afdraai. Dus tijdens elk schrijfweekend, of schrijfweek, vertel ik de schrijftechniek net op een andere manier. Dan kan het zomaar gebeuren dat ik zelf inderdaad nieuwe ideeën krijg over het boek dat ik op dat moment aan het schrijven ben. Het is een kwestie van openstaan. En van associatief denken. Dat laatste is misschien wel de grootste kracht van een schrijver.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)