Zojuist is de longlist voor de Bookspot Gouden Strop 2019 bekendgemaakt. De Gouden Strop, de grootste prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, bestaat 33 jaar en heet vanaf 2018 de BookSpot Gouden Strop. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten (GNM). De winnaar van de BookSpot Gouden Strop ontvangt een prijs van € 20.000,- en een speciaal ontworpen sculptuur. Ook krijgen de genomineerden op de shortlist ieder € 1.000,-.

De longlist bestaat uit:

De witte kamerSamantha Stroombergen (Boekerij)

Verloren in BerlijnMarjolijn Uitzinger (De Geus)

GenadeschotFelix Weber (Boekerij)

De uitverkoreneIgor Znidarsic (Karakter)

De munt van JudeaKefah Allush (Volt)

ErfenisHenk Apotheker & Kirsten van Dissel (LS Amsterdam)

VogelvrijKasper van Beek (Cargo)

Bling bling 3Jan Van der Cruysse (Manteau)

Het negende gebodChris Houtman (Karakter)

Arizona bluesElvin Post (Ambo | Anthos)

De jury van de BookSpot Gouden Strop 2019 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht), Jos van Cann (thrillerrecensent), Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen), Gijs Korevaar (eigenaar Thrillerweb en thrillerrecensent) en Lilian Hulzebos (medewerker Biblionet Groningen). Stichting Lira ondersteunt het jurytraject van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs.

De bekendmaking van de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs vindt plaats op 29 mei 2019, en geeft daarbij het startschot van de Spannende Boeken Weken.

(Bron / uitgelichte foto: Spannendeboekenweken.nl)

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)