Titel: Zoek naar mijZoek naar mij
Auteur: Lisa Gardner
Serie: D.D. Warren #9
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Els Franci – Ekeler
Publicatiedatum: 14 maart 2019
Aantal bladzijdes: 367 (ePub)
Recensie: Lilian

Cover
Een vrouw op de vlucht met op de achtergrond een vrouwenhoofd, waarvan één oog zichtbaar is. Het is een spannende cover, met name door de vluchtende vrouw. Het vrouwenhoofd is mijn inziens wat afgezaagd, dit hebben we al vaker gezien op covers van thrillers. Toch zou ik dit boek oppakken in de winkel.

Auteur
Lisa Gardner, een pseudoniem van Lisa Baumgartner (1971), is een Amerikaanse schrijfster, geboren en opgegroeid in Hillsboro, Oregon, waar ze afstudeerde aan de Glencoe High School. Als Lisa Gardner debuteerde ze in 1998 met de thriller Bloedbruiloft, het eerste deel van een reeks rond FBI-profiler Pierce Quincy. Ze werkte ruim twee jaar aan deze thriller en deed grondig onderzoek bij verschillende beveiligingsbureau’s.
Lisa Gardner is een van de meest geprezen en succesvolle misdaadauteurs ter wereld. Ze wordt in meer dan 30 landen vertaald en verkocht meer dan 22 miljoen boeken.

Onder de naam Alicia Scott debuteerde ze als schrijfster echter al in 1992, toen ze voor Silhouette Intimate Moments haar eerste roman schreef (Walking after Midnight); in die serie volgden nog twaalf romans.

Achterflap
Een vermiste jonge vrouw heeft aanwijzingen achtergelaten om haar te vinden, maar voor wie?
Sinds haar ontvoering een paar jaar geleden is Flora Dane’s leven voorgoed veranderd. Nu helpt ze op haar forum andere ‘overlevers’ en geeft ze adviezen over hoe je nooit meer slachtoffer hoeft te worden. Als een van de bezoekers van haar forum als enige een gezinsmoord overleeft en daarna spoorloos verdwijnt, probeert Flora haar op te sporen. Heeft het meisje weten te ontsnappen? Of is ze de moordenaar?

D.D. Warren wordt opgeroepen bij het onderzoek en vindt daarbij Flora op haar pad. Beiden zijn op zoek naar een ander soort gerechtigheid, en ze zullen hun krachten moeten bundelen om de aanwijzingen te ontrafelen waarmee de vermiste jonge vrouw lijkt te vragen: Zoek naar mij.

Mijn mening
Direct in de proloog krijg je al te maken met de beschrijvende schrijfstijl van Lisa. De toon is gezet en voor lezers die hier van houden, is er geen stoppen meer aan.
Sarah en haar vriendinnen worden op gruwelijke wijze aangevallen en vermoord in hun eigen huis.

Ze wilde hem zien. Zijn uiterlijk in zich opnemen. Anders kon dit allemaal niet echt zijn. Vooral niet dit moment, waarop ze beide handen naar voren stak en de afgehakte arm van haar vriendin aanbood aan de man die haar vriendin had vermoord.

Sarah is de enige overlevende en het kost haar moeite om dit alles een plek te geven en om grip te krijgen op het dagelijkse leven. Zo komt ze op een forum terecht die overlevers helpt te overleven, dit forum wordt geleid door Flora. Zij komt ook voor in een eerder boek van Lisa, waarin ze zich ontpopt van overlever tot wreker. Als wreker spoorde Flora de daders op om er vervolgens ook direct mee af te rekenen, zo is ze destijds in aanraking gekomen met brigadier D.D. Warren.

Een heel gezin wordt vermoord, op de oudste dochter Roxanne na, zij is nergens te bekennen. Is ze ontvoerd, heeft ze de aanval overleefd of is zij de moordenaar? Het zijn vragen waar D.D. haar hoofd over mag breken. Terwijl haar man en zoontje een hond gaan uitzoeken in het asiel, gaat D.D. op zoek naar een tiener die hopelijk deze vragen kan beantwoorden.
In haar zoektocht kruist haar pad die van Flora en maakt ze een deal met haar. Dat haar collega’s hier niet blij mee zijn negeert ze en ze vertrouwt op haar intuïtie.

Soms moet je hoop koesteren. En soms doet dat te veel pijn.

Mishandeling, kindermisbruik, alcoholmisbruik, jeugdcriminaliteit, het is tegenwoordig helaas dagelijkse kost en we lezen en horen er veel over op social media of nieuwszenders. Toch komt dan alsnog hard binnen als een auteur het op zo’n beschrijvende wijze overbrengt. Vooral het persoonlijke verhaal van Roxanne heb ik met tranen in mijn ogen gelezen.

Er speelt van alles mee in deze zaak. Drugs, bendes, verborgen familiegeheimen. Er zijn allerlei mogelijke invalshoeken, maar we krijgen nergens houvast.

Een echte thrillerlezer zal, gedurende het verhaal, zeker een vermoeden hebben hoe het in elkaar steekt, maar er blijven genoeg wendingen over, die het spannend houden. Het dreigende en verstikkende effect van de proloog zal niet meer evenaart worden, toch blijf je lezen om te achter halen hoe alle eindjes bij elkaar komen tot een geweldig plot.

Een perfect gezin ontstaat niet uit zichzelf. Maar je kunt het creëren. Fouten, berouw, herstel.

Conclusie:
Met Zoek naar mij pakt Lisa Gardner je bij de strot en laat je pas los als je het boek dicht slaat. Het is pas mijn tweede boek van Lisa, maar ik ben fan…
Als je tegen bloed en letterlijke beschrijvingen van gruwelijke misdaden kunt en ervan houdt, dan is dit jouw boek!

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 5

Zoek naar mij krijgt van mij 4,5 ster.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)