Titel: Gwendys knoppenkistGwendys knoppenkist
Auteur: Stephen King en Richard Chizmar
Genre: Thriller
Uitgeverij: The house of Books
Vertaling: Nathaly Schrijnder
Publicatiedatum: november 2018
Aantal bladzijdes: 176
Recensie: Lilian

Cover
Op de gele cover prijkt een man in een zwart pak met een bolhoedje en een afbeelding met een afbeelding van een lieflijk stadje en een trap de heuvel op.
Het geeft je niet direct het idee met een King te maken te maken te hebben, het mist de duisternis, maar misschien past dat juist wel erg goed bij het verhaal.

Auteur
Een samenwerking tussen Stephen King en Richard Chizmar.
Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Op de middelbare school schreef hij zijn eerste verhalen en verkocht deze aan klasgenoten. Na een studie Engels aan de Universiteit van Maine ging hij werken als docent Engels. Als aanvulling op het karige gezinsinkomen schreef hij een aantal verhalen voor mannenbladen. Een verhaal over een meisje met bovennatuurlijke krachten verdween in de prullenbak. Zijn vrouw Tabitha (auteur Tabitha King) vond het en overtuigde haar man om het af te maken. Het resultaat was Carrie (1974). De rest is geschiedenis …
Wereldwijd werden meer dan driehonderdvijftig miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. En King is nog lang niet klaar.

Richard Chizmar‘s (21 december 1965) werk heeft in tientallen publicaties gestaan en hij heeft er meerdere prijzen mee gewonnen, waaronder twee World Fantasy Awards en vier International Horror Guild Awards. Hij heeft meerdere verhalenbundels gepubliceerd.”

Achterflap
Er zijn drie manieren om bij het uitzichtpunt in het plaatsje Castle Rock te komen: Route 117, Pleasant Road en de zogenaamde Suicide Stairs. In de zomer van 1974 neemt de 12-jarige Gwendy Peterson elke dag de trap, die stevig verankerd zit met bouten in de bergwand. Als Gwendy op een dag boven aan de trap op adem staat te komen, wordt ze aangesproken door een vreemdeling. Op een bankje in de schaduw zit een man met een zwarte broek aan, een zwarte overjas en een wit overhemd. Op zijn hoofd heeft hij een zwart hoedje. Er zullen dagen komen dat Gwendy nachtmerries heeft over dat hoedje.

Mijn mening
Mijn haat-liefde verhouding met Stephen King heeft mij een tijd lang weerhouden om deze novelle aan te schaffen. Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan, ik kon het gewoon niet meer negeren en voor ik het wist had ik het gekocht en lag het op mijn alsmaar groeiende “nog te lezen” stapel huis.
De novelle heeft voor mij misschien wel net zo’n aantrekkingskracht als dat het afstoot als de knoppenkist van Gwendy.

Ze wil de kist hebben omdat hij van haar is.

Gwendy is een meisje van 12, die net iets te mollig is naar haar zin, en wil graag op de middelbare niet meer gepest worden met haar gewicht. Zo rent ze regelmatig de trappen op naar Castle Rock, die ook wel de suïcide stairs genoemd worden.
Daar bovenop Castle Rock ontmoet ze een man in een zwart pak met bolhoedje. Hij heeft een cadeau voor haar, wat haar leven zal veranderen. Het cadeau is een mahonie houten kist met 8 gekleurde knoppen en twee hendels met speciale krachten. Aanvankelijk weet Gwendy niet wat ze er mee moet doen, en ze zorgt ervoor dat niemand de knoppenkist ontdekt. Is de knoppenkist een zegen of een last? Het blijkt een hele grote verantwoordelijkheid te zijn die haar veel geluk en verdriet brengt, of is het allemaal de kracht van het placebo-effect?

Deze novelle is echt een pareltje, het zet je aan het denken terwijl je lekker aan het genieten bent van een spannend verhaal.

Je zult de mensen vermaken, wat een van de grootste gaven is die je kunt bezitten. Je zult ze aan het lachen en huilen maken, het schrikken brengen en aan het denken zetten.

Voor de echte Stephen King fans zal Gwendys knoppenkist een domper zijn. Het is geen horrorverhaal die over de top gaat, meer een spannend verhaal met een boodschap.
King en Chizmar hebben een heerlijk spannend verhaal neergepend en er ook nog een moraal erin weten te verwerken. Chapeau en petje af, zeer goed gedaan, erg geslaagd zonder direct met een vinger te wijzen naar alle treiteraars. Ik heb er enorm van genoten en in één ruk uitgelezen.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 4

Gwendys knoppenkist krijgt van mij 4,5 ster.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)